Αντιπλημμυρική περίοδος: Σε ετοιμότητα η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

 Αντιπλημμυρική περίοδος: Σε ετοιμότητα η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Αντιπλημμυρική περίοδος: Σε ετοιμότητα η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Τι αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά στη “Σ” για την προετοιμασία που έχει κάνει η Περιφέρεια

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Έληξε επίσημα η αντιπυρική περίοδος και ήδη έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν στο «φουλ» οι μηχανές για την αντιπλημμυρική περίοδο στην Αιτωλοακαρνανία.

Η δουλειά ξεκίνησε πολύ πριν την λήξη ώστε να είναι όλα προετοιμασμένα για κάθε ενδεχόμενο ξαφνικής αλλαγής του καιρού, ενώ η καλοκαιρία που σημειώνεται μέχρι στιγμής βοήθησε να διευθετηθούν και ζητήματα που εκκρεμούσαν.

Η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά που έδινε και συνεχίζει να δίνει το παρόν σε κάθε παρέμβαση, τόσο στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου, όσο και στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής μιλώντας στη «Σ» για την αντιπυρική περίοδο τόνισε: «όπως προκύπτει κι από τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, φέτος είχαμε μια ήπια αντιπυρική περίοδο, μέσα στην οποία υπήρξαν βέβαια αρκετά συμβάντα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο πολύ σοβαρό περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Στο γενικό κανόνα της λοιπόν η αντιπυρική περίοδος κύλησε θα λέγαμε σε αναμενόμενους ρυθμούς κι ένταση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ετοιμότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών υπήρξε υψηλή και η παρέμβαση για καταστολή της πυρκαγιάς άμεση. Ασφαλώς, όπου ζητήθηκε η συνδρομή μας ως Περιφερειακή Ενότητα, η ανταπόκριση ήταν επίσης άμεση για υποστήριξη με μηχανικό εξοπλισμό».

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, οι υπηρεσίες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και η κα. Σαλμά ξεκίνησαν τη δουλειά για την προετοιμασία της αντιπλημμυρικής περιόδου που αναμένεται πολύ νωρίτερα από την επίσημη έναρξή της και ήδη πλέον έχουν κερδίσει χρόνο για την προετοιμασία τους, ενώ περίπου στο μέσο του προηγούμενου μήνα, τον Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, μέσω του οποίου υπάρχει συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για τη νέα αντιπλημμυρική περίοδο.

H Μαρία Σαλμά

«Ήδη την 24η Οκτωβρίου 2022 συνεδρίασε στο Διοικητήριο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής, των Αστυνομικών Διευθύνσεων, του Λιμενικού, του Στρατού, Δημάρχων και Αντιδημάρχων με καθήκοντα πολιτικής προστασίας, καθώς επίσης εκπροσώπων αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών. Στην συνεδρίαση επικαιροποιήθηκαν οι στόχοι, τα μέσα αλλά και οι ενέργειες που απαιτούνται για να ελαχιστοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο κίνδυνος πλημμυρών.

Οι καθαρισμοί των υδατορεμάτων αρμοδιότητάς μας συνεχίσθηκαν καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα με τον ίδιο εντατικό ρυθμό, ως μέτρο πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων. Άλλωστε, από το 2019 έως σήμερα, ακολουθήσαμε ένα στοχευμένο σχέδιο πρόληψης κι αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας,  το οποίο περιλαμβάνει καθαρισμούς και συνεχείς παρεμβάσεις στα υδατορέματα, ειδικά δε στα σημεία όπου κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, να σημειώσουμε ότι τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας έχουν συντηρηθεί και είναι σε ετοιμότητα, ενώ έχουμε πρόσφατα επικαιροποιήσει  το μητρώο ιδιωτικών μηχανημάτων έργου, τα οποία είναι ενταγμένα στην Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, η οποία είναι έτοιμη να συνδράμει όπου αυτό απαιτηθεί, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την διαφύλαξη της περιουσίας των πολιτών.

Ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Συνεχίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις παρεμβάσεις» τόνισε η κα. Σαλμά, η οποία αναφέρθηκε και στην περίοδο που ο καιρός θα δείξει τα «δόντια» του και χρειαστεί να γίνει αποχιονισμός στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα η κα. Σαλμά τόνισε: «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη προμηθευτεί μια αρκετά μεγάλη ποσότητα αντιπαγετικού αλατιού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που πιθανά να παρουσιαστούν κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας. Είμαστε σε άμεση επαφή και συνεργασία τόσο με τις υπηρεσίες, όσο και με τους Δήμους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε ζήτημα».

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση”

Σχόλια