Θάνος Μωραΐτης: «Πρωθυπουργός του χάους και περιορισμένης ευθύνης ο κ. Μητσοτάκης»Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ολομέλεια της βουλής για τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων κλπ».

«Είκοσι μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ένα ερώτημα πλανάται επάνω από τη χώρα:  Αν θα υπάρξει τιμωρία για το έγκλημα των Τεμπών. Και η ύβρις που διέπραξε προχθές ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας θυσία, ένα έγκλημα στο οποίο χάθηκαν 57 ψυχές νέων ανθρώπων, δεν μπορεί να είναι η απάντηση.

Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα αυτή η απάντηση δεν μπορεί ούτε πρέπει να είναι αποδεκτή γιατί υπέρτατο καθήκον της πολιτείας είναι η ζωή και η ασφάλεια των πολιτών» τόνισε ο κ. Μωραΐτης στην αρχή της ομιλίας του.

Τις τελευταίες μέρες  η  πανικόβλητη κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδίδεται μέσω του μιντιακού της συστήματος σε μια λυσσαλέα προσπάθεια ξεπλύματος των εγκληματικών ευθυνών του επιτελικού παρακράτους της αδιαφάνειας, της ρεμούλας και της οικογενειοκρατίας, είπε στη συνέχεια ο Θάνος Μωραΐτης και αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη τον χαρακτήρισε «πρωθυπουργό του Χάους» ο οποίος «δεν γίνεται να παριστάνει τον ανήξερο και να μη γνώριζε ούτε για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ, ούτε για τις υποκλοπές ούτε για την τραγική κατάσταση που υπήρχε στον ΟΣΕ, ούτε για την ασυδοσία των τραπεζών οι οποίες, σύμφωνα με δημοσίευμα,  έβγαλαν 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τόκους ενώ έδωσαν μόλις 15 με 20 εκατομμύρια για τη στήριξη των δανειοληπτών οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν τη δυσβάσταχτη αύξηση των επιτοκίων», και συνέχισε λέγοντας ότι ο  κ. Μητσοτάκης παρουσιάζεται ως ένας πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης ο οποίος τελικά το μόνο που γνωρίζει είναι να παραχωρεί τα δημόσια αγαθά και τον πλούτο του ελληνικού λαού σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως κάνει τώρα με το νερό με ένα  πολυνομοσχέδιο «έκτρωμα» αντίθετο προς το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ.

«Βάλατε στο μάτι ένα δημόσιο αγαθό στις τελευταίες ώρες της διακυβέρνησης σας, ένα ανθρώπινο δικαίωμα όπως η πρόσβαση στο νερό. Στο μόνο δημόσιο αγαθό που έμεινε εκτός του πάρτι της αισχροκέρδειας και των 10 δις απευθείας αναθέσεων επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο, τα νοικοκυριά και τι επιχειρήσεις» είπε στη συνέχεια ασκώντας κριτική στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στους αγρότες επεσήμανε ότι μετά το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, θα πληρώνουν πλέον πανάκριβα και το νερό, σε μια στιγμή που οι ΤΟΕΒ εκπέμπουν SOS, καθώς βρίσκονται  σε αδιέξοδο υπό το βάρος του αβάσταχτου κόστους ενέργειας, και αν δεν υπάρξουν άμεσα ρυθμίσεις θα καταρρεύσουν.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού, σε όποια χώρα εφαρμόστηκε, στη Βρετανία, στη Γαλλία,  στη Γερμανία, απέτυχε καθώς είχε παντού την ίδια κατάληξη: Την αύξηση των τιμολογίων σε βάρος των πολιτών που ανάγκασαν όλες τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν την ύδρευση στην αρμοδιότητα του κράτους και των δήμων, σημείωσε ο Θάνος Μωραΐτης και ανέβασε τους τόνους της κριτικής αναφερόμενος στο άρθρο 164 του νομοσχεδίου, το οποίο το χαρακτήρισε επιτομή της φωτογραφικής διάταξης.

Και στην συνέχεια αναρωτήθηκε με ποια κριτήρια επιλέχθηκε κατά προτεραιότητα η περιοχή ανάπτυξης παράκτιων αιολικών πάρκων στην Αλεξανδρούπολη, η οποία εξαιρείται από κάθε είδους περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ την ίδια στιγμή πολύ μικρότερα έργα ΑΠΕ χωρίς ιδιαίτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάνουν χρόνια να λάβουν άδεια, και τριπλασιάζεται παράλληλα και η ισχύς της αρχικής άδειας παραγωγής ρεύματος, συμπεριλαμβάνοντας και όσους η αίτηση τους εκκρεμεί στη ΡΑΕ. «Το άρθρο 164 είναι Σκρέκας με ό,τι αυτό συνεπάγεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:

«Οι Γαλάζιες ακρίδες εισχωρούν από παντού στο δημόσιο πλούτο μέσα από φωτογραφικές χαραμάδες της νομοθεσίας. Ευνοείτε  τους εκλεκτούς σας στις  ΑΠΕ βάζοντας φραγμούς στα μικρά έργα και στις ενεργειακές κοινότητες,  που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είστε υπηρέτες του παλιού αποτυχημένου παραγωγικού μοντέλου που πτώχευσε τη χώρα.

Αυτό που εκπροσωπείτε είναι μια μεταπρατική και παρασιτική οικονομία και ανάπτυξη η οποία δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Απέναντι στην πολιτική σας, απέναντι στις εγκληματικές σας ευθύνες, απέναντι στα «δεν γνωρίζατε» και τις υποκριτικές σας συγγνώμες, υπάρχει πλέον η οργή του λαού. Που έχει πάρει την απόφαση του, να προχωρήσει στην Πολιτική Αλλαγή για να μπορέσει να αλλάξει τη μοίρα αυτού του τόπου».


Σχόλια