Αντιστοίχιση ΔΟΥ και Ταχυδρομικού Κώδικα: Λίγες εξαιρέσεις στην Αιτωλοακαρνανία

 Αντιστοίχιση ΔΟΥ και Ταχυδρομικού Κώδικα: Λίγες εξαιρέσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Αντιστοίχιση ΔΟΥ και Ταχυδρομικού Κώδικα: Λίγες εξαιρέσεις στην Αιτωλοακαρνανία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Οι μεγάλες αλλαγές στην περιοχή έχουν γίνει από πέρυσι με τις Δ.Ε. Αγγελοκάστρου, Αρακύνθου και Μακρυνείας να υπάγονται στη ΔΟΥ Αγρινίου.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ένα νέο σύστημα, με το οποίο θα καθορίζεται η ΔΟΥ βάσει του Ταχυδρομικού Κώδικα του φορολογούμενου, «εγκαινιάζει» η ΑΑΔΕ.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για τον ανακαθορισμό της χωρικής αρμοδιότητας του συνόλου των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), οροθετείται η αντιστοίχιση ενός Ταχυδρομικού Κώδικα (ΤΚ) σε μια μοναδική ΔΟΥ.

Με τον ανακαθορισμό της αρμοδιότητας των ΔΟΥ δημιουργείται η αναγκαία υποδομή, ώστε οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες να εξασφαλίζουν την αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον ΤΚ του φορολογούμενου.

Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως ΤΚ της περιοχής τους, εξυπηρετούνται από τη ΔΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκουν, με βάση το Πρόγραμμα Καλλικράτης Ν. 3852/2010 (Α87), δηλαδή με βάση το χωροταξικό των Δήμων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα στον τομέα αυτό επικρατούσε ένα μικρό χάος. Για παράδειγμα, μέχρι πέρυσι περιοχές των πρώην δήμων Αγγελοκάστρου, Αρακύνθου και Μακρυνείας υπάγονταν στη ΔΟΥ Μεσολογγίου και με απόφαση της ΑΑΔΕ μεταφέρθηκαν οι περιοχές αυτές στη φορολογική αρμοδιότητα της ΔΟΥ Αγρινίου.

Και δεν μιλάμε για μικρά από απομακρυσμένα χωριά, αλλά για περιπτώσεις, όπως το Αγγελόκαστρο, τα Κλεισορρευμάτα, η Ματαράγκα, το Ζευγαράκι, οι Παππαδάτες, η Γαβαλού. Βάσει αυτών των αλλαγών που έγιναν πέρυσι, η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ δεν αλλάζει ιδιαίτερα τα δεδομένα στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι εξαιρέσεις

Κάποια σημεία της Φωκίδας που συνορεύουν με την Αιτωλοακαρνανία και υπάγονται στη ΔΟΥ Μεσολογγίου (περιοχή Ευπαλίου και Ερατεινής), μεταφέρονται στη ΔΟΥ Άμφισσας. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον ότι η απόφαση της ΑΑΔΕ προβλέπει κάποιες εξαιρέσεις για την Αιτωλοακαρνανία, που αφορούν οικισμούς στους Δήμους Ξηρομέρου και Θέρμου.

Συγκεκριμένα κατ’ εξαίρεση στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου θα υπάγονται κάποιες από τις περιοχές με Ταχυδρομικό Κώδικα  30001, δηλαδή οι Οικισμοί Βάλτι της Δημοτικής Κοινότητας Αστακού και Μάνινα Βλιζιανών και Στρογγυλοβούνι της Δημοτικής Κοινότητας Στρογγυλοβουνίου της Δημοτικής Ενότητας Αστακού του Δήμου Ξηρομέρου.

Επίσης στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου κατ’ εξαίρεση θα υπάγονται κάποιες από τις περιοχές με Ταχυδρομικό Κώδικα  30022, δηλαδή οι Οικισμοί Διασελλάκι της Δημοτικής Κοινότητας Διασελλακίου και Πέρκος της Δημοτικής Κοινότητας Πέρκου του Δήμου Θέρμου.

Τα οφέλη

Επίσης, μέσω της διευθέτησης των σωστών στοιχείων της έδρας στο σωστό νομό και δήμο, διασφαλίζεται ότι η χρήση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης θα πραγματοποιεί την εγγραφή της έναρξης στο ΓΕΜΗ και αυτό με τη σειρά του στο αντίστοιχο Εμπορικό Επιμελητήριο, έχοντας υπόψη τον ορθό νομό.

Η αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον ΤΚ, ανοίγει τις πύλες μιας προωθημένης υβριδικής ψηφιακής υποδομής εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.

Η αντιστοίχιση ενός ΤΚ σε μια μοναδική ΔΟΥ πανελλαδικά θα αρχίσει τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 για τους φορολογούμενους φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που θα αποκτήσουν ΑΦΜ καθώς και για όσους θα προβούν σε έναρξη εργασιών.

Επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, από τις 18 έως 21 Νοεμβρίου 2022 θα προχωρήσουν σε μεταγραφή των φορολογουμένων στη νέα ΔΟΥ στην οποία θα υπάγονται, για τις περιοχές που δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ενώ από τις 16 έως 19 Δεκεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί μεταγραφή, για τις περιοχές που υπάρχουν εξαιρέσεις, σύμφωνα με τους συνημμένους Πίνακες Ανακατανομής.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σχόλια