Αιτωλοακαρνανία: Το «Ύδωρ 2.0» ανασταίνει τα αρδευτικά – Πάνω από 170 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων

 Αιτωλοακαρνανία: Το «Ύδωρ 2.0» ανασταίνει τα αρδευτικά – Πάνω από 170 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων (video + φωτο)

Αιτωλοακαρνανία: Το «Ύδωρ 2.0» ανασταίνει τα αρδευτικά – Πάνω από 170 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων

Ημερίδα που αφορά τους νέους αγρότες, τις νέες δυνατότητες και τις νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2022 και το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο το απόγευμα της Τρίτης, στο πλαίσιο της οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Ύδωρ 2.0 για την Αιτωλοακαρνανία.

Παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη οι αγρότες που παρέστησαν στην ημερίδα ενημερώθηκαν για τις νέες εξελίξεις βάσει των οποίων θα μπορούν να πορεύονται επαγγελματικά στο μέλλον «συμβαδίζοντας» με τις ευρωπαϊκές «επιταγές» και χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες της ημερίδας ως «μπούσουλα» για τους νέους στόχους τους και τον τρόπο που πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία και τις νέες δυνατότητες που θα τους παρουσιάζονται στο εξής, εμπλουτίζοντας έτσι την «φαρέτρα» τους στον σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει στον αγροτικό κλάδο, ο οποίος πλέον αναπτύσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά όχι με ΣΔΙΤ

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης ανέπτυξε πλήρως τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και την εφαρμογή του «Ύδωρ 2.0» στην Αιτωλοακαρνανία.

Μέσα από πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθούν τα αρδευτικά έργα των ΤΟΕΒ του νομού με περίπου 150 εκατ. ευρώ, χωρισμένα στα δύο, για Αιτωλία και Ακαρνανία, με 75 εκατ. ευρώ το καθένα.  Τα συγκεκριμένα έργα δεν θα γίνουν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, ωστόσο έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Επιπλέον από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα χρηματοδοτηθεί με 23 εκατ. ευρώ «Αρδευτικό έργο Ζώνης 11Α Κάτω Αχελώου Ν. Αιτωλοακαρνανίας» το οποίο θα γίνει με την μέθοδο της υπογειοποίησης.

Επίσης από το Υπουργείο Υποδομών θα χρηματοδοτηθούν τα  «εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου» προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ που αφορά την άρδευση περίπου 35.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι από την πλευρά του Γ. Παπαγιαννίδη έγινε ακόμη λόγος και για την επανεκκίνηση του φράγματος των Αχυρών.

Ο Προϊστάμενος της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ Νίκος Μανέτας παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό και την προώθηση της καινοτομίας και της μεταφορά γνώσης στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ ο Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις – ΕΥΕ ΠΑΑ Ευθύμιος Τσιατούρας μίλησε για τους νέους αγρότες στο μέλλον και τα κίνητρα για την πρώτη εγκατάσταση στον πρωτογενή τομέα και την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Ιδιαίτερα σημαντικό «κομμάτι» της ημερίδας αποτέλεσε η τρίτη «ενότητα» της ημερίδας, στην οποία παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό για τις καλές πρακτικές πάνω στους τομείς που αναπτύχτηκαν και πως πρέπει να είναι, αλλά και να επιτυγχάνονται οι καλές αυτές πρακτικές, όπως επίσης ιδιαίτερη αξία είχαν τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν μέσω της προβολής αυτής στα οποία προβάλλονταν νέοι αγρότες με επενδυτικά σχέδια ΠΑΑ 2014 – 2022.

Ο Υφυπουργός κ. Στύλιος αναφέρθηκε με στοιχεία στην επιτυχία του προγράμματος των Νέων Αγροτών, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οφείλεται στους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίστηκαν το πρόγραμμα. Παράλληλα «έδωσε» και την γενική κατεύθυνση η οποία θα ακολουθεί το τρίπτυχο έρευνα και καινοτομία, εκπαίδευση και κατάρτιση και επιχειρηματικότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ. κ. Παπαγιαννίδης μίλησε για τη χρησιμότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να επιλέξουν οι αγρότες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε εκτεταμένη αναφορά στα μέτρα που στόχο έχουν την αύξηση της παραγωγικότητας των αγροτικών προϊόντων, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας, στην νέα ΚΑΠ, το σημαντικότερο χρηματοδοτικό μέσο, όπως επίσης και στους άξονες προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥπΑΑΤ.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδα Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, καθώς και οι Δήμαρχοι Θέρμου και Αμφιλοχία Σπ. Κωνσταντάρας και Γ. Κατούλας.

 


Σχόλια

  1. Εσύ Σπήλιο ήρθες να πουλήσεις μούρη για τα μεγάλα σου κατορθώματα και ο Τριανταφυλλάκης να μας δουλέψει με τα λεφτά που θα δοθούν το 2050 για τα ΤΟΕΒ .
    Κούνια που σας κούναγε και τους δύο και το μαύρο σκοτάδι που σας περιμένει στις ερχόμενες εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου