Κιβωτός: Δεν έχαναν κηδεία επωνύμων, εισέπρατταν μεγάλα ποσά -«Στης Γεννηματά μόνο, έβγαλαν 31.000 ευρώ»



Την ώρα που οι έρευνες για τα οικονομικά στην Κιβωτό του Κόσμου συνεχίζονται, «βροχή» έρχονται οι πληροφορίες για τα υπέρογκα ποσά που μάζευε ο οργανισμός από κηδείες επωνύμων.

Σύμφωνα με όσα έχουν καταγγελθεί, η Κιβωτός έστηνε ένα διάφανο κουτί σε πολλές κηδείες που απασχόλησαν το πανελλήνιο, όπως αυτές του Ακη Τσοχατζόπουλου, του Δημήτρη Τσοβόλα, της Ζωής Λάσκαρη, του Ρόμπερτ Ουίλιαμς, του Νίκου Αλέφαντου, του Δάκη αλλά και της Φώφης Γεννηματά, μεταξύ άλλων, όπου εισέπρατταν σημαντικά -τετραψήφια ή πενταψήφια- ποσά σε αρκετές περιπτώσεις. Σε κηδείες επωνύμων ακολουθούσαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξη των χρημάτων, κάτι που δεν έκαναν ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις.

Οπως καταγγέλθηκε στο Mega, η Κιβωτός εκμεταλλευόταν τις κηδείες των επωνύμων και έβγαζε χρήματα, για τα οποία άλλες φορές εμφάνιζε το ποσό και έστελνε απόδειξη, άλλες ένα SMS, απλώς, για να ευχαριστήσει για τη δωρεά.

Άλλες φορές πάλι, όταν δεν επρόκειτο για κηδεία κάποιου επιφανούς προσώπου, δεν έκαναν το παραμικρό… Στις κηδείες συνήθως είχαν το πλαστικό διάφανο κουτί, έναν φάκελο και ένα ντοσιέ, όπου όποιος έκανε τη δωρεά έγραφε το όνομά του και μετά από λίγες ημέρες η απόδειξη πήγαινε στην οικία του. Οπως αναφέρουν όμως γραφεία τελετών που εργάστηκαν σε ορισμένες κηδείες, κανείς δεν ασχολείται και δεν παρακολουθεί εκείνη την ώρα αν γίνονται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Στις 10, οι πέντε ζητούσαν την κάλπη. Το ζήταγε η οικογένεια επίμονα. Κι εμείς να μην το θέλαμε, για να πουλήσουμε κανένα στεφάνι που λέει ο λόγος, ζητούσαν να βάλουν την “Κιβωτό”», αναφέρει υπάλληλος γραφείου τελετών. Σε προβεβλημένες κηδείες, η Κιβωτός φέρεται να τηρούσε τους κανόνες, όχι όμως και σε άλλες κηδείες, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες.

Σύζυγος Φώφης Γεννηματά: Από την κηδεία εισέπραξαν 31.000 ευρώ

Η Κιβωτός είχε στήσει το περιβόητο κουτί και στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά, όπου ανέφεραν ότι συγκέντρωσαν το ποσό των 31.000 ευρώ, όπως είπε ο σύζυγος της πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Ο Ανδρέας Τσούνης ανέφερε στον Alpha: «Εμείς είπαμε στον κόσμο όποιος ήθελε να καταθέσει, αντί στεφάνων, υπέρ της Κιβωτού του Κόσμου, ας το κάνει. Δεν δώσαμε εμείς λεφτά. Δεν μαζέψαμε εμείς λεφτά. Και από εκεί και πέρα μας ενημέρωσαν ότι μαζεύτηκε το συγκεκριμένο ποσό. Δεν είχαμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε το ποσό ή τη διαδικασία».


Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Μας είπαν ότι στη μνήμη της Φώφης μαζεύτηκαν 31.000 ευρώ. Εμείς δεν ξέραμε το ακριβές ποσό που μπήκε στο κουτί που είχαν στήσει στην κηδεία. Δεν είχαμε και κάποιον λόγο να το παρακολουθήσουμε. Οι ίδιοι μας είπαν ότι μπήκε αυτό το ποσό. Τώρα, αν είχε συγκεντρωθεί το διπλάσιο ποσό, εμείς δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Γιατί οι λογαριασμοί ήταν αυτοί και όποιος ήθελε έβαζε και δεν είχαμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε οτιδήποτε».

Τι είναι τα κουτιά της Κιβωτού

Τα κουτιά της Κιβωτού προορίζονταν για δωρεές στον Οργανισμό, τοποθετούνταν σε κηδείες, γάμους, καταστήματα και όποιος ήθελε πρόσφερε τον οβολό του. Χαρακτηριστικές ήταν οι μαρτυρίες στελεχών της Κιβωτού τις προηγούμενες ημέρες για τα κουτιά αυτά.

«Αν στην Αθήνα γίνονται 100 κηδείες την ημέρα, σε 10 από αυτές υπάρχει ”κουτί” για δωρεές υπέρ ιδρυμάτων. Από αυτά, τα πέντε ήταν της Κιβωτού του Κόσμου, γιατί ήταν δημοφιλής η δομή», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ένωσης Γραφείων Τελετών.

«Μάζεψε εκείνη τη φορά 2.700 ευρώ, νομίζω. Είχε 1.000 άτομα στην κηδεία », ανέφερε στο Mega εθελόντρια της Κιβωτού, που είχε αναλάβει να κρατά το «κουτί» της Κιβωτού του Κόσμου.

Τα κουτιά έπαιρναν για χρόνια θέση όχι μόνο σε κηδείες και μνημόσυνα, αλλά και σε γάμους, σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα. «Δεν είδα ούτε απόδειξη ούτε τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά γυναίκα, η οποία είχε αφήσει στο κουτί 100 ευρώ σε κηδεία.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια