Ξεκινούν οι μελέτες για τη μαρίνα της Ναυπάκτου

 paralia nafpaktos

Χρηματοδότηση μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ εξασφάλισαν ο Δήμος Ναυπακτίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δήμου Ναυπακτίας για τις μελέτες της χωροθετημένης Μαρίνας στο Γρίμποβο, δυναμικότητας 200 σκαφών.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη εξέλιξη σημειώνοντας ότι, το 2021 είχε εγκριθεί το ποσό ύψους 600.000 ευρώ από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ προκειμένου να διατεθεί για τη σύνταξη μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

Εξ αυτού, το ποσό των 105.000 ευρώ θα διατεθεί στις μελέτες που αφορούν στη Μαρίνα Ναυπάκτου. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πλέον Δήμος και Λιμενικό Ταμείο βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης του φακέλου τροποποίησης της χωροθέτησης της Μαρίνας και της σύνταξης των μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), Κυματικής Διείσδυσης και Ακτομηχανικής.

Επιπλέον, ο Δήμος Ναυπακτίας έχει ήδη εγγράψει ποσό ύψους 90.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του για την απαλλοτρίωση και της ιδιοκτησίας που βρίσκεται εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος και έως σήμερα αποτελεί εμπόδιο για τη χωροθέτηση της Μαρίνας στο σημείο.


Παράλληλα, με τη χρηματοδότηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και για τα ακόλουθα έργα:

1.Αναβάθμιση εκσυγχρονισμός λιμένος Αντιρρίου και προστασία αντιστήριξης του παρακείμενου κάστρου Αντιρρίου, κόστους 172.360 ευρώ

2.Κατασκευή λιμενίσκου-καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Κάτω Βασιλική, κόστους 168.640 ευρώ

3. Επισκευή-επέκταση υπάρχοντος προβλήτα λιμένα και ανάπλαση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Κρυονερίου, κόστους 168.640 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση των μελετών αυτών θα ληφθούν χρηματοδοτήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και θα γίνουν λιμενικά έργα που θα αναβαθμίσουν την πρόσβαση και θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα των υποδομών στις παραθαλάσσιες περιοχές του δήμου.

Ο κ.Γκίζας ανέφερε επίσης στο σώμα ότι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθεί το γεωτρύπανο στο σημείο όπου θα κατασκευαστεί το αλιευτικό καταφύγιο της Βαριάς, ολοκληρώνοντας έτσι το σύνολο των απαιτούμενων μελετών.

Επιπλέον, ξεκινά άμεσα το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Ενετικού Λιμανιού της Ναυπάκτου, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 1,77 εκ. ευρώ καθώς υπεγράφη από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον ανάδοχο εργολάβο η σχετική σύμβαση.

Το συγκεκριμένο έργο συνδέεται με το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του νοτιοανατολικού τμήματος του Κάστρου Ναυπάκτου, που ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και προϋπολογισμό 600.000 ευρώ που καλύπτεται μέσω του Τοπικού Προγράμματος CLLD/Leader 2014-2020.

Τα ανωτέρω έργα σε συνδυασμό με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ναυπάκτου που επίσης ξεκινά άμεσα να εκτελείται με χρηματοδότηση ύψους 1,79 εκ. ευρώ, αποτελούν τη βασική δέσμη σημαντικών έργων, παρεμβάσεων και μελετών που στόχο έχουν να αλλάξουν ριζικά και να αναμορφώσουν το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ναυπακτίας.

Σχόλια