Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Αγία Ελεούσα

 

Μέσα στην αναστάσιμη χαρά η αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος «τα εγκαίνια του Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 20 Απριλίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στο βραχομονάστηρο της Αγίας Ελεούσης, που βρίσκεται στο κακοτράχαλο φαράγγι της Κλεισούρας, στην αρχή του όρους Αρακύνθου, βορειοδυτικά του Μεσολογγίου, σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Πριν την απόλυση του Εσπερινού, με λιτανευτική πομπή, μεταφέρθηκε η ιερά Εικόνα πλησίον του Παρεκκλησίου του Τιμίου Σταυρού, όπου έχει ανυψωθεί ένας υπερμεγέθης Σταυρός, ύψους 16 μέτρων και εκεί τελέσθηκε η αρτοκλασία και ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους προσκυνητές, μεταξύ των οποίων ήταν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός και ο Πολιτευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης. Είναι η πρώτη φορά που τελέσθηκε αυτή η ιερά λιτανεία, στην οποία οι προσκυνητές συμμετείχαν με πολλή ευλάβεια και συγκίνηση.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Μητέρα του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού και στην Ανάσταση Του, τονίζοντας, ότι με την Ανάσταση νικήθηκε ο θάνατος και θριάμβευσε η ζωή. Άνοιξαν οι πύλες του Παραδείσου και ο άνθρωπος ελπίζει και πάλι στην Βασιλεία των Ουρανών.
Επίσης παρότρυνε τους πιστούς που προσέρχονται ως προσκυνητές στο θεομητορικό αυτό τέμενος να καταθέτουν στην Παναγία την Ελεούσα ως αίτημα ό,τι η καρδιά τους επιθυμεί, να της απευθύνονται όπως το παιδί στη μητέρα του, να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην μητρική της παρρησία και στοργή και εκείνη θα τους ενισχύει στον πνευματικό τους αγώνα, θα μεσιτεύει στον Υιό της για αυτούς και θα πρεσβεύει, ώστε η χαρά της Αναστάσεως να είναι μόνιμος συνοδοιπόρος στη ζωή τους.
Το βράδυ στην Ιερά Μονή τελέσθηκε ιερά αγρυπνία, ενώ το πρωί τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως, αρχιμ. Θεοκλήτου Ράπτη. Οι ιερές Ακολουθίες θα τελούνται μέχρι την Κυριακή του Θωμά, καθώς η προσέλευση των προσκυνητών είναι πολύ μεγάλη όλες αυτές τις ημέρες που διαρκεί η πανήγυρη της Ιεράς Μονής.

Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας, Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου.
Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ανέφερε, ότι αν ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά και ολόκληρο το ανθρώπινο γένος πανηγυρίζει λαμπρά την Ανάσταση του Χριστού, η Υπεραγία Θεοτόκος δικαιούται να χαίρει, να αγάλλεται και να πανηγυρίζει στον απόλυτο βαθμό, γιατί κατέστη η Μητέρα Του και ήταν αυτή που Τον φιλοξένησε στα παρθενικά σπλάχνα της. Και δικαίως ο Αρχάγγελος πρώτα σε αυτήν έφερε το μήνυμα της Αναστάσεως, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο ιερός Υμνογράφος: «Ὁ Ἄγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ· Ἁγνή, Παρθένε χαῖρε, καί πάλιν ἐρῶ χαῖρε, ὁ σός Υἱός ἀνέστη, τριήμερος ἐκ τάφου».
Η Παναγία μας εκτός από Μητέρα του Θεού έγινε και θυγατέρα της Αναστάσεως, γιατί ήταν αυτή που πόνεσε όσο κανένας άλλος κάτω από το ικρίωμα του Γολγοθά. Όποιος βιώνει την σταυρώσιμη εμπειρία γεύεται και την αναστάσιμη χαρά και η Υπεραγία Θεοτόκος, ως η Μητέρα του Θεού γεύθηκε πρώτη την χαρά της Αναστάσεως.
Η Παναγία μας δεν προγεύεται, όπως οι άγιοι, την αιωνιότητα, αλλά τη ζει ήδη, γενόμενη θυγατέρα της Αναστάσεως και στη γη και στον ουρανό. Έτσι άνοιξε τους κρουνούς των θαυμάτων και έγινε η Ζωοδόχος Πηγή, που αναβλύζει ύδωρ ιαμάτων, θαυμάτων και ιάσεων για όσους προστρέχουν σε αυτή και επικαλούνται τις πρεσβείες της. Επεμβαίνει θαυμαστά και θαυματουργικά στη ζωή των ανθρώπων προσφέροντάς τους την ίαση, την αισιοδοξία, τη χαρά και την πνευματική και σωματική αποκατάσταση.
Στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης.

                        

 

Σχόλια