Λαθροϋλοτομία: 14 μηνύσεις το προηγούμενο τετράμηνο από τα δασαρχεία της Αιτωλοακαρνανίας

 Λαθροϋλοτομία: 14 μηνύσεις το προηγούμενο τετράμηνο από τα δασαρχεία της Αιτωλοακαρνανίας

Στο «ρελαντί» η λαθροϋλοτομία στην Αιτωλοακαρνανία μέχρι στιγμής όπως προαναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία έχουν υποβληθεί 14 μηνύσεις το προηγούμενο τετράμηνο από τα δασαρχεία της περιοχής. Τι αναφέρει ο Διευθυντής Δασών Αιτωλοακαρνανίας και ποιες είναι οι χρήσιμες συμβουλές που δίνει προς τους πολίτες     

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Προσέχουν για να έχουν! Εδώ και καιρό τα στελέχη των δασαρχείων του νομού και της υπηρεσίας Δασών Αιτωλοακαρνανίας ξεκίνησαν εντατικούς ελέγχους για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας.

Καθημερινά καταπολεμούν στο μέτρο του εφικτού, βάσει δηλαδή της χρηματοδότησης των υπηρεσιών από το Κράτος και των δυνατοτήτων που έχει η κάθε υπηρεσία, τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας, ενώ βάρος δίνεται κυρίως στο Ξηρόμερο, στον Ορεινό Βάλτο και την περιοχή της Αμφιλοχίας, διότι οι τάσεις για λαθροϋλοτομία τα τελευταία χρόνια είναι αυξητικές στις συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Φέτος λόγω της ενεργειακής κρίσης, αν και εκτιμάται ότι η λαθροϋλοτομία θα «φουντώσει», αφού και τα καυσόξυλα που πωλούνται στην αγορά έχει αυξηθεί αρκετά, το φαινόμενο δεν φαίνεται –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να έχει ενταθεί.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων ισχύει για όλα τα δασαρχεία και τις υπηρεσίες δασών στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης. Όπως προβλέπεται οι κατασχεθέντες ποσότητες αποδίδονται στους τοπικούς πληθυσμούς, με τις μεγαλύτερες να δημοπρατούνται βάσει νόμου, ενώ αν κατασχεθεί κάποια ποσότητα κοντά σε αστικό κέντρο τότε θα δημοπρατηθεί, ανεξαρτήτως της ποσότητας.

Στην Αιτωλοακαρνανία το 2019 σχετικά με την παράνομη υλοτομία υπεβλήθησαν 31 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 120 τόνοι καυσόξυλων, κατασχέθηκε 1 φορτηγό και 3 αλυσοπρίονα. Το 2020 υπεβλήθησαν 30 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 707 τόνοι καυσόξυλων και κατασχέθηκαν 3 αυτοκίνητα. Το 2021 και μέχρι σήμερα υπεβλήθησαν 13 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 67 τόνοι καυσόξυλων και κατασχέθηκε 1 αυτοκίνητο και 1 φορτηγό!

Φέτος, το 2022 από τον μήνα Ιούλιο και μέχρι τον Οκτώβριο από τα δασαρχεία της Αιτωλοακαρνανίας έχουν υποβληθεί 14 μηνύσεις, έχει κατασχεθεί ένα φορτηγό αυτοκίνητο, 3 αλυσοπρίονα και 75 τόνοι καυσόξυλα.

Ο Διευθυντής Δασών Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Βλάχος μιλώντας στη «Σ» αναφέρθηκε στα στατιστικά που διαθέτει η υπηρεσία, ενώ έδωσε και χρήσιμες συμβουλές, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει ο κόσμος για να έχει καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη ζέστη.

Συγκεκριμένα ο κ. Βλάχος τόνισε: «για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2022 από τα δασαρχεία μας έχουν υποβληθεί 14 μηνύσεις, έχει κατασχεθεί ένα φορτηγό αυτοκίνητο, 3 αλυσοπρίονα και 75 τόνοι καυσόξυλα. Δεν παρατηρείται μέχρι ώρας κάποια έξαρση της λαθροϋλοτομίας, ενώ η αλλαγή σε σχέση με άλλες χρονιές βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων, που διαθέτουμε, δεν είναι μεγάλη.

