ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ

 


Φίλες και Φίλοι θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία.

Είναι μια συγκέντρωση που αποδεικνύει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που αποδεικνύει  ότι κάθε μέρα που περνάει ο στόχος για πρωτιά στις επόμενεςεκλογές και σχηματισμόπροοδευτικής κυβέρνησης έρχεται όλο και πιο κοντά.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για έναν ακόμη λόγο: Με συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί  με την περιοχή, καθώς είχα και έχω συγγενείς εδώ  και έχω περάσει στο Νεοχώρι και στο Λούρο  κάποια από τα καλύτερακαλοκαίρια της ζωής μου. Νιώθω πραγματικά ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου και γι΄αυτό σας ευχαριστώ διπλά για την τιμή που μου κάνατε σήμερα.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι εκλογές αυτές φίλες και φίλοι, σηματοδοτούν το τέλος ενός πολιτικού κύκλου.

Ενός πολιτικού κύκλου που δεν άνοιξε όμως το 2019, όταν η παρούσα και σε λίγο απελθούσα κυβέρνηση βρέθηκε στην εξουσία.

Ο κύκλος αυτός άνοιξε το 2015. Και μάλιστα τις πρώτες εκείνες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όταν ο λαός έσπασε την τρομοκρατία του συστήματος και εμπιστεύτηκε τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ.

Τότε άρχισε να σχηματίζεται αυτό που οι αναλυτές ονομάζουν αντί - ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Και αν στην αρχή ήταν κάπως ζαλισμένοι από τις απανωτές ήττες που δέχονταν όχι μόνο στην κάλπη αλλά και στην κοινωνία, σιγά σιγά όμως άρχισαν να το σχηματοποιούν και να αποκτά χαρακτηριστικά οργανωμένα.

Έφτιαξαν λοιπόν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ αφήγημα το οποίο μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αιτία όλων των δεινών και ταυτόχρονα αντέστρεψε με αριστοτεχνικό τρόπο και απαράμιλλο είναι η αλήθεια θράσος, την πραγματικότητα.

Αυτοί που χρεωκόπησαν τη χώρα, αυτοί που εφάρμοσαν τις πιο εξουθενωτικές για τη χώρα πολιτικές, αυτοί που μας παρέδωσαν άδεια ταμεία τόλμησαν να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ που έσωσε τη χώρα από την καταστροφή.

 

Και βέβαια πήραν την εξουσία με τα γνωστά αποτελέσματα:

Ακρίβεια, αισχροκέρδεια, παρακολουθήσεις, υποκλοπές, αυταρχισμός, διάλυση του ΕΣΥ και πάει λέγοντας. Αυτοί που καμώνονταν τους Ευρωπαίους και τουςμεταρρυθμιστέςκατρακύλησαν τη χώρα στις τελευταίες θέσειςόσοναφορά την ελευθερίατου τύπου και την τήρηση στοιχειωδών κανόνων του κράτουςδικαίου.

Και βέβαιαδουλειές για τους φίλους και αρεστούς. Σχεδόν 10 δις ευρώ σε απευθείαςαναθέσεις και κλειστούςδιαγωνισμούς. Απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που συστήνοντανόλωςτυχαίως την τελευταία στιγμή προκειμένου να πάρουν τη δουλειά. Υπερκέρδη στους παρόχους ενέργειας και την ίδια στιγμή εξωφρενικοί λογαριασμοί για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και όλα αυτά βέβαια υπό τη σκέπη μια πρωτοφανούςμιντιακήςπροπαγάνδας και μιας απίστευτηςπροσπάθειας  εξαπάτησης των πολιτών.

Ταυτόχρονα μια πρωτοφανήςεγκατάλειψη της υπαίθρου. Μια πρωτοφανήςεγκατάλειψη του αγροτικού κόσμου. Θλίβομαι γιατί βρίσκομαισήμερα εδώ στιςΟινιάδες  σε μια από τις πιο εύφορεςπεριοχές της Ελλάδας, σε έναν πραγματικόπαράδεισοπου κάποτε ήταν το κέντρο της αγροτικής παραγωγής και του εμπορίου και βλέπω  τους αγρότες να υποφέρουν.

