Τα χωριά μας αργοσβήνουν!



 Οι πίνακες απογραφής του πληθυσμού των χωριών του Ξηρομέρου τα τελευταία χρόνια είναι αποκαλυπτικοί της εγκατάλειψής τους. 

Τα χωριά μας αργοσβήνουν.

Οι αιτίες εγκατάλειψης είναι πολλές και η σημαντικότερη από αυτές είναι τα μεγάλα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα. 
Τον 20ο αιώνα εκατοντάδες χωριά ερημώθηκαν εξαιτίας των Βαλκανικών Πολέμων και ακόμα περισσότερο λόγω του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου.
Ο ρυθμός μείωσης των κατοίκων αυξανόταν συνεχώς λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης αλλά και της μετανάστευσης στο εξωτερικό.
Ως αιτίες εγκατάλειψης αναφέρονται η έλλειψη εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής για την χρήση της γης, την ανεργία, την αλλαγή του τρόπου ζωής.
Από την μια άκρη ως την άλλη η ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα ερημώνει κι οι κάτοικοι της φεύγουν για τ’ αστικά κέντρα.
Το φαινόμενο της εγκατάλειψης είναι γενικότερο κι έχει παγκόσμιες διαστάσεις. 
Όμως το γεγονός της συγκέντρωσης περισσότερο από το μισό πληθυσμό της χώρας στην πρωτεύουσα φαίνεται ότι αποκλείει κάθε συζήτηση για ύπαρξη εθνικού σχεδιασμού και πολιτικής αποκέντρωσης.
Η ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών απαιτεί εκπόνηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και διάθεση σημαντικών κονδυλίων για να αναπτυχθούν.
Σε όσα μέρη της ορεινής και ημιορεινής Ελλάδας σημειώθηκαν προσπάθειες ανάπτυξης αυτές οφείλονταν κυρίως στη δράση τοπικών φορέων και πρωτοβουλιών των κατοίκων.
Πολλοί μιλούν για μια τελειωμένη υπόθεση για ένα θάνατο μη αναστρέψιμο.
Οι διάφορες υπηρεσίες στο όνομα των προτεραιοτήτων αποδέχτηκαν την εγκατάλειψη χωρίς να έχουν ερευνήσει τις αιτίες και χωρίς να έχουν αναζητήσει εναλλακτικές προτάσεις.
Η κατάσταση αυτή όμως δεν είναι αποδεκτή και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να δώσουν το ‘παρών’. 
Στις εκλογές που έρχονται (βουλευτικές και αυτοδιοικητικές) θα πρέπει να αναδειχθεί ο παραλογισμός και η ανάγκη ενός γενικού σχεδιασμού και ενός πρόγράμματος Αποκέντρωσης.
Αλέξανδρος  Σάββας
                           Χρυσοβιτσάνικα Νέα

https://xrysobitsa.wordpress.com

Σχόλια

  1. Αγαπητε ΑΛΕΚΟ..1000 ατομα να ρωτησεις χιλεις απαντήσεις ,αλλά με την ιδα απαντηση θα παρεις.ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ θα πουν. Εδω ομως δεν ειναι αν συμφωνείς με τον Αλεκο, το Παυλο η την Μαρια.Χρειάζονται προτάσεις ,Συμφωνουμε πιθανον να πουν και οι 1000. Μα ποιες ειναι αυτες ;;; Eδω ομως (δυστυχως και οχι πιθανον) οι απαντησεις να ειναι τρεις τέσσερις η πεντε και αυτες (πιθανον) οι τετριμμένες, οι μονιμως μασημενες. .ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΕΡΓΑ, ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΜΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ κλπ
    Ερωτω . οταν ο πρωτογενης τομεας πιθανον και ο δευτερογενης εχει εξαφανσθει τελειως εδω και δεκαετιες απο την περιοχη μας , πως θα δημιουργηθουν εκεινες οι συνθηκες ειτε του επαναπατρισμου, ειτε του περιορισμού της ερήμωσης
    Συχνα πυκνα ακουμε για το εργο στο Πλατυγιαλι. Και αυτο καταντησε ενα μακροσυρτο αστειο.Πυθια γιναμε οταν το επικαλουμαστε. Αντε και λειτουργησε(το πως και με τι τροπο ισως τον βρουμε) σε ποιο βαθμο θα λυσει τα τεραστια προβληματα της ανεργιας η της μικροαπασχολησης των νεων ;;
    Μια παρασιτικη οικονομια εχει καταντησει η περιοχη μας.
    Eαν δεν βρεθουν οι εναλλακτικες προοπτικες (και οχι μονο να βρεθουν) που θα δωσουν στο νεο εργατικο δυναμικο που ξεπροβαλλει τωρα την δυνατοτητα να παραγει και να παραμεινει στο τοπο του , τα ημιμετρα θα ειναι ημιμετρα
    Για πολλα χρονια ασχολουμαστε με την συγκεκριμενη επενδυση , κλεινοντας τα ματια η τα αυτια μας η την δυναμικη που μπορουμε να εχουμε για κατι διαφορετικο. Ο τουρισμος ειναι ανυπαρκτος στην περιοχη μας εδω και δεκαετιες, με μηδεν υποδομες, με έλλειπες δικτυο νερου,με προβληματα στο οδικο δικτυο, με ΜΗΔΕΝ !!!! περιοχες για λουομενους , με αναξιοποιητο επί δεκαδες χρονια τον αρχαίο πολιτισμό, με σχεδον ανυπαρκτο τον επιστισμο με συγκοινωνιες που δεν ανταποκρινονται στο εσωτερικο δικτυο , ακομη και στον τουρισμο τον διαθρησκευτικο πασχουμε
    Μια περιοχη πλουσια στον υποθαλασιο χωρο με πολλα ναυαγια , τα οποια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μεσω των προγραμμάτων του Υπ.Πολιτισμου παραμενουν εκει κατω με φοβο να τα εκμεταλλευτούν οι πιο ισχυροι γειτονες μας .
    Ας βρουμε λοιπον ((εστω και σε μια μεγαλη ανοιχτη συναντηση ολων των φορεων) τι μπορουμε τι θελουμε η εστω και τι σκεφτόμαστε να δημιουργησουμε και να το απαιτήσουμε, οχι με ενα η δυο δημοσιευματα η μια συγκεντρωση αλλα με πιο δυναμικο τροπο. και μαλιστα με συνεχες #πρεσαρισμα# τοσο στην εκαστοτε ηγεσια(περιφερεια) οσο και στην κεντρικη εξουσια
    Φθανουμε λιγο πριν τι εκλογες(αυτοδιοικητικες παντα) θα ακουσουμε πολλα , θα συλλογιστούμε, θα ψηφισουμε τον εκλεκτο, θα τον στηριξουμε (πιθανον εως ενα βαθμο) στην αρχικη του πορεια , στην συνεχεια θα τον εγκαταλειψουμε καποιοι (εχοντας τα δικα τους επιχειρηματα).Το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο!!!!!!!!
    Η προταση μου ειναι να βρεθουμε εν πρωτοις ολοι οι συλλογοι της Αθηνας (και παντα σε συνεργασια με τους τοπικους συλλόγους) χωρις τις εισροές των πολίτικων,να μιλησουμε τι θελουμε , να το βιωσουμε και να το διεκδικησουμε.
    Υπαρχουν τροποι να βγει η περιοχη μας απο τον μαρασμο, αρκει να τον επικοινωνήσουμε στην αρχη και εν συνεχεια να τον απαιτήσουμε .
    ΧΡ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου