ΠΟΑΥ : Αναμφίβολα οι ιχθυοκαλλιεργητές πέτυχαν ό,τι ακριβώς επεδίωκαν και ό,τι εξ υπαρχής είχαν ζητήσει .

 


ΠΟΑΥ : ΚΑΙ ΤΩΡΑ,  ΤΙ ;

Γράφει-Σχολιάζει

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Με την υπογραφή και δημοσίευση  (23/01/2023) στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ΠΔ για την ΠΟΑΥ Αιτωλοακαρνανίας και Εχινάδων Νήσων τέθηκαν οι νομικοί όροι και προϋποθέσεις για την οργάνωση και λειτουργία των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, που δραστηριοποιούνται, ή πρόκειται, στο μέλλον, να δραστηριοποιηθούν στον προβλεπόμενο θαλάσσιο χώρο, που προσδιορίζεται στο ΠΔ.

Περίπου 25.000 στρέμματα είναι στη διάθεση των ιχθυοκαλλιεργητών, που έχουν πλέον την ευχέρεια να τα αξιοποιήσουν , όπως αυτοί επιθυμούν, τηρώντας πάντα τις πρόνοιες του ΠΔ.

Αναμφίβολα οι ιχθυοκαλλιεργητές πέτυχαν ό,τι ακριβώς επεδίωκαν και ό,τι εξ υπαρχής είχαν ζητήσει .

 Ας μην κρυβόμαστε και ας μην εθελοτυφλούμε εξωραΐζοντας πράγματα και καταστάσεις. Πρόκειται για απόλυτη ικανοποίηση των στόχων τους και παράλληλη αποτυχία του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής αγώνα. Οι λόγοι της αποτυχίας πολλοί και ,εν καιρώ, θα δούμε να δημοσιοποιούνται απόψεις περί αυτού, πράγμα που και ο ίδιος προτίθεμαι να πράξω, κάποια άλλη στιγμή, καθότι τώρα προτεραιότητα έχει η ανασύνταξη των δυνάμεων της Επιτροπής Αγώνα και η καλύτερη μεθόδευση του αγώνα με στόχο την  αποτροπή ενεργειών σε βάρος της καταπληκτικής και μοναδικού κάλλους ακτογραμμής Αστακού-Μύτικα. Σε αυτή τη φάση όλο το βάρος στην προσφυγή στο ΣτΕ.

Ωστόσο,   θα ήθελα να αποδώσω την κακή έκβαση των πραγμάτων στο ότι ο Δήμος και η Επιτροπή Αγώνα έχασαν το επικοινωνιακό παιχνίδι, αφού δεν κατάφεραν να πείσουν και να πάρουν με το μέρος τους την κοινή γνώμη της περιοχής, ενώ απέτυχαν να μεταφέρουν το φλέγον ζήτημα σε χώρους έξω από τον στενό κύκλο του Αστακού και του Μύτικα.

Αντίθετα, οι ιχθυοκαλλιεργητές- κρίνοντας εκ του αποτελέσματος- κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να αποφύγουν οποιαδήποτε πρόκληση στην τοπική κοινωνία, γνωρίζοντας ότι η τυχόν όξυνση των πραγμάτων μόνο ζημία θα τους  επέφερε.

Στην παγίδα τους φαίνεται να έπεσαν Δήμος και Επιτροπή αγώνα , που είχαν κάθε λόγο να ‘’σηκώσουν’’ το θέμα, αλλά δεν το έπραξαν, αρκούμενοι σε ‘’χλιαρές’’ αντιδράσεις.

Ο ίδιος πρότεινα στην Επιτροπή Αγώνα αλλά και Δημοσίως να διενεργηθεί άτυπο δημοψήφισμα , όπως και να εκδοθεί  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αποχή από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Και οι δύο προτάσεις  απερρίφθησαν, αν και διατυπώθηκαν για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου.

