Μεσολόγγι: Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κορυφώνονται οι εορτασμοί για την 197η Επέτειο της Εξόδου

 giortes exodou

Το πρόγραμμα του διημέρου Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Απρίλιου 2023  

Υστέρα από δυο βδομάδες εμβληματικών εκδηλώσεων απόδοσης τιμής και μνήμης στην αυτοθυσία και τους αγώνες των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» οι εορτασμοί για την 197η Επέτειο από το συγκλονιστικό και ανυπέρβλητο γεγονός της «Εξόδου» του Μεσολογγίου κορυφώνονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά ως εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης και των εκπροσώπων ξένων κρατών, των τοπικών αρχών, φορέων και πλήθος κόσμου το οποίο προσέρχεται με κατάνυξη, υπερηφάνεια και θρησκευτική ευλάβεια να αποδώσει τιμές στην μνήμη των αιωνίων υπερασπιστών του Μεσολογγίου.


Στον τόπο αυτό, το ταπεινό και μικρό αλωνάκι, δοξάστηκαν τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισοτιμίας και της αυτοδιάθεσης και βρέθηκε στέγη για την πολύπαθη ψυχή του έθνους που εκ τότε κατοικεί εδώ, με την ύπαρξη της να περιβάλει την βαριά ατμόσφαιρα του Κήπου των Ηρώων, συγκινώντας τους επισκέπτες και τους περαστικούς που κοντοστέκονται μπροστά στα μνήματα και τους τύμβους των Ηρώων. Η ψυχή του έθνους μας ζει σε αυτά τα μνημεία που στέκουν εκεί για να θυμίζουν σε όλους την μαχητικότητα, την αυτοθυσία και την υπέρβαση του Μεσολογγίου στο βωμό της εθνικής παλιγγενεσίας και των πανανθρώπινων ιδεωδών για έναν κόσμο πιο δίκαιο!


Το πρόγραμμα του διημέρου αναλυτικά:

Σάββατο 8 Απριλίου

Μεσολόγγι

9:30 π.μ. Υποδοχή Εκπροσώπων Ξένων κρατών και Εκπροσώπου της Κυβέρνησης  στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη,  πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.

10:15 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Φιλελλήνων στον Κήπο των Ηρώων.

Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τους εκπροσώπους Ξένων Κρατών, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και τον Δήμαρχο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Τιμώμενη χώρα: Ελβετία

10:25 π.μ. Κατάθεση στεφάνων από τον Πρέσβη της Ελβετίας κ. Stefan Estermann και τον Δήμαρχο του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου κ. Κώστα Λύρο  στο Μνημείο του Ιωάννη Ιακώβου Μάγερ στον Κήπο των Ηρώων.

10:35 π.μ. Καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο Κυπρίων Αγωνιστών από Δημάρχους Αδελφοποιημένων Δήμων της Κύπρου και τον Δήμαρχο του Δήμου  Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Προσκύνημα εκπροσώπων Πρεσβειών, Δήμων, Φορέων και Οργανώσεων  εκτός του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στον Τύμβο του Κήπου των  Ηρώων και Αφιερωματικών Μνημείων, κατόπιν επιθυμίας των.

Ελεύθερη προσέλευση

11:00 π.μ. Εκκίνηση 39ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας Πατρών – Μεσολογγίου.

Οργάνωση: Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών, υπό την Αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

11:00 π.μ. Μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου, του Ιερού Λαβάρου και του Τιμίου Σταυρού  Αγιασμού του Επισκόπου Ρωγών και Κοζύλης Ιωσήφ, από το Μουσείο Ιστορίας  και Τέχνης στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

11:30 π.μ. Εκκίνηση του 75ου ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ από το Ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Συμεών και του 6ου Παιδικού ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ από την Πύλη  (πλησίον του στρατοπέδου Καψάλη).

11:30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα,  τιμώντας την 199η επέτειο του θανάτου του.

Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, την Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, την Πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου ως εκπροσώπου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Βυρωνικών Εταιριών, το Δήμαρχο του Gedling και το Δήμαρχο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

11:50 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη–Ιακώβου Μάγερ, τιμώντας την 197η επέτειο του θανάτου του.

Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, την Πρεσβεία της Ελβετίας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, την ΕΣΗΕΑ, το Δήμαρχο του Schöfflisdorf και το Δήμαρχο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

12:00 μ. Βράβευση νικητών–τριών του 6ου Παιδικού ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ  στον Κήπο των Ηρώων.

12:30 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση τιμώντας την 197η επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Επισκόπου Ρωγών και Κοζύλης Ιωσήφ.

Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, τον Πρόεδρο του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ  Ρωγών» και το Δήμαρχο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στο μνημείο του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών και Κοζύλης στη θέση Ανεμόμυλος.

1.00 μ.μ. Ετήσια εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. «Ο έμπορος Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος στο Μεσολόγγι: ένας ιδεολόγος σε κατάσταση πολιορκίας», ομιλία του Ιστορικού κ. Στάθη Κουτρουβίδη.

Μουσείο Οικογενείας Τρικούπη

Συνδιοργάνωση: Βιβλιοθήκη Βουλής των Ελλήνων, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

2:00 μ.μ. Παράθεση γεύματος στους εκπροσώπους Ξένων Κρατών από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ανταλλαγή δώρων.

5:00 μ.μ. Απονομή επάθλων στους νικητές του 39ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας.

Αίθουσα Τελετών Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη, πλατεία Μάρκου Μπότσαρη

5:30 μ.μ. Μεταφορά Ιερών Κειμηλίων, από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης  στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.

Οργάνωση: Σύλλογος Πανηγυριστών «Ο Άη–Συμιός»

5:30 μ.μ. Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός.

6:15 μ.μ. Πέρας προσέλευσης Επισήμων.

6:30 μ.μ. Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.

Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση,  τη Βουλή των Ελλήνων, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, την Ακαδημία Αθηνών, την Πρεσβεία της Ελβετίας ως Τιμώμενης  Χώρας, τα Σώματα Ασφαλείας, τον Πρόεδρο ΚΕΔΕ, το Δήμο Τρίπολης,  ως Τιμώμενου Αδελφοποιημένου Δήμου και το Δήμαρχο  του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Εκφώνηση πανηγυρικού από το Δήμαρχο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κώστα Λύρο.

Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κοινωνικού Αθλητικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου, υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

10:30 μ.μ. Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και τον Δήμαρχο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

(Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

Κυριακή 9 Απριλίου

Μεσολόγγι

6:30 π.μ. Εωθινό, κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

7:00 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

10:40 π.μ. Άφιξη της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

10:45 π.μ. Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού.

11:00 π.μ. Εκκίνηση πομπής από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.

Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς.

Κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Τύμβο των Ηρώων.

Πανηγυρικός από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Βράβευση νικητών–τριών του 75ου ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ.

Το Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» από την κα Vivian Douglas υψίφωνο.

Συμμετέχει τμήμα της  χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

2:00 μ.μ. Μεταφορά των Ιερών κειμηλίων από τον Κήπο των Ηρώων στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών».

2:10 μ.μ. Επίδειξη από Αεροσκάφος F16 της ΟΜΑΔΑΣ ΖΕΥΣ στο λιμάνι της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

2:30 μ.μ. Επίσημο γεύμα από τον Δήμαρχο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

(Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

6:00 μ.μ. Τρισάγιο στη Ντάπια Λουνέτα, εκεί όπου διαδραματίστηκε η κορύφωση της μεγάλης ΘΥΣΙΑΣ.

Κατάθεση στεφάνων. Ντάπια Λουνέτα, αύλειος χώρος Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου

Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Πανηγυριστών «Ο Αη–Συμιός», Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

7:00 μ.μ. Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη, πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.

Υποστολή της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.

Τελετάρχης της Πομπής ορίστηκε ο κ. Ασημάκης Γιώτης, Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου «Παλαμαϊκή Σχολή»

Σχόλια