Σήμερα η κηδεία του 16χρονου Ρομά – Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ για νέα επεισόδια



Πένθιμο είναι το κλίμα στον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη, μετά τον θάνατο του 16χρονου που τραυματίστηκε στο κεφάλι από πυρά αστυνομικού και κατέληξε το πρωί της Τρίτης στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Η σορός του ανήλικου Ρομά, ο οποίος ήταν πατέρας ενός παιδιού, μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή, μοιρολόγια και πένθιμα τραγούδια εχθές το πρωί στο σπίτι της οικογένειας, ενώ το λευκό φέρετρο υποδέχτηκαν δεκάδες συγγενείς και φίλοι που έσπευσαν προκειμένου να συμπαρασταθούν στην οικογένεια και να τηρήσουν τις δικές τους παραδώσεις.

Η κηδεία του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη αναμένεται να γίνει σήμερα στις 10.00 το πρωί στον ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στα κοιμητήρια Ευόσμου και εκτιμάται ότι θα είναι παρόντες εκατοντάδες Τσιγγάνοι, όχι μόνο από τον οικισμό της «Αγίας Σοφίας», αλλά και από άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια.

Το μήνυμα που στέλνουν οι πρόεδροι των Ρομά, μετά το σοβαρά επεισόδια των προηγούμενων ημερών, είναι ότι χρειάζεται όλοι οι τσιγγάνοι της χώρας να επιδείξουν ψυχραιμία και να αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, ζητώντας βέβαια την προφυλάκιση του κατηγορούμενου αστυνομικού, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης, οι γονείς περιμένουν την απόφαση της δικαιοσύνης σχετικά με το αν κριθεί προφυλακιστέος ο 34χρονος ή όχι. «Το μόνο που ζητά η οικογένεια είναι να δικαστεί ο αστυνομικός», τόνισε.

«Εύχομαι να μη ξανά συμβεί κάτι τέτοιο σε κανένα παιδί, σε κανέναν άνθρωπο. Υπάρχει ένα αίσθημα, μια αγωνία του Συμβουλίου. Το αίτημα όλων των Τσιγγάνων είναι να προφυλακιστεί ο αστυνομικός, να υπάρχει δικαιοσύνη. Δεν έχουμε κάτι με τους αστυνομικούς και αυτοί άνθρωποι είναι. Δεν έχουμε κάτι προσωπικό με κανέναν, ας αποφανθεί η δικαιοσύνη γιατί αυτή έχει τον πρώτο λόγο», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Βασίλης Πάντζος.

Αναμένεται η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη του αστυνομικού

Στο μεταξύ, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την ποινική μεταχείριση του 34χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται για την αιματηρή καταδίωξη με θύμα τον 16χρονο Ρομά. Το Δικαστικό Συμβούλιο καλείται να λύσει τη διαφωνία που προέκυψε μετά την απολογία του κατηγορούμενου αστυνομικού, ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή ως προς την προφυλάκισή του ή μη.

 Σημειώνεται ότι μέχρι να αρθεί η παραπάνω διαφωνία από το Δικαστικό Συμβούλιο (η διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών), ο κατηγορούμενος αστυνομικός βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Επιπλέον, καθώς επήλθε ο θάνατος του 16χρονου, ο αστυνομικός πλέον αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του 16χρονου Ρομά που δέχθηκε πυρά αστυνομικού και άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από νοσηλεία οκτώ ημερών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, από τη νεκροψία – νεκροτομή που διατάχθηκε από ανακριτή και έγινε μετά τις 9 το βράδυ στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης από την ιατροδικαστή Ελένη Ζαγγελίδου, δεν προέκυψε καμία διαφοροποίηση σχετικά με το πρώτο πόρισμα.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις οι οποίες προέρχονται από τραύμα από σφαίρα από πυροβόλο όπλο. Κατά την εξέταση στον 16χρονο, διαπιστώθηκε μόνο πύλη εισόδου της σφαίρας, για την οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί, ωστόσο έχασε τη μάχη με τη ζωή του.

protothema.gr

Σχόλια