Ντέρμπι» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δημοσκόπηση της DATA RC για τη Δυτική Ελλάδα

 


«Ντέρμπι» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δημοσκόπηση της DATA RC για τη Δυτική Ελλάδα (video)

Ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, η ΝΔ στην Αιτωλ/νία και το ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση

Ενδιαφέρονtα στοιχεία για τις τάσεις του εκλογικού σώματος στην παρούσα συγκυρία, παρουσιάζει η δημοσκόπηση της εταιρείας DATA RC, που διεξήχθη για λογαριασμό του Ionian Channel, του pelop.gr και της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

H παρουσίαση έγινε από τον  Θ. Λoυλούδη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, που είναι εκδότης της ιστορικής Πατρινής εφημερίδας «Πελοπόννησος» και είχε δυο σκέλη μιας και διεξήχθη για δυο Περιφέρειες, την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.


Η μέτρηση για τη Δυτική Ελλάδα έγινε από τις 10-23 Νοεμβρίου, σε δείγμα 646 ψηφοφόρων με απόκλιση +/-2,5%.

Ο κ. Λουλούδης, παρατήρησε αρχικά διαρκείς μεταβολές, ειδικά στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Η πρώτη κάρτα για την πρόθεση ψήφου, είχε το παρακάτω αποτέλεσμα:


datarc2

Έτσι, είπε πως εξαιτίας των χαρακτηριστικών των ερευνών αυτών, έγιναν σταθμίσεις, ώστε να φανεί ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα, σύμφωνα με τον κ. Λελούδη («ενδυναμώνοντας το δείγμα των τμημάτων που υποαντιπροσωπεύονται», όπως σημείωσε).

Με την μέθοδο αυτή, παρουσιάζονται τα παρακάτω αποτελέσματα, σε σύγκριση και με την αντίστοιχη έρευνα που έγινε τον Ιούνιο του 2022:

datarc2

Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό της «Ελληνικής Λύσης» αλλά και του κόμματος «Ελληνες» του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη.  Σύμφωνα με την εκτίμηση, ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η πιο χαλαρή ψήφος των πρώτων εκλογών που θα γίνουν με απλή αναλογική. Η πόλωση στις δεύτερες εκλογές, δεν αποκλείεται να τα συμπιέσει.

Τέλος, παρουσιάστηκε τρίτη κάρτα με την αναγωγή επί των εγκύρων:

datarc3

Στις παρατηρήσεις που προσέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της DATA RC, είναι το υψηλό ποσοστό που καταγράφει η ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας πάντα και τα αντίστοιχα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαϊα και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Ηλεία.

Παρατηρείται ακόμη χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που καταγράφεται και στις πανελλαδικές έρευνες. Εκτιμάται πως μεγάλο μέρος αυτών των ψηφοφόρων, βρίσκεται στη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων. Από την άλλη η ΝΔ μεν καταγράφει καλά νούμερα, αλλά θα πρέπει να προβληματιστεί με τα πολύ υψηλα ποσοστά των σχηματισμών στα «δεξιά» της.

To video της εκπομπής, όπου παρουσιάζεται η δημοσκόπηση:

  

H εκτίμηση ψήφου επί των εγκύρων, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου:

datarc4

Σχόλια