Δυο λόγια για τη συνάντηση της Κυριακής «Ενεργοί πολίτες» για όσους έχουν απορία και δε κατάλαβαν.

 


Η συνάντηση έχει σκοπό να ενώσει και όχι να διαιρέσει ούτε να κατηγορήσει.

Έχει σκοπό να ακουστούν απόψεις,αλήθειες με το δικαίωμα τοποθέτησης όλων όσων επιθυμούν με δημοκρατικό πνεύμα ελεύθερα δίχως υπονοούμενα και χωρίς να αφήνει υποψίες που παραπέμπουν σε τακτικές ή μεθόδους του παρελθόντος.
Κοιτάζουμε μπροστά αποκτώντας πλέον εμπειρία ατενίζοντας το μέλλον ένα μέλλον που θα πρέπει να είναι λαμπρό και όχι σκοτεινό για την περιοχή μας που έχει τόσα ωραία να δείξει και να αξιοποιήσει.
Τι να πρωτο το πω; Το θέρετρο Μαραθιάς; Τις Εχιναδες νήσους, το κόλπο του Αστακού; Την ακτογραμμή από Αστακό Μυτικα έως ακόμη στα σύνορα της Παλαιρου, τη παλιόβαρκα, την ενδοχώρα με τα όμορφα και γραφικά χωριά μας; Τα αρχαία κάστρα; του κάμπους; Τους άξιους και εργατικούς πολίτες που μάχονται καθημερινά; Έχει όλα όσα χρειάζεται για να ανταγωνιστεί και να φτάσει εκεί που της αξίζει αρκεί να υπάρχει όραμα πρόγραμμα σκληρή δουλειά από τους διοικούντες που δε θα πρέπει ως μέλημα να είναι η προσωπική τους προβολή και συμφέρον.
Η αυτοδιοίκηση όταν αγαπάς και έχεις παθος τον τόπο σου θα πρέπει να είναι περισσότερο εθελοντισμός παρά οτιδήποτε άλλο.
Ο αυτοδιοικητικός πρέπει να είναι Υπηρέτης του κοινού καλού και όχι να διχάζει.
Πρέπει να έρθουν πραγματικές επενδύσεις στη περιοχή μας που έχουν να κάνουν με το τουρισμό, το εμπόριο τη Γεωργία τη κτηνοτροφία την αλιεία τις ΑΠΕ ακόμη και την εκπαίδευση και πολλά άλλα.
Ο πολίτης πρέπει να ενημερώνεται σωστά και αυτό είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής,να ενημερώνει όργανωνοντας ημερίδες σχετικά με τις επενδύσεις, τα ευρωπαϊκά προγράμματα τρόπους χρηματοδότησης πρέπει γενικά να στέκεται αρωγός στη προσπάθεια που καταβάλουν οι πολίτες και να κατευθυνθεί,σε πολλές περιπτώσεις να δίνει το ερέθισμα να στηρίζει να μάχεται για αυτό.
Δυστυχώς η περιοχή μας έχει υποβαθμιστεί και υποβαθμίζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια ακόμη περισσότερο,ενώ βλέπουμε γειτονικούς δήμους με πρωτο και καλύτερο το δήμο Άκτιου Βονιτσας ένα δήμο που βρίσκεται σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης με την Παλαιρο το Άκτιο και τη Βονιτσα - από ασφαλείς πληροφορίες που έχω και στη Βονιτσα,στον Αμβρακικό ξεκινούν σοβαρές επενδύσεις στο τουρισμό. (Περαν από το Αλιευτικό καταφύγιο που είχε μείνει σταματημένο και το ξεπέρασε ο εκεί δήμαρχος κάτι παρόμοιο που συμβαίνει με το Μυτικα αλλά δυστυχώς ακόμη τίποτα)
Τα έργα θα πρέπει να είναι ορατά και μετρήσιμα,για να γίνει αυτό βέβαια χρειάζεται προσπάθεια και κόπο.
Έργο δέν είναι το μπάλωμα στους δρόμους ουτε το κλάδεμα των δέντρων.
Θλίβομαι ειλικρινά όταν βλέπω δημοτική αρχή να παρουσιάζει το αυτονόητο ως έργο, αυτό είναι πολύ άσχημο διότι έτσι παρουσιάζουμε το πολίτη ως επαίτη που δεν είναι, με τους φόρους του πολίτη και με τα ανταποδοτικά κλαδεύουμε τα δέντρα τα ανεβάζουμε στο διαδύκτιο και ζητάμε τα παλαμάκια και τα χειροκρότημα,ε αυτό δεν είναι έργο.
Ίσως Θα μπορούσε να είναι και τίτλος μυθιστορήματος «100 φωτογραφίες για το κλάδεμα μιας μουριάς»
Έργο είναι αυτό που γίνεται στη Βόνιτσα στη Παλαιρο στη Λευκάδα και δε θέλω να πάω ποιο μακριά ακόμη.
Η περιοχή μας έχει πολλά να προσφέρει προς αξιοποίηση και αυτό κατα κοινή ομολογία όλων όσων είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα μέρη μας,το βλέπουμε και εμείς οι ίδιοι.
όταν από τη περιοχή μας γινόταν εξαγωγή βελανιδιού στα γειτονικά υπό ανάπτυξη πλέον μέρη δεν υπήρχε τίποτα.
Ο τόπος μας πρέπει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης άμεσα.
Για να πετυχει κάποιος θα πρέπει να μην το βάζει κάτω, να βλεπει το καθε τι σαν ευκαιρία ακόμη και τον «Κορονοιο» που κατά εκείνη τη περίοδο δόθηκε η ευκαιρία και έγιναν ψηφιακά άλματα σε όλους τους δήμους να εξυπηρέτουντε οι πολίτες,όχι όμως και στο δικός μας, ξεπεράστηκαν προβλήματα και θέματα που σε διαφορετική περίπτωση θα κωλυσιεργούσαν αλλά στο Ξηρόμερο τίποτα ούτε καν το κοιμητήριο Αστακού δε κατάφεραν και άλλα πολλά που δεν έγιναν.
Επομένως τι; Παλαμάκια και βόλτες στα καφενεία με χτυπήματα στη πλάτη; Μήπως τελικά έχουμε ότι μας αξίζει ή μήπως δεν έχουμε αυτό που μας αξίζει;
Τι δε καταλαβαίνουμε; Θα πρέπει να δωθεί ένα τέλος στη κοροϊδία και επιτέλους ο τόπος να πάει μπροστά και θα πάει μόνο με ανθρώπους που έχουν όραμα και πίστη για το κοινό καλό,.
Οι Ξηρομερίτες αυτή τη φορά θα πρέπει να κάνουν σωστή επιλογή να απαιτήσουν και όχι να ξεγελαστούν από φατσούλες καρδούλες και χτυπήματα στη πλάτη,σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον θα είναι αβέβαιο και σκοτεινό.
Όσον αφορά την απορία για τον αριθμό των συμμετεχόντων αν ήταν 70 - 90 - 100 - 150 οι ιδιοκτήτες της αίθουσας μπορούν να σας επιβεβαιώσουν ότι ήταν 210 ενεργοί πολίτες,το ζητούμενο όμως δέν είναι αυτό αλλά που πάμε…….που θελουμε να πάμε και τελικά που καταλήγουμε.
Απόστολος Πανταζής

Σχόλια