Ο Γιάννης Λύτρας με αφορμή το νέο του ρόλο στο Περιφερειακό Συμβούλιο μίλησε στο «Δυτικά Fm 92,8»

 



Ο Γιάννης Λύτρας με αφορμή το νέο του ρόλο στο Περιφερειακό Συμβούλιο μίλησε στο «Δυτικά Fm 92,8» τονίζοντας πως: “προτεραιότητά μου το «άνοιγμα» της παράταξης”, ενώ παράλληλα ο νέος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια έκανε κάλεσμα χωρίς διαχωριστικές γραμμές. «Με Σπηλιόπουλο απομένει το τυπικό…»

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξή του:  

Ο Αιτωλοακαρνάνας περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Λύτρας, διαδέχτηκε τον Απόστολο Κατσιφάρα στη θέση του επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στη Πρόοδο».

Ο επί εννέα έτη (2010-2019) περιφερειάρχης είχε πρόσφατα παραιτηθεί και η παράταξη κλήθηκε να επιλέξει το νέο της επικεφαλής. Η εσωτερική διαδικασία που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης ανέδειξε τον Γιάννη Λύτρα, που επικράτησε του Αχαιού Κώστα Καρπέτα με 8 – 5 ψήφους (υπήρξαν και τρία λευκά).

Ο Γιάννης Λύτρας με αφορμή το νέο του ρόλο στο Περιφερειακό Συμβούλιο μίλησε στο «Δυτικά Fm 92,8» εξηγώντας ότι η επιλογή να διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης. «Η επιλογή αυτή δεν βγήκε από την αναζήτηση διαφορετικού ρόλου ή μιας έντονης προσωπικής επιθυμίας, αλλά προέκυψε μέσα από ένα διάλογο με τους 16 περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης εδώ και αρκετό καιρό, γιατί κουβεντιάζονταν καθώς βλέπαμε ότι κάποια μέρα ο κ. Κατσιφάρας θα αποχωρούσε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση» είπε ο Γ. Λύτρα και πρόσθεσε ότι είχε την παρότρυνση από συναδέλφους του μετά την παραίτηση του Απ. Κατσιφάρα.

«Τώρα είναι και η δική σου ώρα, μου είπαν πολλοί και έτσι άρχισα να το σκέφτομαι και το αποφάσισα έχοντας πλήρη συναίσθηση τι αναλαμβάνω και σε ποια χρονική περίοδο και ποια είναι τα διακυβεύματα αυτής της περιόδου καθώς ο χρόνος που είναι μπροστά μας είναι πυκνός σε πολιτικά γεγονότα και προκλήσεις» πρόσθεσε ο Γ. Λύτρας εξηγώντας πως ο ίδιος αισθάνεται απλώς ως πρώτος μεταξύ ίσων στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

«Να είμαστε χρήσιμοι και όχι απλώς αντιπολιτευόμενοι»

Για το πώς θα κινηθεί η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης το επόμενο χρονικό διάστημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Γ. Λύτρας δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη θεσμική αντιπολίτευση με επεξεργασμένες προτάσεις.

«Με υπεύθυνο, καθαρό λόγο και επεξεργασμένες προτάσεις θα πάμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μακριά από εμένα και από την παράταξη ο αντιπολιτευτικός – καταγγελτικός λόγος, που είναι άγονη γραμμή και δεν οδηγεί πουθενά, με εποικοδομητικές προτάσεις και με διάθεση σύνθεσης και πόλωσης» ανέφερε ο Γ. Λύτρας και πρόσθεσε «ο στόχος θα πρέπει να είναι να προσθέσουμε δυναμική και να διεκδικήσουμε πιο αποτελεσματικά θέματα που ταλανίζουν το λαό της Περιφέρειάς μας.

Γ. Λύτρας: Προτεραιότητά μου το «άνοιγμα» της παράταξης

Μεταξύ μας και οι 51 περιφερειακοί σύμβουλοι έχουμε τις  ίδιες αγωνίες και οι διαφωνίες είναι σε θέματα ουσίας, οι μικροκαυγάδες δεν οδηγούν πουθενά, είναι έξω από την οπτική μας -και θέλω να πιστεύω συνολικά από όλους αλλά σε κάθε περίπτωση σε ό,τι αφορά την παράταξή μας- οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, που στο τέλος βλάπτουν». Ο νέος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έθεσε όμως και όρια. «Στις αρχές και τις αξίες μας δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας, εκεί και θα διαφωνήσουμε και θα αντιπαρατεθούμε πάντοτε πολιτικά» πρόσθεσε.

Κάλεσμα χωρίς διαχωριστικές γραμμές: «Δεν περισσεύει κανείς»

Το μεγάλο ερώτημα για το μέλλον της παράταξης ενόψει της εκλογικής χρονιάς που έρχεται είναι αν θα μπορέσει να συνενώσει τις ευρύτερες δυνάμεις του πολιτικού και ιδεολογικού χώρου που εκπροσωπεί δηλαδή της κεντροαριστεράς. Όπως ανέφερε ο Γ. Λύτρας ο ίδιος θα απευθύνει κάλεσμα διαλόγου και συνένωσης δυνάμεων.

«Με Σπηλιόπουλο απομένει το τυπικό…»

«Πιστεύω, δεν περισσεύει κανείς, άρα διαχωριστικές γραμμές του τύπου εσύ είσαι έτσι και οι άλλοι αλλιώς δεν πρόκειται να υπάρξουν» ανέφερε ο Γ. Λύτρας, κάνοντας παράλληλα την εκτίμηση πως ήδη η παράταξη του με την παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου αυτά τα τρία χρόνια στο Περιφερειακό Συμβούλιο βρίσκονται «στο ίδιο πλαίσιο πορείας». «Σε πάρα πολλά θέματα έχουμε συνυπογράψει, προτάσεις επερωτήσεις κτλ άρα θεωρώ ότι ουσιαστικά περίπου έχει επιτευχθεί η κοινή πορεία, απομένει και το τυπικό θα έλεγα, βάζοντας κατά μέρος προσωπικές αναζητήσεις ή τα προσωπικά μας καπρίτσια»  είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λύτρας.

Ερωτηθείς σχετικά ο Γιάννης Λύτρας δεν απέκλεισε ούτε το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ από το κάλεσμα της παράταξής του. «Υπάρχου και άλλοι πολιτικοί χώροι που έχουν στηρίξει αυτή την παράταξη, επαναλαμβάνω δεν περισσεύει κανείς, χρειάζονται οι πάντες, για να έχουμε στην νέα αυτοδιοικητική περίοδο, που να έχουμε αποτέλεσμα και προσανατολισμό. Το άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι μια από τις προτεραιότητές μου» ανέφερε ο Γ. Λύτρας και πρόσθεσε πως η παράταξή του μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της στο λαό μέσα από το «άνοιγμά» της στο λαό, τους φορείς κτλ.

«Αν οι αρχές της παράταξης, τα θέματα που θέτουμε, ο τρόπος που τα θέτουμε, προσελκύουν πολίτες, φορείς και πολιτικούς φορείς και προσωπικότητες τι καλύτερο… τότε δημιουργείται ένα ευρύτερο ρεύμα, που μπορεί να γίνει πλειοψηφικό. Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς, που θα συμβάλλει με τις δυνάμεις τους σε αυτή την πορεία. Αυτή είναι και η ευθύνη μου και η υποχρέωσή του ως νέος επικεφαλής της παράταξης»

Η κριτική για Φαρμάκη : Μπορούσαμε να πάμε καλύτερα

Σε σχέση με το έργο της νυν Περιφερειακής Αρχής ο Γ. Λύτρας κινήθηκε πάνω – κάτω στο ίδιο μοτίβο με τον προκάτοχό του. «Δεν είμαι μηδενιστής για να πω ότι τίποτε δεν έγινε και ήρθε η καταστροφή, σαφώς όμως πιστεύω ότι δεν είναι όλα καλά. Πιστεύω όμως ότι μπορούσαμε ως Περιφέρεια να πάμε καλύτερα και τα έχουμε πει αυτές μέσα από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Λύτρα έκανε ειδικά αναφορά στα θεσμικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης υπογραμμίζοντας ο β’ βαθμός της Αυτοδιοίκησης συνολικά έχει χάσει τη διεκδικητικότητά του έναντι της κεντρικής εξουσίας, που εν τέλει δεν υλοποίησε όσα αρχικά είχαν σχεδιαστεί με την έλευση του «Καλλικράτη» σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τους πόρους

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα «Συνείδηση»

Σχόλια