Ανησυχητική δήλωση Τσελέντη: «Δεν πάμε καλά με το ηφαίστειο της Σαντορίνης»

Ιδιαίτερη ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο έχει προκαλέσει η ανάρτηση που έκανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο καθηγητής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης.

Οι καταγραφές απο τους σεισμογράφους που έχουν τοποθετηθεί στο νησί της Σαντορίνης δείχνουν σταδιακή εξαφάνιση του μάγματος. Ειδικότερα από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά. Ο καθηγητής συνδυάζει την εξέλιξη αυτή με την αύξηση του μάγματος σε Ιαπωνικό ηφαίστειο.


Εκφράζει μάλιστα ανοικτά φόβους για εισρόφηση υδάτων , μέσω μια τεράστιας χοάνης, με καταστροφικές συνέπειες!

Η ανάρτηση του κ. Τσελέντη, που ξεκινά με ευχές για καλό μήνα, έχει ως εξής:

 «Δυστυχώς δε πάμε καλά όσον αφορά την Σαντορίνη. Από τον Οκτώβρη παρακολουθούμε με 20 επιπλέον σεισμογράφους το νησί και παρατηρούμε ότι από τον Ιανουάριο έχουμε σταδιακή εξαφάνιση του μάγματος κάτω από το ηφαίστειο.

Παράλληλα αντιδιαμετρικά της Γης ένα άλλο ηφαίστειο το γνωστό Tripanteco (κάτω αριστερά) παρουσιάζει το αντίθετο φαινόμενο σύμφωνα με το Ιαπωνικό Ηφαιστειακό Ινστιτούτο. Δηλαδή παρατηρείται ανύψωση του μάγματος.

Πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν από ομάδα Ιαπώνων ηφαιστειολόγων δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετατοπισθεί όλο το μάγμα που ήταν κάτω από τη Σαντορίνη προς το ηφαίστειο Tripanteko δημιουργώντας μια τεράστια χοάνη κάτω από τη Σαντορίνη.

Αν συμβεί αυτό θα έχουμε την εισρόφιση των υδάτων του Αιγαίου το οποίο θα μεταβληθεί σε λιμνοθάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται για το τουρισμό. Βέβαια αυτό έχει και τα καλά του γιατί σε πολλά νησιά πλέον θα μπορούμε να πηγαίνουμε οδικώς! Η πιθανότητα να συμβεί αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέα και ξεπερνά το 30%.
Ελπίζω να πέφτω έξω αλλά δυστυχώς άλλα δείχνουν οι μετρήσεις. Θα σας κρατώ ενήμερους».

Σχόλια