Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια

 

Alepou-kai-stafylia_mesa

– Ε, αλεπού κυρά Μαριώ, δεν τα φτάνεις τα σταφύλια;

O κυρ λαγός στεκόταν μπροστά στην κυρα-Μαριώ, την αλεπού, την ώρα που αυτή πηδούσε να φτάσει τα σταφύλια της κληματαριάς. 

Η καημένη η κυρα-Μαριώ πεινούσε πολύ, τρεις μέρες είχε να φάει κι όταν είδε τη φορτωμένη κληματαριά τρέξανε τα σάλια της. «Ποπό, λιχουδιά! Και τι μεστωμένα τα ροζ τα σταφυλάκια μου!», σκέφτηκε λιγωμένη από την πείνα. Ψηλή όμως η κληματαριά, πώς να φτάσει τα σταφύλια;

«Μ΄ έναν πήδο θα βρίσκονται στο στόμα μου και θα λιώνουν γλυκά στα δόντια μου», σκέφτηκε κι η κοιλιά της γουργούριζε ακόμα πιο πολύ!

Η αλεπού μας πήδηξε μία, δύο και τρεις φορές αλλά τα σταφύλια δεν τ΄ ακούμπησε! Και είχε και από πάνω και τον ανόητο λαγό να της κάνει κριτική…

– Μα κάνω προπόνηση, για να δω πόσο ψηλά φτάνω, ποιος σκέφτεται τα σταφύλια;

– Mπα, κι εγώ είπα η κυρα-Μαριώ λιμπίστηκε σταφύλι για μεσημεριανό…

Ο λαγός κατέβασε τα μπροστινά του ποδαράκια και με δυο πήδους χάθηκε στους θάμνους..

– Τώρα θα πάω στη συκιά παρακάτω, να δω αν πηδώ ψηλά ως τα σύκα της, έτσι για να προπονούμαι, φώναξε δυνατά η αλεπού μας να την ακούσει ο λαγός, που ήδη είχε γίνει λαγός. Είχε κι άλλες δουλειές, με την κυρα-Μαριώ θα ασχολείται;

H κυρά μας η αλεπού έκανε να φύγει κι αυτή, μα τα γλυκά σταφύλια την προκαλούσαν για ακόμα έναν πήδο. 

Τώρα θα τα έφτανε σίγουρα! Παίρνει φόρα λοιπόν και τινάζεται ψηλά. Τι κρίμα! Πάλι τα σταφύλια δε μπήκαν στο στόμα της και ας το άνοιξε ίσα με δυο πιθαμές… Της έμειναν τα σάλια και η απογοήτευση!

– Ε, κυρα-Μαριώ, κουκουβάγισε η κουκουβάγια, η Σοφία! Κουράστηκες, αλλά σταφύλια δε δοκίμασες!

– Σιγά καλέ, απάντησε αμέσως η αλεπού, άδικος ο κόπος μου! Αυτά τα είδα από κοντά κι είναι αγουρίδες, δεν αξίζουν!

Η αλεπού μας έφευγε χωρίς να δείχνει πως την πείραξε που δεν έφτασε τα γινωμένα σταφύλια, μουρμουρίζοντας συνέχεια: «άγουρα, αγουρίδες!». 

Κι η κουκουβάγια, η Σοφία, έλεγε στα κουκουβαγάκια της: «Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια», και γέλαγαν όλοι μαζί.

Σχόλια