«Πανδημία» έμφυλης βίας – Κατά 80% αυξήθηκαν τα περιστατικά έμφυλης βίας στην Αιτωλοακαρνανία το τελευταίο εξάμηνο

 «Πανδημία» έμφυλης βίας – Κατά 80% αυξήθηκαν τα περιστατικά έμφυλης βίας στην Αιτωλοακαρνανία το τελευταίο εξάμηνο

«Πανδημία» έμφυλης βίας στην Αιτωλοακαρνανία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία τα περιστατικά έμφυλης βίας στο νομό αυξήθηκαν κατά 80% το τελευταίο εξάμηνο. Ούτε τα μισά περιστατικά που πραγματικά συμβαίνουν δεν φτάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με αφορμή την άγρια δολοφονία τριών Δομινικανών,  των αδελφών Μιραμπάλ, το 1960, που πολέμησαν σθεναρά ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς της χώρας τους! Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο και στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, παρουσιάζει δυστυχώς αυξητική τάση. Ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας, αλλά σε εξίσου έντονο βαθμό και μετά την πανδημία, κατά το τελευταίο έτος δηλαδή, όπως φαίνεται επιταχύνθηκε η αυξητική τάση που προϋπήρχε.

Η επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας «Οδυσσέας» Dr. Αθανασία Δημητρίου παρουσιάζοντας αναλυτικά την εικόνα που υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία και τεκμηριώνοντάς την με «χειροπιαστά» και επιστημονικά στοιχεία, αναλύει πως προκύπτει στο νομό η αύξηση της έμφυλης βία, κατά το τελευταίο κυρίως εξάμηνο, σε ποσοστό της τάξεως του 80%!

Συγκεκριμένα η κα Δημητρίου μιλώντας στη «Σ» τονίζει: «η οικογενειακή βία και κυρίως η έμφυλη βία έχει ανεβεί σε ποσοστό 80% στην Αιτωλοακαρνανία. Η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη βία προς την γυναίκα. Η αύξηση είναι πολύ μεγάλη στο νομό μας. Επίσης, καμία αποχρώσα ένδειξη δεν υπάρχει ότι αλλάζουν προς το καλύτερο τα πράγματα, πως βελτιώνεται η κατάσταση, ούτε πανελλαδικά, ούτε στο νομό μας.

Ως υπηρεσία πιστεύουμε, αλλά και ως ειδικός πιστεύω πως θα χειροτερέψουν τα πράγματα, καθώς δεν έχουμε φτάσει στον πάτο. Θα υπάρξει επιπλέον κλιμάκωση του φαινομένου. Η αλματώδης έξαρση του φαινομένου της έμφυλης βίας σε πανελλαδικό επίπεδο έχει παρουσιαστεί από τις αρχές του 2022, ενώ σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας η αλματώδης έξαρση ξεκίνησε να φαίνεται περίπου προ εξαμήνου.

Ο πρώτος λόγος είναι διότι φαίνονται σιγά – σιγά οι συνέπειες της αφορμής του εγκλεισμού στο σπίτι. Η βία ασκείται πάντα στον αδύναμο. Η γυναίκα και λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων και της σωματικής δύναμης είναι ον που σηματοδοτείται ως πιο αδύναμο σε σχέση με τον άνδρα μέσα στο σπίτι και όχι μόνο. Ο εγκλεισμός επί 24ωρου βάσεως μέσα στο σπίτι αύξησε τη βίαιη μορφή που προϋπήρχε, αλλά ήταν πιο «αραιή». Έγινε πιο συστηματική η βία και η έμφυλη βία.

Επίσης, ο δεύτερος λόγος είναι η δημοσιότητα των βίαιων περιστατικών που πολλές φορές συμβολοποιείται σε ένα νοσηρό μυαλό, σε συνδυασμό με την οκνηρότατα της δικαιοσύνης και τις χαμηλές ποινές που υπάρχουν. Είναι σημαντικά στοιχεία και δίνουν ένα feedback σε ένα άτομο που έχει νοσηρό μυαλό, ναρκισσιστική προσωπικότητα, αίσθημα μεγαλείου, θέλει να ασκεί έλεγχο, να χειραγωγεί κλπ. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ατόμων που ασκούν βία, όπως επίσης και το ότι διαθέτουν μηδενική ανοχή στις ματαιώσεις όπως λ.χ. «με χωρίζεις σε σκοτώνω», «δεν θα σε έχω εγώ, δεν θα σε έχει κανείς άλλος» κλπ. Η ανάλυση πάνω σ’ αυτά είναι τεράστια και διαθέτει και αντίστοιχο βάθος.

Επίσης τα περιστατικά που γίνονται γνωστά δεν ανέρχονται ούτε στο 50% όσων πραγματικά συμβαίνουν. Η βία είναι ανεξέλεγκτη και δυστυχώς ότι και αν έχει γίνει μέχρι στιγμής προς την κατεύθυνση της εξάλειψης είναι αναποτελεσματικό.

Το γεγονός ότι φτάνει το 50% στις υπηρεσίες δεν λέει κάτι, γιατί δεν φτάνει ούτε αυτό το ποσοστό, ενώ μέσα σ’ αυτό το ποσοστό υπάρχει εκβιασμός, φόβος, μεγάλη χειραγώγηση. Πρέπει να τονίσουμε πως περιστατικά βίας γίνονται από προσωπικότητες που έχουν μέσα τους τραύμα θυματοποίησης. Συνεπώς, δεν θα απευθυνθεί εύκολα σε μια υπηρεσία ένας άνθρωπος.

Η κοινωνία είναι σε μια μεγάλη εσωτερική εξέγερση, σε ένα συναισθηματικό πόλεμο και ο θυμός είναι ιδιαίτερα έντονος. Αυτό εκφράζεται σε κάποιους ανθρώπους, ανάλογα την προσωπικότητά τους, με τη βία και θεωρώ πως δεν έχουμε πια ούτε τα εργαλεία, ούτε το απαιτούμενο προσωπικό, αλλά ούτε τις δεξιότητες να επιλύουμε καθημερινές κρίσεις έμφυλης βίας, ούτε πανελλαδικά, ούτε σε επίπεδο νομού».

Αύριο ημερίδα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών & των παιδιών

O Δήμος Αγρινίου, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, το EUROPE DIRECT Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδος & ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου, συνδιοργανώνουν ημερίδα – εκδήλωση με αναφορά στην Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών & των παιδιών, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (πρώην τράπεζα της Ελλάδος).

Εισηγήσεις σχετικές με το θέμα θα κάνουν οι:

1) Χρυσάνθη Σταυροπούλου, Πρωτοδίκης

2) Δέσποινα Σβουρδάκου, ΔΡ Εγκληματολογίας

3) Γεώργιος Καλλιακμάνης, Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ., Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής

4) Αθανασία Δημητρίου, ΔΡ Ψυχολογίας

5) Πάνος Σόμπολος, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων, πρώην Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ

Την εκδήλωση συντονίζει η πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ κα Χαρίτου Παρθενία. Υποστήριξη: Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Σχόλια