ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

 

Η Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου στην πορεία των αιώνων
6-7 Αυγούστου 2023
Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας

Οργανωτική Επιτροπή
Σάββας Αλέξανδρος
Ταπραντζή-Τσέτσου Γερασιμούλα
Τσόμπου Μαρία
Σάββας Χρήστος
Ζορμπάς Γεράσιμος του Ανδρέα
Παπαζώης Επαμεινώνδας
Χασιώτης Γεράσιμος

Advertisements
REPORT THIS ADΑΠΟΡΡΗΤΟ

Επιστημονική Επιτροπή
Σάββας Αλέξανδρος
Γεωργούλα Καλλιρρόη
Σάββας Ταξιάρχης

Διοργάνωση
Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα»

Χορηγός
Πανταζής Απόστολος του Νικ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα» με την ευκαιρία συμπλήρωσης 47 χρόνων από την ίδρυσή του (14/11/1976) αποφάσισε να διοργανώσει διήμερο συνέδριο με θέμα: την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία, τις προσωπικότητες και τα μνημεία της Χρυσοβίτσας και συγκρότησε προς τούτο Οργανωτική Επιτροπή.
Ο τίτλος του Συνεδρίου είναι: η Χρυσοβίτσα στην πορεία των αιώνων με θέματα την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία, τα πρόσωπα και τα μνημεία της Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου του 2023 στη Χρυσοβίτσα. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα, καθώς και το πρόγραμμά του, το οποίο θα περιλαμβάνει και περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Κορόντων. Η διεξαγωγή και η διενέργεια του συνεδρίου διέπεται από ειδικό Κανονισμό, ο οποίος βρίσκεται διαθέσιμος στην ιστοσελίδα xrysobitsa.wordpress.com.
Καλούνται όσοι ιστορικοί, και άλλοι επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές επιθυμούν να παρουσιάσουν σχετικές εισηγήσεις, να αποστείλουν σχετική επιστολή συμμετοχής στο e-mail μας μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023, καθώς και περίληψη της εισήγησής τους, η οποία να μην υπερβαίνει τις 300 λέξεις. Επί της εισήγησής τους θα αποφανθεί η Επιστημονική Ομάδα του Συνεδρίου, η οποία θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό από μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. Οι εισηγητές θα αποστείλουν δύο έγγραφα, ένα με τα στοιχεία τους και ένα με την περίληψη της εισήγησής τους. Η Επιτροπή Κρίσης των εισηγήσεων δεν θα γνωρίζει τα ονόματα των εισηγητών, τα οποία θα γνωρίζει μόνο ο γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής.
Οι εισηγητές θα ενημερωθούν το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου για την αποδοχή ή όχι της εισήγησής τους. Όσες εισηγήσεις γίνουν δεκτές θα πρέπει να αποσταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι τις 31 Ιουνίου 2023 και θα κατατεθούν σε έντυπη μορφή πριν την έναρξη του Συνεδρίου στην Οργανωτική Επιτροπή. Στους εισηγητές, καθώς και στους συνέδρους θα δοθούν σχετικές βεβαιώσεις.
Για οποιαδήποτε πληροφορία είμαστε στη διάθεσή σας στο e-mail: synedriochrysovitsasxiromerou@gmail.com

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Σάββας Ταξιάρχης, Ράπτης Σπύρος, Γεωργούλα Καλλιρρόη, Ζορμπάς Γεράσιμος του Σπ., Χαντζή Μιρέλα, Σάββας Αλέξανδρος, Κοντής Κώστας.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

της Επιτροπής για τον εορτασμό των 47 χρόνων από την ίδρυσή του, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα», όπως καταρτίσθηκε και επιμελήθηκε από τον κ. Αλέξανδρο Σάββα.

Άρθρο 1. Δικαίωμα συμμετοχής

Το Συνέδριο είναι ανοιχτό και μπορούν να συμμετάσχουν ως Σύνεδροι, όλοι οι Ξηρομερίτες (ντόπιοι και απόδημοι) κι οι υπόλοιποι Έλληνες, ακόμη και οι αλλοδαποί εφόσον συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο που χορηγεί η Γραμματεία. Όσοι άλλοι θέλουν να παραβρεθούν στο Συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν μόνο σαν παρατηρητές.

Άρθρο 2. Δομή του Συνεδρίου

Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξάγονται σε Ολομέλεια σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών.

Άρθρο 3. Προεδρείο – Γραμματεία

α) Τις εργασίες του Συνεδρίου διευθύνει το Προεδρείο της Επιτροπής για τον εορτασμό των 47 χρόνων από την ίδρυσή του, βοηθούμενο από Τριμελείς Γραμματείες, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών. β) Ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη και τη λήξη των συνεδριάσεων, δίνει το λόγο στους ομιλητές, επιμελείται για τη διεξαγωγή των εργασιών και κάνει τις ανακοινώσεις που πρέπει. γ) Η Γραμματεία τηρεί τα πρακτικά και αποτελεί το σύνδεσμο ανάμεσα στο προεδρείο και τους συνέδρους, ενημερώνει τον Τύπο κ.λπ.

Άρθρο 4. Δημόσιες σχέσεις – Ενημέρωση

Χαιρετισμό καλωσορίσματος θα κάνει ο Δήμαρχος Ξηρομέρου. Στους συνέδρους μπορούν ν’ απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό ο Υπουργός, ο Περιφερειάρχης κι ο επίσημος προσκαλεσμένος του Συνδέσμου Χρυσοβι­τσάνων. Η διάρκεια των χαιρετισμών δεν ξεπερνά τα πέντε (5) λεπτά με εξαίρεση τον Πρόεδρο της Επιτροπής που θα έχει δέκα (10) λεπτά και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Τα ονόματα των επισήμων θα καταχωρηθούν σε κατάσταση και θ’ ανακοινωθούν κατά την έναρξη του Συνεδρίου. Μέσω της Γραμματείας θα ενημερώνονται συνεχώς ο Τύπος και όλα τα μέσα της μαζικής ενημέρωσης.

Άρθρο 5. Συνεδριάσεις

α) Οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες. Οι ακροατές μπορούν να παρακολουθούν τις εργασίες, χωρίς να παίρνουν το λόγο ή να παρεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο. β) Κανείς δεν παίρνει το λόγο έξω από τη σειρά του προγράμματος και χωρίς να του δοθεί από τον πρόεδρο. γ) Διακοπές, επιδοκιμασίες και αποδοκιμασίες απαγορεύονται καθώς και μεγαλόφωνες συζητήσεις στην αίθουσα που παρακωλύουν τις εργασίες του Συνεδρίου. δ) Κάθε ομιλητής οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα ιδιαίτερα ως προς το χρόνο των ομιλιών. ε) Ο πρόεδρος μπορεί, σε περίπτωση ανάγκης, ν’ αλλάξει τη σειρά των εισηγήσεων.

Άρθρο 6. Διαδικασία

α) Οι εισηγητές οφείλουν να κάνουν την εισήγησή τους μέσα στον προκαθορισμένο από το προεδρείο χρόνο που είναι μέχρι 20 λεπτά. Αν η ανάγνωση της εισήγησης απαιτεί περισσότερο χρόνο, ο εισηγητής την αναπτύσσει περιληπτικά. Δύο μήνες πριν την έναρξη του Συνεδρίου ο εισηγητής υποβάλλει στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου περίληψη της εισήγησής του. β) Μετά τις εισηγήσεις και στη διάρκεια του διαλείμματος οι σύνεδροι διατυπώνουν στο ειδικό έντυπο που τους χορηγείται από τη Γραμματεία, τις τυχόν διευκρινιστικές ερωτήσεις. Η Γραμματεία αφού συγκεντρώσει τις ερωτήσεις, τις ξεχωρίζει και τις παραδίδει στον εισηγητή προς τον οποίο απευθύνονται. Ερωτήσεις εκτός θέματος παραλείπονται. Ερωτήσεις που δεν απευθύνονται σε εισηγητή ή ξεφεύγουν από τα όρια της εισήγησης, παραδίδονται από τη Γραμματεία στον Πρόεδρο για τυχόν απάντηση. Ερωτήσεις που είναι διευκρινιστικές και αποτελούν τοποθέτηση επιστρέφονται στο σύνεδρο για να διατυπώσει παρέμβαση. Με την επανάληψη της συνεδρίασης οι εισηγητές, καλούμενοι από τον πρόεδρο απαντούν στις ερωτήσεις πολύ σύντομα και χωρίς πλατειασμούς. Σε περίπτωση που περισσότερες ερωτήσεις είναι ταυτόσημες παίρνουν ενιαία απάντηση.

