ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ:ΚΑΘΑΡΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ; ΚΙ ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ !

 

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ:ΚΑΘΑΡΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ; ΚΙ ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ !
Γράφει-Σχολιάζει 

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ


Βρίθει μικρών  αλλά ανεξέλεγκτων  και διάσπαρτων χωματερών το Ξηρόμερο. Τις συναντά κανείς στους συνδετήριους οδικούς άξονες μεταξύ των χωριών, στους αγροτικούς δρόμους, αλλά και σε ρέματα τα οποία λόγω των ‘’μπάζων’’καθίστανται μη λειτουργικά και άκρως επικίνδυνα για πρόκληση πλημμυρών τις περιόδους των έντονων  βροχοπτώσεων, όπως αυτή, που διανύουμε.

Φαινόμενα, που έχουν ζήσει, τα δύο τελευταία χρόνια,  τα χωριά του Ξηρομέρου κυρίως Βασιλόπουλο και Καραϊσκάκης. Είθε, αυτόν το χειμώνα να μην τριτώσει το κακό, καθώς κάποια έργα εμβάθυνσης και καθαρισμού των χειμάρρων γίνονται από Δήμο και Περιφέρεια, αρκεί να αποδειχθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Το πρόβλημα της εναπόθεσης των ‘’μπάζων’’  και των ογκωδών αντικειμένων , όπου ‘’βολεύει’’ τον καθέναν , ασφαλώς και δεν είναι τωρινό. Πρέπει, όμως, κάποτε να αντιμετωπισθεί οριστικά και αμετάκλητα, για λόγους αισθητικούς αλλά και για προστασία του περιβάλλοντος και αποφυγήπλημμυρικών φαινομένων. Είναι, πράγματι, άθλια η εικόνα, που αντικρίζει κάποιος που διέρχεται από τους δρόμους του Ξηρομέρου και πολύ χαρακτηριστική η περίπτωση του Μύτικα, όπου έχει γίνει αποδεκτή πρακτική η εναπόθεση τόνων‘’μπάζων’’ και ογκωδών στις εισόδους της όμορφης κωμόπολης.

Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημααπαιτούνται   κατάλληλες υποδομές και χώροι, ώστε οι πολίτες-τουλάχιστον οι υπεύθυνοι και συνειδητοί- να εναποθέτουν εκεί τα ‘’μπάζα’’ και τα ογκώδη. Ένας  μικρός χώρος σε κάθε χωριό,  εύκολα προσβάσιμος και περιφραγμένος με απλό πλέγμα και δίχτυ θα μπορούσε να λειτουργεί ωςπροσωρινός χώρος εναπόθεσης όλων αυτών, τα οποία , εν συνεχεία, η Υπηρεσία Καθαριότητας θα μεταφέρει στο χώρο, που διαθέτει ο Δήμος γι αυτό το σκοπό. Τέτοιοι χώροι μπορούν να εντοπισθούν σε κάθε χωριό, ενώ το κόστος διαμόρφωσής τους είναι, σχεδόν, μηδαμινό. Με την κατάλληλη πληροφόρηση και παρέμβαση του Δήμου, οι κάτοικοι θα πεισθούν για τη λύση, που τους προσφέρεται. Λύση, που εφαρμόζεται, ήδη,  σε πολλούς Δήμους της χώρας. 

Το πρόβλημα καθαριότητας στο Δήμο είναι όχι μόνο υπαρκτό, αλλά , πολλές φορές ιδιαίτεραέντονο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε Αστακός και Μύτικας δέχονται χιλιάδες ξένους επισκέπτες. 

Οι εικόνες από τους ‘’υπερχειλισμένους’’ κάδους, η έντονη οσμή, που αυτοί αναδύουν, τα πλαστικά και μεταλλικά κουτιά αναψυκτικών και ποτών στους δρόμους μέσα στις πόλεις αλλά και στους οδικούς άξονες, που οδηγούν σε Μύτικα και Αστακό προκαλούν αλγεινή εντύπωση σε κατοίκους και επισκέπτες, που, όμως, δεν είναι άμοιροι ευθυνών γι αυτή, την τριτοκοσμική κατάσταση.

Ωστόσο, με την κύρια ευθύνη βαρύνεται ο Δήμος, που έχει μόνιμα υποβαθμισμένο το θέμα της καθαριότητας, μη διαθέτοντας την κατάλληλη υποδομή, τα μέσα και το προσωπικό. Τα κονδύλια στον τομέα αυτό είναι , καθώς φαίνεται, περιορισμένα και σε κάθε περίπτωση ανεπαρκή για την στοιχειώδη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Δήμος Ξηρομέρου είναι από τους λίγους Δήμους στην Ελλάδα που δεν έχει υποδομή για την ανακύκλωση, όταν , σε ευρωπαϊκές χώρες, το ζήτημα έχει λυθεί εδώ και μισό αιώνα. Βέβαια, το κόστος για την αυτόνομη λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας είναι υπερβολικό και δυσβάστακτο για έναν Δήμο με πενιχρά έσοδα. Θα μπορούσε, όμως, να υπάρχει συνέργεια με γειτονικό, ή γειτονικούς Δήμους, όπως του Μεσολογγίου, του Αγρινίου, της Αμφιλοχίας κλπ. Φόρμα συνεργασίας μπορεί να υπάρξει γιατί η οποιαδήποτε συνέργεια μεταξύ Δήμων, θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος των εμπλεκομένων Δήμων. Θα μπορούσε κάλλιστα, σε πρώτη φάση, η ανακύκλωση να εφαρμοσθεί σε Αστακό και Μύτικα και στη συνέχεια στις άλλες Κοινότητες.

Εκτιμάται ότι η σωστή λειτουργία της ανακύκλωσης μειώνει τον όγκο των σκουπιδιών , που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ έως και 40%. Πράγμα, που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση πολύτιμων υλικών και μετάλλων , προστασία του περιβάλλοντος αλλά και μείωση της επιβάρυνσης των χωματερών.

Για όλα αυτά απαιτείται όραμα, σχέδιο, θέληση, ευαισθησία και απόφαση.  Υπάρχουν ;

Thomas.barmparousis@gmai.com


Σχόλια