Τα νέα έργα θα τα αναλάβουν οι «νέοι» ΤΟΕΒ

 


Τα νέα έργα θα τα αναλάβουν οι «νέοι» ΤΟΕΒ

Θα είναι όμως νέοι ή θα κουβαλούν και τις «αμαρτίες» του παρελθόντος;

«Αλλού χτυπάει το νερό και αλλού βροντάει ο μύλος». Αυτή η παροιμία μας ήρθε στο μυαλό ακούγοντας προχθές στο Παπαστράτειο τις ευχάριστες εξαγγελίες για έργα περίπου 170 εκατ. ευρώ για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων στην Αιτωλοακαρνανία.

Η χρηματοδότηση των έργων είναι εξασφαλισμένη από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ειπώθηκε από τα αρμόδια χείλη των παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προχθεσινή ημερίδα, και αυτό είναι οπωσδήποτε ευχάριστο. Όμως το πρόβλημα είναι ποιος θα διαχειρίζεται αυτά τα έργα μετά την κατασκευή τους.

Γιατί το πρόβλημα με τα αρδευτικά δίκτυα και την πολυδεκαετή εγκατάλειψή τους ήταν ότι τα διαχειρίζονταν οι «διαλυμένοι» ΤΟΕΒ.   Αν και λέγονταν πως τα νέας γενιάς αρδευτικά έργα θα προχωρήσουν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, της Σύμπραξης δηλαδή Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τελικά αυτό μάλλον δεν θα συμβεί παντού και αυτό γιατί οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν φτάνουν για όλα τα έργα. Έτσι λοιπόν στη Αιτωλοακαρνανία τα έργα αυτά δεν θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

Ποιος θα τα διαχειρίζεται λοιπόν; Η απάντηση των κυβερνητικών παραγόντων είναι οι «μεταρρυθμισμένοι» ΤΟΕΒ. Το Υπουργείο έχει στα σκαριά μεταρρύθμιση για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, βάσει υποδείξεων σχετικής μελέτης που έγινε από τη«διαΝΕΟσις».

Αλλά πριν εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση και πριν δούμε τους «μεταρρυθμισμένους» ΤΟΕΒ να λειτουργούν διαφορετικά χωρίς τις παθογένειες και τις «αμαρτίες» του παρελθόντος, είναι δυνατόν να προαποφασίζουμε ότι θα έχουν τη διαχείριση τέτοιων μεγάλων έργων, που ιστορικά έχουμε δει ότι γίνονται κάθε 40 ή 50 χρόνια; Ρίσκο…

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σχόλια