Πού είναι η στήριξη της πραγματικήςπαραγωγής: Πού είναι η στήριξη των παράγωγών;

15 λεπτά πουλήσανε οι παραγωγοί τα πορτοκάλια στο χωράφι, 1 και 1,5 ευρώ τα αγόρασαν οι καταναλωτές στην Αθήνα.

Πού είναι η λύση στο πρόβλημα των ΤΟΕΒ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση; Κοντεύει καλοκαίρι και λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Τι θα γίνει με τουςχιλιάδεςεπιλεχθέντες για το πρόγραμμα των νέτων αγροτών οι οποίοι τελικά μένουν εκτός;

 

Φίλες και φίλοι δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσωπερισσότερο. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αυτή ήρθε για να εξυπηρετήσει μόνο τα μεγάλα συμφέροντα. Τόσο απλά τόσο καθαρά. Καμία έγνοια για τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον  μικρομεσαίοεπαγγελματία, τον μισθωτό, ιδίωςκαμία πρόνοια για τους νέους.

Θα μου πείτε; Τα έκανε όλα καλά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν υπήρξαν λάθη, παραλείψεις, αστοχίες; Απαντώ ξεκάθαρα. Προφανώς ναι. Υπήρξαν και λάθη και αδικίες. Άλλωστε μνημόνια και φτώχιαδιαχειριστήκαμε και αναγκαστήκαμε κι εμείς να λάβουμε σκληρά και κάποιες φορές άδικα μέτρα.

Ένα πράγμα όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσεικανείς: Την εντιμότητα, την ακεραιότητα, την υπευθυνότητά μας. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη, μια χώρα με άδειαταμεία και με την κοινωνία γονατισμένη και παραδώσαμε μια χώρα με νοικοκυρεμέναδημόσια οικονομικά, ρυθμισμένοχρέος και ένα κοινωνικόκράτος που λειτουργούσε καιαποτελούσε ασπίδαπροστασίας για τουςφτωχούς και αδυνάτους. (Γιατί ναι τα νοσοκομείαΑγρίνιου και Μεσολογγίου λειτουργούσαν επί ΣΥΡΙΖΑ παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια). Και αφήσαμε 37 δις στα ταμεία. Ξέρω ότι πολλοί θα πείτε κακώς. Θα πείτε ότι έπρεπε να δοθούν κάποια από αυτά τα χρήματαγια να ανακουφιστούνε οι συμπολίτες μετά  από μια 10 χρόνια  κρίσης. Και ακούγεται λογικό. Από την άλλη βέβαια σκεφτείτε να μην υπήρχε αυτό το δημοσιονομικόμαξιλάρι τι θα είχε συμβεί στη χώρα με τον κορονοϊό και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε.

Φίλες και φίλιοι, είχα την τύχη να βρεθώ σε θέσειςευθύνης δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και αργότεραως γενικός γραμματέας στου Υπ. Διοικ. Ανασυγκρότησης και επικεφαλήςτωνΤεχνικώνΚλιμακίωνστις διαπραγματεύσεις  με την Τρόικα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πόλεμο δέχτηκε αυτή η κυβέρνηση. Βάστα γερά Γερούν ήταν η επωδόςκάποιων επώνυμων συμπατριωτών μας την ώρα που εμείς πασχίζαμε να κρατήσουμε όρθια τη χώρα.

Επαναλαμβάνω μεενδεχόμενες παραλείψεις αλλά ταυτόχρονα με υψηλό αίσθημαευθύνης και σεβασμό απέναντι στουςΈλληνεςπολίτες.

Όμως αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά.

Το θέμαείναι τι γίνεται τώρα. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, ποιο είναι το πρόγραμμά του για τη χώρα, για την Αιτωλοακαρνανία, για τις Οινιάδες;

Τα πράγματαπροφανώς δεν θα είναι εύκολα. Ούτε πόμολο δεν πρόκειται να παραλάβουμε όπως άλλωστε συνέβη και το 15. Και είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα ξανασφίξει τα λουριάεπιβάλλονταςυποχρεώσεις για πλεονασματικούςπροϋπολογισμούς τα επόμενα χρόνια.