Μέχρι ώρας η ζήτηση καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό από τα καυσόξυλα ελιάς, τα οποία είναι πολλά στο νομό μας και από διατάξεις που είναι ακόμη ενεργές και επιτρέπουν στους κατοίκους των χωριών και κυρίως των ορεινών να συλλέγουν μόνοι τους καυσόξυλα. Οι διατάξεις αυτές θα είναι ενεργές ακόμη και μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και γι’ αυτό δεν υπάρχει η παράνομη ζήτηση σε μεγάλο βαθμό ακόμη.

Επίσης, από τις περιπολίες που πραγματοποιούμε καθημερινά σε όλη την περιοχή δεν έχω διαπιστώσει ακόμη έξαρση. Το δασαρχείο Αμφιλοχίας όμως είχε μεγαλύτερη δραστηριότητα, περισσότερες παρεμβάσεις κατά της παράνομης δραστηριότητας, επειδή έχει περισσότερα δάση, περιοχή Αμφιλοχίας, Βάλτου κλπ.

Βέβαια, καλό είναι ο κόσμος να γνωρίζει πώς να αγοράζει κανείς καυσόξυλα από τον έμπορο είναι σημαντικό, καθώς ελέγχεται από τις υπηρεσίες μας για τη νομιμότητα, τη διακίνηση, φορολογικά και αποτελεί νόμιμη πηγή, ενώ εξίσου σημαντικό είναι πως ο έμπορος διαθέτει ξερά ξύλα και χώρο για να αποθηκεύσει ξύλα.

Η υγρασία στα ξύλα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην απόδοση για να ζεσταθούμε. Για να αποδώσουν τα ξύλα στο τζάκι ή την ξυλόσομπα μας πρέπει να έχουν υγρασία κάτω του 15%. Τα ξύλα που μας φέρνει ο λαθροϋλοτόμος δεν γίνεται να έχουν τέτοιο ποσοστό υγρασίας, γιατί δεν τα αποθηκεύει και δεν μπορεί να τα αποθηκεύσει, συνεπώς τα ξύλα που θα παραλάβει κάποιος από τον λαθροϋλοτόμο θα είναι χλωρά, όσο νωρίτερα και αν τα έχει κόψει, ενώ δεν θα είναι σχισμένα, θα είναι χοντροκομμένα και υγρά, που σημαίνει πως θα αποδίδει τις μισές θερμίδες θέρμανσης. Έτσι ο κόσμος πληρώνει ακριβά τα ξύλα από τους λαθροϋλοτόμους, διότι εκμεταλλεύεται τις μισές θερμίδες θέρμανσης και τις άλλες μισές τις χάνει, διότι ζεσταίνει το νερό που έχουν μέσα τους τα ξύλα για να γίνει ατμός.

Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που γίνονται έλεγχοι στις μάντρες ακόμη και για το αν είναι στεγασμένος ο χώρος αποθήκευσης των ξύλων. Αυτό ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει, ότι τα ξύλα πρέπει να είναι ξερά, ενώ τα παράνομα ξύλα είναι πάντα υγρά. Τα σχισμένα ξύλα στεγνώνουν νωρίτερα και αποδίδουν ουσιαστικά, εκπέμπουν πραγματική ζέστη, κάτι που μπορεί να εξασφαλίσει ο έμπορος, ο οποίος μπορεί να τα αποθηκεύει.

Επίσης, καλό είναι ο κόσμος να γνωρίζει πως τα ανοιχτά τζάκια δεν προσφέρουν πολλές θερμίδες θέρμανσης, ενώ μεγαλύτερη απόδοση έχει η κλειστή ξυλόσομπα και το κλειστό τζάκι.

Αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος για να διαχειρίζεται σωστά τα ξύλα του και να ζεσταίνεται περισσότερο και καλύτερα, διότι με μια καλή ξυλόσομπα ή ένα κλειστό τζάκι λ.χ. από τις 1.000 θερμίδες που θα βάλεις μέσα, θα ωφεληθείς από τις 850 θερμίδες θερμότητας, ενώ το ανοιχτό τζάκι θα έχει τουλάχιστον 15% μειωμένη απόδοση, ενώ παράλληλα «ρουφάει» και τον ζεστό αέρα, λειτουργεί ως αποροφητήρας και τα ξύλα σ αυτή την περίπτωση δεν αποδίδουν σε καμία περίπτωση όπως πρέπει».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Σχόλια