ΧΥΤΑ Παλαίρου: «Μπλόκο» σε απορριμματοφόρα του δήμου Μεσολογγίου

 

Επεισοδιακή είναι, όπως φαίνεται, η εναπόθεση απορριμμάτων από τον δήμο Μεσολογγίου στον ΧΥΤΑ Παλαίρου.

Τα δυο απορριμματοφόρα, φορτωμένα με σκουπίδια ξεκίνησαν από το Μεσολόγγι, που αντιμετωπίζει εκ νέου σοβαρό πρόβλημα και μετέβησαν στον ΧΥΤΑ στην Πάλαιρο, για την εναπόθεση.


Να σημειωθεί πως ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ δεν έχει λάβει σχετική απόφαση, όμως υπάρχει «εντέλλεσθε» ουσιαστικά από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα, με ημερομηνία 3 Μαρτίου, «για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας». Ο δήμος Μεσολογγίου με έγγραφο του ζητά από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης του ΧΥΤΑ (σ.σ. συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων Ξηρομέρου και Ακτίου – Βόνιτσας) την εφαρμογή της απόφασης του υπουργού.

Όμως, η είσοδος των δυο απορριμματοφόρων δεν επετράπη στον ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί εμπλοκή. Tα απορριμματοφόρα, όπως μεταδίδει το aixmi-news, συνοδεύουν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Παλιούρας και ο έτερος αντιδήμαρχος Νίκος Καραπάνος

Εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ δηλώνουν πως δεν έχουν λάβει σχετική εντολή από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης, ενώ ο δήμος Μεσολογγίου ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης του υπουργού. Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Κ. Λύρος αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή αρμοδίων αρχών.

Να σημειωθεί πως στο Μεσολόγγι, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2023, προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης για την ακύρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του διαγωνισμού για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Μεσολόγγι. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το έργο αποκατάστασης θα καθυστερήσει κι άλλο επιβαρύνοντας την κατάσταση με την διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο, τόσο σε επίπεδο δημόσιας υγείας , όσο και σε οικονομικό, λόγω της εκτόξευσης του κόστους που προκαλεί η μεταφορά των στερεών αποβλήτων σε άλλους ΧΥΤΑ.

Λίγους μήνες νωρίτερα, με την 171367/6-12-22, απόφαση της Αποκεντρωμένης είχε απορριφθεί προσφυγή κατά της απόφασης του δήμου Μεσολογγίου να προχωρήσει το έργο με τη διαδικασία του επείγοντος. Σήμερα όμως ο δήμος, βρίσκεται σε νέο αδιέξοδο

Σχόλια