Άρθρο 7. Παρεμβάσεις – Προτάσεις

Όλοι οι σύνεδροι έχουν δικαίωμα λόγου πάνω σ’ όλα τα θέματα – εισηγήσεις του Συνεδρίου. Οι σύνεδροι που επιθυμούν να κάνουν παρέμβαση, τοποθέτηση, ερώτηση ή άλλη πρόταση το ζητούν από τον πρόεδρο συμπληρώνοντας σχετικό σημείωμα που τους χορηγεί η Γραμματεία. Με βάση τα σημειώματα αυτά γίνεται ο κατάλογος των ομιλητών. Μετά την συμπλήρωση του καταλόγου των ομιλητών δεν εγγράφονται νέοι, εκτός αν το Προεδρείο κρίνει σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση ότι πρέπει να κάνει εξαίρεση. Η παρέμβαση – τοποθέτηση – πρόταση γίνεται πάνω στο συζητούμενο θέμα μέσα στα υπάρχοντα χρονικά περιθώρια και πάντοτε στα πλαίσια της εισήγησης. Αν ο χρόνος τοποθέτησης του συνέδρου δεν είναι διαρκής για την ανάπτυξη των απόψεών του μπορεί να υποβάλει γραπτές συμπληρωματικές απόψεις – προτάσεις στο Προεδρείο του Συνεδρίου.

Άρθρο 8. Διαφύλαξη περιωπής του Συνεδρίου

Σε περίπτωση που ομιλητής χρησιμοποιεί λέξεις ή φράσεις υβριστικές ή ανοίκειες που υποβιβάζουν την σοβαρότητα και την περιωπή του Συνεδρίου, ο πρόεδρος τον ανακαλεί στην τάξη και στην ανάγκη του αφαιρεί το λόγο.

Άρθρο 9. Τήρηση Κανονισμών

Η τήρηση του παρόντος Κανονισμού είναι προϋπόθεση της σωστής διεξαγωγής και της επιτυχίας του Συνεδρίου. Κάθε σύνεδρος που διαπιστώνει παραβίαση του Κανονισμού ζητεί το λόγο από τον Πρόεδρο και καταγγέλλει την παραβίαση με σαφήνεια και συντομία. Ο Πρόεδρος ενημερώνει τους συνέδρους σχετικά με το βάσιμο της καταγγελίας και με τα μέτρα που παίρνει. Συζήτηση επί της καταγγελίας δεν γίνεται.

Άρθρο 10. Συμπεράσματα – Πορίσματα – Υλοποίηση

Το Προεδρείο αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης κάνει μια πρώτη συλλογική αξιολόγηση του συνεδριακού υλικού και βγάζει τα πρώτα συμπεράσματα, τα οποία δίνονται στον Τύπο. Οι εισηγήσεις, οι παρεμβάσεις και τα συμπεράσματα δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία. Η εξαγωγή των πορισμάτων θα γίνει τους επόμενους δύο (2) μήνες από την Επιστημονική Επιτροπή. Τα πορίσματα, αφού επεξεργασθούν, θα εκδοθούν σε τιμητικό τόμο και θα υποβληθούν στην αρμόδια Επιτροπή διοργάνωσης των εκδηλώσεων του Συνδέσμου για τον εορτασμό των 47 χρόνων από την ίδρυσή του.

Άρθρο 11. Διακήρυξη

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα λήξουν με την έγκριση διακήρυξης στην οποία θα τονίζονται οι κυριότερες επισημάνσεις του Συνεδρίου, τα κορυφαία προβλήματα και τα επείγοντα αιτήματα, καθώς και οι στόχοι που θα βάλει το Συνέδριο.

Άρθρο 12. Επιτροπή Υλοποίησης

Πριν τη λήξη, το Συνέδριο θ’ αναδείξει, με βάση την εθελοντική στράτευση των συνέδρων που μετέχουν, μεγάλη Επιτροπή, η οποία θα επωμισθεί την προώθηση των πορισμάτων και θα συντονίσει την προσπάθεια όλων για την υλοποίησή του από την επομένη του Συνεδρίου μέχρι την σύγκληση του νέου Συνεδρίου.

Άρθρο 13. Κάλυψη εξόδων

Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων, ως αρμόδιος για την διοργάνωση του Συνεδρίου αναλαμβάνει να καλύψει τα έξοδα που θ’ απαιτηθούν για όλες τις δαπάνες διοργάνωσής του (φιλοξενία, γραφική ύλη, έκδοση τιμητικού τόμου κ.λπ.).

Αλέξανδρος Σάββας

Σχόλια