Αιτωλοακαρνανία: «Τρελά» σκαμπανεβάσματα στα καύσιμα – Πήρε ξανά τα πάνω της η βενζίνη

 Αιτωλοακαρνανία: «Τρελά» σκαμπανεβάσματα στα καύσιμα – Πήρε ξανά τα πάνω της η βενζίνη

«Τρελά» σκαμπανεβάσματα στα καύσιμα – Πήρε ξανά τα πάνω της η βενζίνη. Σε πλήρη σύγχυση οι οδηγοί, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, λόγω των συνεχών αυξομειώσεων της βενζίνης και του diesel, που πλέον «πέφτει» η τιμή του. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Κάθε φορά που επισκέπτονται τα πρατήρια υγρών καυσίμων οι οδηγοί, είτε έχουν βενζινοκίνητο αυτοκίνητο είτε πετρελαιοκίνητο, συμπεριφέρονται σα να έχουν πάει για πρώτη φορά να προμηθευτούν καύσιμα, διότι, κάθε φορά οι τιμές μεταβάλλονται με ανοδική συνεχώς πορεία. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν χάσει το «μπούσουλα», ενώ παράλληλα η οικονομική δυσπραγία τους εμποδίζει πλέον να βάλουν ποσότητες, όπως στο παρελθόν.

Οι Αιτωλοακαρνάνες οδηγοί, λόγω της κατάστασης που βιώνουν, δεν προμηθεύονται βενζίνη ή πετρέλαιο για το αυτοκίνητό τους αξίας πάνω των 20 ευρώ! Πλέον και οι λιγοστοί που φουλάριζαν μέχρι και πριν λίγο καιρό το αυτοκίνητό τους έπαψαν να το κάνουν, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Οι αυξομειώσεις της τιμής, εκτός του ότι έχουν φέρει σύγχυση και κάθε φορά πριν σταματήσουν στο βενζινάδικο ελέγχουν την τιμή, τους δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το λόγο που συμβαίνει αυτό, για το ποιοι είναι οι παράγοντες που συνδιαμορφώνουν τις τιμές και μέχρι πότε θα «κρατήσει» αυτό, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών – οδηγών έχει περιέλθει σε ένα τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο, που συχνά τους οδηγεί να μην κινούν τα αυτοκίνητά τους ή να τα χρησιμοποιούν για τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις τους.
Το «2» μπροστά στην τιμή των καυσιμών θα μείνει για καιρό…

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης μιλώντας στη «Σ» ανάλυσε τους λόγους που σήμερα παρατηρούμε να είναι ξανά ακριβότερη η βενζίνη από το πετρέλαιο κίνησης, ενώ πριν λίγες ημέρες συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο.

Συγκεκριμένα ο κ. Κακούρης αναφέρει:

Αιτωλοακαρνανία: «Τρελά» σκαμπανεβάσματα στα καύσιμα - Πήρε ξανά τα πάνω της η βενζίνη
Ο Δημοσθένης Κακούρης

«τις τελευταίες δέκα ημέρες η βενζίνη, ενώ ήταν 10 λεπτά κάτω από το πετρέλαιο κίνησης, βλέπουμε να καταγράφει άνοδο, να συμβαίνει το αντίστροφο απ’ αυτό που συνέβαινε μέχρι πρότινος, να ανεβαίνει δηλαδή η βενζίνη πάνω από το πετρέλαιο κίνησης.

Οι μεταβολές αυτές σχετίζονται με τις διεθνείς τιμές και τη ζήτηση που καταγράφεται διεθνώς. Όταν υπάρχει ζήτηση για πετρέλαιο κίνησης καταγράφεται άνοδος της τιμής του, συνεπώς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτηση στο πετρέλαιο, γιατί σχετίζεται άμεσα με το φυσικό αέριο και έτσι βλέπουμε να είναι ανεβασμένη η τιμή της βενζίνης. Οι μεταβολές αυτές συμβαίνουν λόγω της χρηματιστηριακής αξίας. Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς κάτι άλλο και εμείς ως επαγγελματίες για τις μεταβολές αυτές.

Οι Αιτωλοακαρνάνες οδηγοί ενδιαφέρονται για τις τιμές των καυσίμων και ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα που καταγράφονται αυξήσεις. Δυσανασχετούν για τη όλη κατάσταση, κάνουν με το αυτοκίνητό τους μόνο τις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις τους, ενώ γενικότερα διαπιστώνουμε πως κινούνται ελάχιστα με τα οχήματά τους. Τα ποσά που διαθέτουν για καύσιμα, είτε για πετρέλαιο κίνησης, είτε για βενζίνη, είναι από 10 ευρώ μέχρι και 20 ευρώ. Δεν έχουν την δυνατότητα να φουλάρουν το αυτοκίνητό τους.

Η πρόβλεψη που υπάρχει για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πως η τιμή θα διαμορφωθεί στα 2,15 το λίτρο για την βενζίνη και στα 2,10 το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης. Υπάρχουν όμως τα 2 ευρώ μπροστά στην τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης, κάτι που δυστυχώς τείνει να γίνει μόνιμο.

Δεν υπάρχει εκτίμηση για το πώς θα κυμανθούν οι τιμές των καυσίμων πέραν της τρέχουσας κάθε φορά εβδομάδας, διότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφοροποιήσεις και δεν εξαρτάται πλέον μόνο από την τιμή του βαρελιού η τιμή, αλλά πλέον οι παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή είναι πάρα πολλοί και σύνθετοι. Γενικά και σταθερά γνωρίζουμε πως οι τιμές θα είναι πάνω από τα 2 ευρώ και ειδικότερα πάνω από τα 2,10.

Επίσης υπάρχει σκέψη από την κυβέρνηση, εφόσον το πετρέλαιο κίνησης δούμε να καταγράφει άνοδο πάνω των 2,20 λεπτών, να παρέμβει με μείωση, όπως ίσχυε το καλοκαίρι. Αυτή η παρέμβαση είναι βέβαιο πως θα συμβεί, αν υπάρξει η εξέλιξη αυτή με την άνοδο της τιμής».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σχόλια