Δυστυχώς κάποιοι με κάθε τρόπο και κάθε δικαιολογία, προσπαθούν να μπλοκάρουν την λειτουργία του βιολογικού στον Αστακό.

 


Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου 2022, η δημοτική αρχή έφερε ως θέμα την ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας του βιολογικού του Αστακού, ο οποίος για να εγκριθεί απαιτεί την ψήφιση του από 14 δημοτικούς συμβούλους.......

Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τον Αστακό, που η λειτουργία του θα συμπαρασύρει και τη λειτουργία του άλλου μεγάλου αναπτυξιακού έργου για τον Αστακό και όλο το Δήμο Ξηρομέρου. Μιλάμε φυσικά για τα σφαγεία του Αστακού.

Η δημοτική αρχή Τριανταφυλλάκη, πριν ακόμα αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου, από τον Αύγουστο του 2019 ασχολήθηκε με το θέμα του βιολογικού του Αστακού, με επίσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατάφερε σε συνεργασία με το Υπουργείο και την Περιφέρεια, να εξασφαλίσει μεγάλες χρηματοδοτήσεις για να διορθωθούν οι πολλές και μεγάλες αστοχίες και παραλείψεις του παρελθόντος, που επί 10 χρόνια κανείς δεν είχε ασχοληθεί και το έργο ήταν κυριολεκτικά παρατημένο και απαξιωμένο.

Σήμερα λοιπόν με πολύ δουλειά και ενέργειες, είμαστε σε φάση λίγο πριν την λειτουργία του βιολογικού και πρόσφατα έγινε επιτυχής δοκιμή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αφού πρωτίστως εξασφαλίσαμε και την σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν, αφού είμαστε σε φάση λίγο πριν την λειτουργία του βιολογικού, φέραμε φυσιολογικά τον κανονισμό λειτουργίας του όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και όπως γίνεται για όλους τους βιολογικούς που λειτουργούν σε όλους τους Δήμους. Ένα θέμα που συνιστά τεχνικό προαπαιτούμενο για τη λειτουργία του βιολογικού, που το έχει ζητήσει ο φορέας υλοποίησης του έργου που είναι η Περιφέρεια, η οποία επισημαίνει ότι αν δεν υπάρχει κανονισμός, κινδυνεύει το έργο με απένταξη και με επιστροφή των χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτόν τον κίνδυνο τον γνωρίζουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Επίσης σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή, ο κανονισμός είναι τώρα απαραίτητος, διότι θα πρέπει να γίνει 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία, και για να γίνει αυτό χρειάζονται λύματα και επομένως πρέπει να γίνουν συνδέσεις και χωρίς τον κανονισμό δεν μπορούν να γίνουν. Επίσης η δεύτερη εργολαβία που αφορά επιδιορθώσεις στις σωλήνες, έχει φτάσει στο 80 % του έργου.

Διευκρινίζουμε ότι αν εντοπιστεί κάποια αδυναμία, παράληψη ή κάποιο λάθος, οποιαδήποτε στιγμή, ο κανονισμός μπορεί να τροποποιηθεί κατόπιν προτάσεων δημοτικών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων και απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αντί λοιπόν αυτό το τεχνικό προαπαιτούμενο, να περάσει πραγματικά ομόφωνα και με την παρουσία όλων των δημοτικών συμβούλων, λόγω της σημαντικότητας του έργου, ένα έργο που μας ενώνει όλους, που όλες οι δημοτικές παρατάξεις στα προεκλογικά τους προγράμματα αλλά και προφορικά, διακηρύσσουν ότι είναι απαραίτητο και έπρεπε να λειτουργεί ήδη από χθες, που όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Αστακού το περιμένουν για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του οικισμού και να υπάρξει μία περαιτέρω τουριστική αναπτυξιακή προοπτική για τον Αστακό, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ψηφίζουν όχι ή αποχωρούν ομαδικά, όπως έγινε στην συζήτηση του ίδιου θέματος για 2η φορά στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ή είναι απόντες αδικαιολόγητα ή και επί σκοπού απόντες δικαιολογημένοι (εξαιρούνται οι πραγματικά δικαιολογημένοι), για να μην ψηφίσουν το αυτονόητο, παρουσιάζοντας απίθανες δικαιολογίες και προφάσεις.

Η αλήθεια δυστυχώς είναι μία, κάποιοι με κάθε τρόπο και κάθε δικαιολογία προσπαθούν να μπλοκάρουν την λειτουργία του βιολογικού στον Αστακό, ώστε να μην λειτουργήσει επί της δημοτικής αρχής Τριανταφυλλάκη.

Θέλουμε να τονίσουμε και να επαναλάβουμε ότι η ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας είναι ένα τεχνικό προαπαιτούμενο που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα του βιολογικού, που αυτό το θέμα θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε άλλη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα αφορά τον καθορισμό των τελών αποχέτευσης. Άλλωστε η δημοτική αρχή, ήδη προς την κατεύθυνση της οικονομικής βιωσιμότητας του βιολογικού του Αστακού και για την οικονομική ελάφρυνση των δημοτών, συμμετέχει εξ αρχής στην ενεργειακή κοινότητα και το σχεδιαζόμενο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Περιφέρειας και έχει κάνει και πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία ξεχωριστού φωτοβολταϊκού πάρκου για τον βιολογικό καθαρισμό Αστακού αλλά και της Αλυζίας.

Ενημερώνουμε ως έχουμε υποχρέωση τους πολίτες του Αστακού για το μεγάλο αυτό θέμα και ας κάνουν αυτοί τις κρίσεις τους και ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Ο καθένας από εδώ και πέρα ας αναλάβει τις ευθύνες του.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ

Σχόλια