1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕ.Ε.ΓΥ.Λ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

  


Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ  Αγρινίου συνέπραξε με τα σχολεία

  • Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου
  • 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης (Θεσσαλονίκης)
  • 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (Μαράσλειο)
  • 1ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Θέρμης (Θεσσαλονίκης)

στη δημιουργία και ερμηνεία του τραγουδιού «Το γλυκοχάραμα». Το τραγούδι αναφέρεται στο δράμα της Κύπρου, υπό το φως της ελπίδα του λυτρωμού.

Οι μαθητές μας τραγουδούν πίσω από την προτομή του  ήρωα Βασίλη Παναγόπουλου και είναι η δεύτερη συμμετοχή του σχολείου στο διαγωνισμό «Κύπρος- Ελλάδα- Ομογένεια Εκπαιδευτικές Γέφυρες.» Η σύμπραξη απέσπασε το 1ο βραβείο στη κατηογρία <<Τραγούδι>>.

                      https://www.youtube.com/watch?v=0TQJpWggbbM

Οι ήρωες είναι ζωντανοί ανάμεσά μας, πρεσβευτές και υπέρμαχοι της λευτεριάς. Μνημονεύουμε ενδεικτικά τρεις: τον Γρηγόρη, τον Ευαγόρα και τον Βασίλη.

Ο Βασίλης Παναγόπουλος είναι ο Αγρινιώτης πιλότος του «Νίκη 4». Πρόκειται για ένα από τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην καταδρομική επιχείρηση απόκρουσης της τουρκικής εισβολής το βράδυ 21/22 Ιουλίου 1974. Κατερρίφθη από φίλια πυρά λόγω κακής ενημέρωσης. Κατά τη μαρτυρία των πληρωμάτων άλλων αεροσκαφών, η φωτιά του Νίκη 4 που ήταν στο άκρο του αεροδιαδρόμου, ουσιαστικά ήταν αυτή που τους βοήθησε να προσεγγίσουν και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Το φως της θυσίας του φωτίζει τον δρόμο της λευτεριάς.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης είναι ο δεκαοκτάχρονος μαθητής-ποιητής, ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Τον απαγχόνισαν οι Άγγλοι στις 14 Μαρτίου 1957. Οι σημερινές μαθήτριες του σχολείου στο οποίο φοίτησε και στο οποίο άφησε το τελευταίο του γράμμα, ερμηνεύουν το τραγούδι μπροστά στον ανδριάντα του. Ο ανδριάντας βρίσκεται απέναντι από το σχολείο και το βλέμμα του είναι στραμμένο προς αυτό.

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου είναι ο θρυλικός υπαρχηγός της ΕΟΚΑ. Μετά από δύο χρόνια αναζήτησης τον εντόπισαν οι Άγγλοι, με προδοσία,  στη σπηλιά-κρησφύγετο του στα βουνά του Μαχαιρά. Στις 3 Μαρτίου 1957 μετά από πολύωρη μάχη και άρνησή του να παραδοθεί, τον έκαψαν ζωντανό περιχύνοντας την περιοχή με βενζίνη. Το φως της θυσίας του προμηνύει το φως του λυτρωμού.

Έχοντας τέτοια πρότυπα και τέτοιους πρεσβευτές είμαστε βέβαιοι για το γλυκοχάραμα της λευτεριάς, για την Αναστάσιμη μέρα που ξημερώνει.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΔΗΜΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΕ11

ΖΑΦΕΙΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕ79.01

ΜΠΕΣΙΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ  ΠΕ03

ΤΟΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕ06

ΤΣΟΥΚΑ ΣΩΤΗΡΙΑ  ΕΒΠ

ΜΑΘΗΤΕΣ

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΚΑΠΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΘΕΩΝΗ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΤΑΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΚΟΥΤΡΑ ΝΙΚΗ

ΤΑΣΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΣΑΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΑΝΔΡΟΥΚΑΣ ΒΙΚΤΩΡΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΝΤΑΛΑΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΗΛΙΑΣ

ΓΙΟΛΔΑΣΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ

ΤΣΑΜΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

ΖΑΡΑΙΔΩΝΗ ΑΝΘΟΥΛΑ

ΓΙΑΝΝΟΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΜΟΥΣΚΑΙ ΑΛΕΞΗΣ

ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΤΖΙΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

ΜΥΓΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΣΙΑΦΑΚΑ ΕΙΡΗΝΗ

https://gym-ee-agrin.ait.sch.gr/

Σχόλια