Τι δείχνουν όλα αυτά-κατά την κρίση μου- ότι δεν υπήρχε το σθένος για δυναμικές επιλογές, αλλά για χλιαρές και μόνο αντιδράσεις. Και ιδού το αποτέλεσμα.Υπάρχει κάποιος που να είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις ;

Εάν ναι, ας βγει να το πει δημόσια και επωνύμως.

Από την πλευρά  τους οι ιχθυοκαλλιεργητές-έχοντας προφανώς συμβούλους επικοινωνιολοόγους, οικονομολόγους κλπ-, κράτησαν χαμηλούς τόνους μέχρι να ‘’βάλλουν στην τσέπη τους’’ το ΠΔ, αλλά τώρα περνούν στην  επικοινωνιακή αντεπίθεση.

Απ’ότι με πληροφόρησαν, οι -περίπου 500- εργαζόμενοι στις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργητών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, έχουν  ενημερωθεί και καλούνται να παραβρεθούν σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΠΟΑΥ στον Αστακό στις 16 Φεβρουαρίου στο Giannisvillageresort με ομιλητές τους κυρίους Τουραλιά και Μπόκα ενδεχομένως και άλλους. Έχουν ενημερωθεί , ήδη, και τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ενημέρωση θα αφορά στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ΠΟΑΥ της περιοχής, την ιστορία και τις θέσεις  του Φορέα της ΠΟΑΥ. Είναι προφανέςότι οι ιχθυοκαλλιεργητές επιδιώκουν να εφοδιάσουν με επιχειρήματα τους  εργαζόμενους, ώστε να τους έχουν μαζί τους στους επιχειρηματικούς στόχους και επιδιώξεις τους.

Ο φορέας της ΠΟΑΥ την επόμενη ημέρα 17 Φεβρουαρίου θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο Αγρίνιο, στην αίθουσα του ΤΕΕ. Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τα ΜΜΕ της ευρύτερης περιοχής, ενδεχομένως και κάποια των Αθηνών.

Ομιλητές θα είναι οι κύριοι Τουραλιάς και Μπόκας.

Σχόλια

 1. Η Επιτροπή Αγώνα της τοπικής μας κοινωνίας που συστάθηκε κατόπιν
  των αποφάσεων 87/2020 της 17/8/2020 του δημοτικού συμβουλίου
  και την ομόφωνη απόφαση 1/2020 της 19/9/2020 της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης του δήμου μας
  και με αποφάσεις πάρα πολλών συλλογικότητων της περιοχής μας,
  στο χρονικό διάστημα των δυόμιση αυτών ετών, λειτούργησε με κοινωνική υπευθυνότητα σεβόμενη τους δημοκρατικούς μας κανόνες,
  σε ότι αφορά την παρουσίαση του αιτήματος της τοπικής μας κοινωνίας στους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς, που έχουν και την αρμοδιότητα των αποφάσεων,
  και με κοινωνική υπευθυνότητα σε ανοιχτές δημοκρατικές εκδηλώσεις δημόσιας ενημέρωσης του αιτημάτος της τοπικής μας κοινωνίας.
  Το δικαίωμα της αξιολόγησης προφανώς και είναι δικαίωμα ελεύθερο
  και οι αξιολογούντες αξιολογούνται απο την τοπική μας κοινωνία.
  Κατα την αποψή μου η διαδρομή
  που ακολουθήθηκε απο την ευρύτατη σχεδόν πλειοψηφία των τοπικών μας θεσμοθετημένων φορέων και μελών συμπολιτών μας, που στήριξαν και στηρίζουν ανιδιοτελώς την συλλογική προσπάθεια των τοπικών μας θεσμοθετημένων φορεων,
  του δήμου μας , των κοινότητων του δήμου μας και των συλλογικοτήτων της περιοχής μας, ήταν η συλλογική προσπάθεια κοινωνικά αξιοπρεπής και κατα τον ίδιο επακριβώς τρόπο θα πρεπει να συνεχιστεί η συλλογικης μας προσπάθεια..
  Σπύρος Ν. Γιαννέλης
  απλός υποστηρικτής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης
  του δήμου μας :《 Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου