Οι Ξερόλες μπλογκερ !!!

 


Εάν έπρεπε να τον χαρακτηρίζαμε θα μας έβαζαν πιπέρι στο στόμα ………ενώ θα έπρεπε να  βάλουν στο δικό του…….άτιμη κοινωνία !!!!!

Οι φωτιές καλά κρατούν καθώς και οι τύποι-ξερόλες που έχουν την ψευδαίσθηση ότι τα ξέρουν όλα, ότι έχουν περισσότερες ικανότητες από αυτούς που διαχειρίζονται το πρόβλημα, το χειρότερο δε ότι κάνουν κριτική και υποδείξεις όχι αποκύημα εμπειρίας ή γνώσης αλλά υπερεκτιμημένου εγώ.

Ο ξερόλας, ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Καθισμένος στον ολόχρυσο θρόνο του, δέχεται τους φτωχούς, αδαείς υποτελείς του και σαν άλλος Σολομώντας, κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα! Δίνει λύσεις!

Ο ξερόλας, όμως, δεν αρκείται στο να κάθεται και να περιμένει να ζητήσουν τη βοήθειά του!  Όχι! Τέτοια αστείρευτη πηγή γνώσεων είναι κρίμα να πηγαίνει χαμένη! Ο ξερόλας είναι απλός κατά βάθος! Κινείται ανάμεσα στους ανθρώπους και σκορπάει απλόχερα αυτά που ο ίδιος ξέρει! Σαν άλλος Μεσσίας, με θαυμαστό τρόπο και θεϊκή οικονομία, μοιράζει λύσεις, γνώμες, βελτιώσεις, βοήθεια! Με μια πλούσια γκάμα, από ανθρωπολογία και βοτανολογία μέχρι πυρηνική φυσική και οριγκάμι, ο ξερόλας έχει την ιδανική απάντηση σε κάθε ερώτημα!

Ξέρει για ποιο λόγο γίνονται οι σεισμοί, καθώς και πού θα γίνει ο επόμενος, πόσα ρίχτερ θα είναι και τι επίκεντρο θα έχει! Ξέρει πώς θα λυθεί το κυκλοφοριακό στην Αθήνα, πώς θα γίνουν πιο φτηνά τα εισιτήρια και τι διαδρομή πρέπει να ακολουθεί η επόμενη γραμμή του μετρό! Ξέρει πώς βγήκε η κυβέρνηση, ποιος τρώει τα δημόσια κονδύλια και πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές! Ξέρει γιατί κολλάνε τα Windows, ποιος φτιάχνει τους ιούς και πώς «καίμε» cd! Ξέρει τα πάντα για τις αράχνες, τα σκυλιά, τα αεροπλάνα, τα λοιμώδη νοσήματα, τα Όσκαρ, τη ραδιενέργεια, τους εξωγήινους, τη νανο-τεχνολογία, το λιανεμπόριο, την παραγωγή σταφίδας, τα τυριά, ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!! Ο ξερόλας είναι ένα υβρίδιο Δομής, Μagenta και Google!

Θα τον δεις στα πάνελ μεσημεριανών τηλεοπτικών εκπομπών κίτρινου επιπέδου, να συζητά για τη χρησιμότητα του θεσμού της Eurovision, με την ίδια ευκολία που θα τον δεις και σε πάνελ μεταμεσονύκτιου τοκ-σόου, να αναλύει πώς θα σωθεί η οικονομία της χώρας. Στο ενδιάμεσο, θα κάνει και μία στάση σε 3 δελτία ειδήσεων,  Ο ξερόλας είναι περιζήτητος στα κανάλια. Διότι ακόμα κι αν δεν έχει κάτι να πει, γεμίζει τηλεοπτικές τρύπες!

Συνήθως ο ξερόλας δεν περιμένει να ζητήσεις τη βοήθειά του! Η ειδική έκτη αίσθηση που διαθέτει, τον μετατρέπει σε Spiderman των database! Θα βρει μόνος του το προβληματισμένο θύμα και θα του δώσει τη λύση, είτε το ζητήσει είτε όχι! Έχει τόσες γνώσεις μέσα στο κεφάλι του, που σχεδόν ξεχύνονται μόνες τους! Και πάντα, την πιο κατάλληλη στιγμή!

Μα ο ξερόλας, δεν μένει επαναπαυμένος στις δάφνες του. Όοοοχι! Δεν αρκείται σε αυτά που ήδη γνωρίζει, αλλά πρέπει να μάθει κι άλλα! Έτσι, διαβάζει! Διαβάζει συνεχώς! Δεν υπάρχει δωρεάν ένθετο εφημερίδας που να μην πέφτει στα χέρια του! Αλλά, φυσικά, τόσες πολλές γνώσεις και τόσο λίγος χρόνος! Ο ξερόλας δεν προλαβαίνει να τα αφομοιώσει όλα! Αρκείται, λοιπόν, σε ένα πασάλειμμα! Λίγο από βιβλιοκριτική, λίγο από ιατρικά θέματα, λίγο από κοσμοπολίτικα, λίγο από Πάμε Στοίχημα! Όλα τα έχει ο μπαξές! Βέβαια, κάπου κάπου μπερδεύεται και αυτός! Λογικό είναι με τόσες ξέχειλες γνώσεις να παλεύουν για μια θέση στον εγκέφαλό του! 

Ο ξερόλας είναι συνήθως τόσο μόνος… Οι υπόλοιποι άνθρωποι, αδύναμοι και αμαθείς από τη φύση τους, αλλά και ζηλόφθονοι, δεν μπορούν να αντέξουν τη σύγκριση μαζί του… Έτσι, μένει μόνος, συντροφιά με τις γνώσεις, τα βιβλία του και τα πάνσοφα αποφθέγματα των αρχαίων φιλοσόφων… Όλων, εκτός από ενός: εκείνου του άσχετου, ηττοπαθή Σωκράτη, που ανέφερε μια μέρα προκλητικά: εν οίδα, ότι ουδέν οίδα! Τι θράσος, Θεέ μου!

Είναι ο ίδιος άνθρωπος, που μπορεί και χρησιμοποιεί τα λόγια σου, με τη δικιά του πινελιά, ισχυρίζομενος ότι τα σκέφτηκε πρώτος και, φυσικά, τα λέει καλύτερα από σένα!

Οι αρχαίοι προγονοί μας ισχυρίζονταν ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.

Η ημιμάθεια είναι τροχοπέδη  στην γνώση, διότι περιορίζει τον άνθρωπο από το να εξελιχθεί, σε αντίθεση με την αμάθεια, η οποία  κινητοποιεί τον άνθρωπο να προσπαθήσει να διευρύνει τις γνώσεις του…

Υπάρχουν δύο διακριτοί τύποι ξερόλα: πρώτον, ο εξυπνάκιας της παρέας, που κατανοεί πλήρως ένα θέμα συζήτησης, ενώ έχει πλήρη άγνοια. Στο δεύτερο τύπο, ο εξυπνάκιας προσποιείται ότι γνωρίζει το θέμα της συζήτησης -για παράδειγμα, σε μια συζήτηση ανθρώπων που έχουν ζήσει χρόνια σε χώρα του εξωτερικού, ο ξερόλας της παρέας (ο οποίος δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη συγκεκριμένη χώρα) επιμένει ότι είναι ειδήμονας για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, επειδή… το άκουσε από τον αδελφό του ξαδέρφου του μπατζανάκη του και βγάζει συμπεράσματα. Δεν τον ενδιαφέρει να ερευνήσει για το αν αυτό που άκουσε είναι αληθινό η όχι…

Σύμφωνα με την ψυχολογία, ένα πρόσωπο που ενεργεί ως ξερόλας, μπορεί να εμπεριέχει στο χαρακτήρα του, εκτός από αλαζονεία, στοιχεία ψυχοπαθολογίας, όπως μεγαλομανία και ναρκισσισμό.

Πίσω από τη μάσκα του ειδήμονα, ο ξερόλας κρύβει με έντεχνο τρόπο τη χαμηλή αυτοεκτίμησή του και την ανάγκη να πείσει πάνω από όλα, τον ίδιο του τον εαυτό για την δική του αξία. Οι προσπάθειες εντυπωσιασμού των άλλων αποτελούν μια επίδειξη για το πόσο έξυπνος, ενδιαφέρων, αστείος είναι, με απώτερο σκοπό την αποδοχή και την επιβεβαίωση των τρίτων. Ως συνέπεια, ο ξερόλας φροντίζει να επιλέγει να περιβάλλεται από εκείνον τον κοινωνικό περίγυρο, ο οποίος θα επιδείξει θαυμασμό και ευγνωμοσύνη που μοιράστηκε τις γνώσεις του.

Η επίδειξη γνώσεων ενός ξερόλα συνήθως γίνεται μέσω της αμφισβήτησης της άποψης κάποιου άλλου, τον οποίο κατά βάθος μπορεί και να θαυμάζει! Μέσα από την απαξίωση αυτών που θαυμάζει, τροφοδοτείται ο εγωισμός του. Πιο συγκεκριμένα, απαξιώνει οτιδήποτε δεν μπορεί να καταφέρει. Ο λεκτικός φθόνος φανερώνει την προσωπική του απογοήτευση, την οποία αρνείται να αποδεχτεί.

Σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες, οι λιγότερο ικανοί άνθρωποι αξιολογούν τις ικανότητές τους υψηλότερα απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα και στερούνται τη μετα-γνώση να συνειδητοποιήσουν το λάθος τους, σε αντίθεση με τους πιο ικανούς, οι οποίοι δείχνουν πιο ταπεινή στάση σε επίπεδο αυτοαξιολόγησης, σύμφωνα με τη θεωρία της γνωστικής Dunning-Kruger Effect.

Η συγκεκριμένη θεωρία υποστηρίζει ότι οι ανίκανοι άνθρωποι συνήθως αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν τη δική τους έλλειψη δεξιοτήτων, την έκταση της ανεπάρκειάς τους, καθώς και να αναγνωρίσουν την ικανότητα σε άλλους ανθρώπους…

Πώς μπορεί κάποιος, ο οποίος είναι ανίκανος, να αναγνωρίσει την ανικανότητά του, σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, να βελτιωθεί; Σύμφωνα με την Επιστήμη του Applied Behavioral Analysis, ο άνθρωπος μαθαίνει από τη δοκιμή και τα λάθη. Όταν λοιπόν ο άνθρωπος αρνείται την παραδοχή ότι κάνει λάθος ή ότι στερείται κάποιων δεξιοτήτων, τότε δεν θα αναζητήσει με ευκολία σύντομα τη βελτίωση από ειδικό, παρά μόνο όταν εκτεθεί ανεπανόρθωτα…

Υ.Σ. τυχόν  ομοιότης με πρόσωπα και καταστάσεις είναι απολύτως συμπτωματική

 

Σχόλια

  1. Να φανταστώ τυχαία αυτή η δημοσίευση ε; Χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ένας τα ξερει όλα εκει στο Ξηρόμερο ο νεοφερτος μπλογκερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου