Η εκδήλωση για τον Κατσαντώνη στη Χρυσοβίτσα

 

Οι δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 συνεχίστηκαν με την πραγματοποίηση εκδήλωσης στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου για τον προεπαναστατικό ήρωα Κατσαντώνη στις 14/4/2022 ημέρα Κυριακή και ώρα 8.30 μ.μ. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου “Τα Κόροντα” με τη συνεργασία του Δήμου Ξηρομέρου.
Με την εκδήλωση τιμήθηκε ο ήρωας που λίγα χρόνια πριν το ξέσπασμα της Επανάστασης έζησε και έδρασε στον Βάλτο και τα Άγραφα, το Ξηρόμερο και την Πίνδο, συμβάλλοντας στην ύψωση του φρονήματος των καταπιεσμένων ραγιάδων και ταυτόχρονα όμως, μέσα από τον Κατσαντωνέικο “νταϊφά” αναδείχτηκαν παλικάρια που θα πραγματοποιούσαν στη συνέχεια τον αγώνα της εθνεγερσίας, μεταξύ αυτών και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία του χωριού και την παρακολούθησαν με ενδιαφέρον πολλοί συγχωριανοί για να ακούσουν για την δράση του στην περιοχή μας.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε: στην αρχή ομιλία από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων κ. Ταξιάρχη Σάββα. Στη συνέχεια έγινε ομιλία για τον ήρωα από τ. Πρόεδρο Εφετών κ. Αλέξανδρο Σάββα

Μετά διαβάστηκε ένα κείμενο του Γεράσιμου Ηρ. Παπατρέχα για το λημέρι του Κατσαντώνη από την Σπυριδούλα Γερ. Χρόνη

Ακολούθησε η εντυπωσιακή απαγγελία από την Γερασιμούλα Χριστοφ. Ταπραντζή-Τσέτσου του ποιήματος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη ο “Κατσαντώνης”. Αμέσως μετά προβλήθηκε βίντεο του Χρ. Φράγκου με τίτλο “Ο Κατσαντώνης, ο πρώτος των Κλεφτών”.
Στο τέλος ο χορευτικός όμιλος του Συλλόγου Φυτειών “Ακαρνανικό Φως” παρουσίασε με επιτυχία δημοτικούς χορούς από την Μικρά Ασία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: ο Αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Αλέξανδρος Γερ. Καραγιάννης, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ κ. Παναγιώτης Τρυφιάτης, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου Κώστας Γεωργούλας και ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Χρυσοβίτσας Σωτήρης Γαντζούδης.
Η ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων κ. Ταξιάρχη Σάββα έχει ως εξής:
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, αγαπητοί συγχωριανοί και συγχωριανές,
Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση του Συλλόγου μας που διοργανώνουμε για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και το πρόγραμμα των οποίων είναι αφιερωμένο στον ηγέτη των κλεφτών της Δυτικής Ελλάδας Κατσαντώνη.
Οι περσινές μας εκδηλώσεις ήταν κι αυτές αφιερωμένες στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 όμως ματαιώθηκαν με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν τον Ν. Ηλείας.
Η εκδήλωση αυτή έχει σκοπό να τιμήσει τους αγωνιστές μας και να αναδείξει την προσφορά τους χάρη στην οποία εμείς σήμερα ζούμε ελεύθεροι.


