Ομιλία Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.κ. Δαμασκηνού.

 


Η ομιλία του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.κ. Δαμασκηνούστο ΑγρίνιοΜακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε,

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Αρχιερείς,

ΣεβασμιώτατεΤοποτηρητά της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας, Μητροπολίτη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεε,

Σεβαστοί Πατέρες,

Εντιμώτατοι εκπρόσωποι της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας,

Κυρίες και κύριοι,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.κ. Δαμασκηνέ,


Με συναισθήματα χαράς και συγκίνησης σας υποδεχόμαστε στην ιερή γη του Μεσολογγίου και στον ιστορικό θρόνο αυτής της μεγάλης και αγιοτόκου Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την οποία λάμπρυναν με τη διακονία και την προσφορά τους, πολλές μεγάλες μορφές του ιερού θυσιαστηρίου.
Η σημερινή μέρα της ενθρονίσεώς σας, είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει ημέρα σταθμό, όχι μόνο για την ιερή Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αλλά για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Και αισθάνομαι ιδιαίτερη περηφάνια που έχω τη τιμή να παρίσταμαι και να σας προσφωνώ σε αυτή την τελετή, ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ως Αιτωλοακαρνάνας.


 

 
Σεβασμιώτατε,


Μεταφέροντας τα προσωπικά μου, αλλά - πιστεύω - και τα συναισθήματα του συνόλου του λαού και του κλήρου της ιστορικής μας Μητροπόλεως, η συγκίνησή μας σήμερα είναι ακόμα πιο έντονη.
Γιατί στο πρόσωπό σας βλέπουμε τον άξιο διάδοχο και συνεχιστή του έργου του μακαριστού πρώην Μητροπολίτη μας, κυρού Κοσμά, του απλού και ταπεινού ιεράρχου, που έσπευσε στην αγκαλιά του επουράνιου Πατέρα αφού όμως προηγουμένως πότισε τις δικές μας ζωές με Χριστό και Ελλάδα.
Υπήρξε ένας ιεράρχης που μέσα στην οσιακή μορφή του χτυπούσε μία φλογισμένη καρδιά. Μια καρδιά, που χωρίς να λογαριάζει κόπους και θυσίες, πάντοτε πάσχιζε για την ηθική και κοινωνική ανάταση των ανθρώπων αυτού του τόπου.
Σήμερα, είμαι βέβαιος ότι από το επουράνιο θυσιαστήριο σας υποδέχεται και αυτός στη γη της καρδιάς του και θα αποτελεί έναν ακόμα πολύτιμο συμπαραστάτη στο κοπιώδες και θεάρεστο έργο σας.
Συμπαραστάτες σας όμως, θα είμαστε και όλοι εμείς.
Υπό την παρουσία και την ευλογία σας, τούτος ο τόπος μπορεί να γνωρίσει μία νέα εποχή ελπίδας και ακμής, για την οποία σας διαβεβαιώνω πως θα αγωνιστούμε όλοι μαζί.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πρόσωπο το δικό μου και των συνεργατών μου, θα βρείτε πιστούς και άκαμπτους συμμάχους που θα κάνουν κάθε τι αναγκαίο, προκειμένου να στηρίξουν το πολυσήμαντο έργο σας, αλλά και που πάντοτε, θα επιζητούν τις πολύτιμες προτροπές και τις πατρικές συμβουλές σας.
Στο διάστημα που πέρασε από την εκλογή σας μέχρι τη σημερινή μέρα, είχα την ευκαιρία να αντιληφθώ από πρώτο χέρι τη χαρά και την προσδοκία των πολιτών αυτού του τόπου για το νέο τους Ποιμενάρχη.
Η πορεία σας, παρά το νέο της ηλικίας σας, είναι ήδη μακρά. Από την ακριτική και πανέμορφη Σάμο στον Πειραιά. Και από εκεί, στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού. Και τώρα εδώ, στην ιστορική γη της Αιτωλοακαρνανίας, όπου ακόμα αντηχούν τα βήματα αγίων μορφών όπως του προστάτου μας, Πατροκοσμά του Αιτωλού, του Ιωσήφ Ρωγών και πολλών άλλων.
Φαίνεται πως η Θεία Πρόνοια, που καθοδηγεί τα βήματά σας, θέλησε να σας οδηγήσει εδώ, στον τόπο όπου ακόμα στέκουν όρθιες οι μορφές των Ελεύθερων Πολιορκημένων, και όπου κάθε σημείο έχει και μία ιστορία να διηγηθεί, για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.
Σας υποδεχόμαστε λοιπόν εδώ, στο Ιερό και ηρωικό Μεσολόγγι με τον σεβασμό και την αγάπη που αξίζει σε έναν καταξιωμένο κληρικό που έχει ήδη τιμηθεί και αγαπηθεί για το έργο του, προτού ακόμα εκλεγεί και χειροτονηθεί Μητροπολίτης.
Ακουμπάμε πάνω σας, γνωρίζοντας ότι και στις σημερινές δύσκολες εποχές για την κοινωνία και την πατρίδα, με την σοφία, την αγάπη και την υπομονή σας, θα αποτελέσετε έναν ισχυρό πυλώνα ανυψώσεως του τόπου μας και των ανθρώπων του.
Είναι βέβαιο πως έχουμε να αντιπαλέψουμε πολλά.
Να θέσουμε υψηλά αναχώματα στην από-ιεροποίηση, την πνευματική και ηθική κατάπτωση που μας απειλούν, αλλά και να συνδράμουμε την κοινωνία που αντιμετωπίζει πολλαπλές και πολυεπίπεδες απειλές.
Με τη δική σας στήριξη, θα τα καταφέρουμε.
Αυτός ο τόπος, όσες φορές και αν γονάτισε, άλλες τόσες σηκώθηκε.Γι’ αυτό Σεβασμιώτατε, σας καλωσορίζουμε εγκάρδια, ασπαζόμενοι τη δεξιά σας και επιζητώντας την ευλογία σας.
Να είστε βέβαιος ότι στο έργο σας δεν θα είστε μόνος.
Επιτρέψτε μου, σε ανάμνηση αυτής της ιστορικής ημέρας να σας προσφέρω ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, σε δείγμα του σεβασμού και της αγάπης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς το Πρόσωπό Σας.
Εις πολλά έτη Δέσποτα!
Άξιος!

Σχόλια