Από έρευνες που έκανε ο Σύλλογός μας και συνεχίζονται, γνωρίζουμε σήμερα ότι το χωριό μας είχε πολλούς πεσόντες στην Επανάσταση του 1821, είχε πολλούς επιφανείς αγωνιστές και σπουδαίους αγωνιστές και τρίτους που έδρασαν τότε στο χωριό μας και συνέδεσαν το όνομά τους με αυτό. Αξίζει να τους αναφέρουμε και κάποια στιγμή να τους τιμήσουμε με ονοματοδότηση δρόμων του χωριού μας και την προσθήκη μαρμάρινης στήλης στο μνημείο των πεσόντων του χωριού μας.
Α) Πεσόντες στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 από τη Χρυσοβίτσα και μάλιστα στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι οι εξής: Γκόλιας Ευστάθιος, Γκόλιας Κων/νος, Φατσιλέτος Ευστάθιος του Ιω., Φραγκοπάνος Πάνος και Φραγκοπάνος Γιάννης.
Επίσης από ένα έγγραφο των Γενικών Αρχείων του Κράτους που δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα μας «Χρυσοβιτσάνικα Νέα», αποδεικνύεται ότι οκτώ (8) χήρες του χωριού μας πήραν στις 3/8/1828 σύνταξη 6 γρόσια τον μήνα για τους άνδρες τους που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Αγώνα, ήτοι: η Φέγγω του Γ. (Μ)Παρόλα, η Δέσπω Ζήσαινα, η Μαρία του Μίχου, η Γεωργούλα Λαμάραινα, η Μαρία του Α. Χαντζή, η Μαρία του Δήμου Ταπραντζή, η Αικατερίνη του Δήζου, η Μαρία του Φραγκοθανάση και μια ορφανή κόρη, η Ελένη Καραβιά.
Με βάση τον πίνακα αυτόν στα παραπάνω πέντε ονόματα των πεσόντων πρέπει να προστεθούν και τα ονόματα των: Γ. Μπαρόλα, Ζήση, Μίχου, Λάμαρη, Α. Χαντζή, Δήμου Ταπραντζή (πεσόντος στην Έξοδο του Μεσολογγίου), Λάζου, Καραβιά και του Φραγκοθανάση.
Β) Από επίσημα έγγραφα προκύπτουν πολλά ονόματα συγχωριανών μας αγωνιστών που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις της πολιορκίας του Μεσολογγίου, πολεμώντας κάτω από τις διαταγές επιφανών οπλαρχηγών, όπως του Κων/νου Γεροθανάση ή Γεροπάνου, του Γαρδικιώτη Γρίβα, του Δήμου Τσέλιου, του Θεόδωρου Μαγγίνα, του Μπαμπίνη και του Κ. Βλαχόπουλου.
Ο πιο επιφανής από τους πολλούς αγωνιστές του χωριού μας ήταν ο Νικολός Ζορμπάς, που συμμετείχε σε πολλές μάχες και συνέδεσε το όνομά του με το φρούριο του Λεσινίου. Μάλιστα τις 29/9/1825 ο φρούραρχος του Λεσινίου Θοδωρής Μαγγίνας τον πρότεινε για χιλίαρχο.
Γ) Ως προς τα τρίτα πρόσωπα που έδρασαν στην περίοδο της Επανάστασης στο χωριό μας και συνέδεσαν το όνομά τους με αυτό, αναφέρουμε τους εξής:
1) τον Γιάννη Ράγκο. Είναι ο στρατηγός που οργάνωσε και διατήρησε στρατόπεδο στη Χρυσοβίτσα με 300 στρατιώτες από 16/9/1827 μέχρι 12/3/1828.
2) τον Γεώργιο Ν. Βαρνακιώτη. Είναι ο στρατηγός που επισκέφθηκε πολλές φορές το χωριό μας στη διάρκεια του αγώνα.
3) τον Κων/νο Γεροθανάση ή Γεροπάνο. Είναι ο οπλαρχηγός από τον Πρόδρομο που είχε στη δύναμή του εκτός από Προδρομίτες και πολλούς Χρυσοβιτσάνους που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου, όπως γράφει ο Δημ. Παπαντωνόπουλος ο Ακαρνάν στο αφιέρωμά του για τον Ξηρομερίτη ήρωα Κων/νο Γεροθανάση.
4) τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο: Γενικό Διευθυντή της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος, σύμφωνα με την σωζόμενη αλληλογραφία του, παρέμεινε στο χωριό μας από τις 13 έως 23/10/1824 για ν’ αναρρώσει από την επικίνδυνη αρρώστια που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή του και
5) τον Κατσαντώνη ή Αντώνη Μαρυγιάννη, όπως είναι πλήρες το όνομά του. Είναι ο ξακουστός κλέφτης που έδρασε στο χωριό μας όπως φαίνεται από το σχετικό τοπωνύμιο με το όνομα «Το Λημέρι του Κατσαντώνη» και από τις σχετικές παραδόσεις. Είναι ο αμόλευτος και ασυμβίβαστος αγωνιστής στον οποίο, όπως προανέφερα είναι αφιερωμένο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για να τον τιμήσουμε αλλά και για να δείξουμε πως με την δράση του συνέδεσε το όνομά του με το χωριό μας και τη γύρω περιοχή.
Ταξιάρχης Σάββας

ttps://xrysobitsa.wordpress.com

Σχόλια