Όμως είμαι αισιόδοξος. Θα τα καταφέρουμε. Έχουμεεμπειρίαπλέον, είμαστε πιο υποψιασμένοι και κυρίως έχουμε όραμα, σχέδιο βούληση και αποφασιστικότητα. Αποφασιστικότητα νασυγκρουστούμε με κατεστημένασυμφέροντα και νοοτροπίες που κρατάνε τη χώρα αλλά και την  Αιτωλοακαρνανία πίσω.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στοχεύει στηδημιουργίαενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα με ταυτόχρονη αποκατάσταση της έννοιας του δικαίου σε κάθε έκφανση της οικονομικής και κοινωνικήςδραστηριότητας. Δικαιοσύνη παντού, με άλλα λόγια.Αυτό είναι το μότο μας.

 

Ξέρω θα μου πείτε ότι τοακούτε χρόνια. Ότι από μόνο του δε λέει τίποτα. Συμφωνώ. Γι΄αυτό μιλάω συγκεκριμένα.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνειμεταξύ άλλων:

Ø αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ,

Ø ρύθμιση του χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες

Ø προστασία της πρώτης κατοικίας

Ø αναστολή πλειστηριασμών μέχρι να μπει σε εφαρμογή το ολιστικό σχέδιο για τα τραπεζικά χρέη

Ø μείωση του ΦΠΑ και ΕΦΚ σε τρόφιμα και καύσιμα αντίστοιχα, φορολόγηση των υπερκερδών εταιριών ενέργειας

Ø επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Ø κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη,

Ø  ενίσχυση του ΕΣΥ και του προσωπικού του,

Ø μέτρα για την αποκατάσταση της διαφάνειας και της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Και προφανώς η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί πυλώνα του προγράμματος μας και δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογικό και στρατηγικό είναι και άμεσα πρακτικό: διότι χωρίς την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι εφικτός ο μεσοπρόθεσμος έλεγχος των τιμών στην αγορά ενέργειας.

 

Αυτά θα είναι τα πρώταβήματα της νέα προοδευτικήςκυβέρνησης της χώρας.

Όμως θέλω να σταθώ σε κάτι το οποίο θεωρώ κομβικό και  ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηλά στην ατζέντα του.

Ονομάζεταιστήριξη του πρωτογενούς τομέα.

ü Με ουσιαστική στήριξη των νέων αγροτών, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στο ξεκίνημά τους.

ü Έγκαιρη, δίκαιη και διαφανής καταβολή για τον αγρότη ενισχύσεων και αποζημιώσεων

ü Ενιαίο σύστημα ελέγχων για την καταπολέμηση ελληνοποιήσεων, νοθείας και προστασίας των ισχυρών μας προϊόντων

ü Προώθηση των ελληνικών διατροφικών προϊόντων

ü Δημιουργία δημόσιων κέντρων παροχής δωρεάν συμβουλών και εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες και στην χρήση τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

ü Σύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με το ΥΠΑΑΤ, το οποίο στα πλαίσια του στρατηγικού  σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής θα καθορίζει τις ανάγκες εκπαίδευσης-έρευνας.

Αναβάθμιση των υποδομών της υπαίθρου

ü Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας

ü Δημιουργία σύγχρονων εγγειοβελτιωτικών έργων

ü Εξυγίανση των ΤΟΕΒ

ü Αξιοποίηση ενεργειακών κοινοτήτων για μείωση του κόστους ενέργειας

Άμεσα μέτρα:

ü Μη καταβολή του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων, στην αντλία του βενζινάδικου.

ü Οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν.

ü Ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας.

ü Μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων.

ü Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή.

ü Αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικών χεριών μέσω άρσης τωνσχετικώνγραφειοκρατικώνεμποδίων

 

 

ΟΙΝΙΑΔΕΣ

Η στήριξη και αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέααποτελείαναγκαίασυνθήκη για την ανάπτυξητηςχώρας αλλά ιδίως για το νομό μας και ιδίως για την περιοχή εδώ των Οινιαδών. Αυτό βέβαιαπρέπει να συνδυαστεί με τη στήριξη του 2γενούς τομέαιδίως στο αγροτοτοδιατροφικόκομμάτι.

Πρώτος πυλώνας λοιπόν ανάπτυξης για τις Οινιάδες. Ουσιαστικήαναβάθμιση του πρωτογενούς Τομέα.

2ος πυλώνας. Δημιουργίασυγχρόνωνυποδομών

Δεν μπορεί ναμιλάμε για ανάπτυξηχωρίς σύγχρονο οδικό δίκτυο,χωρίςυποδομές ύδρευσης,αποχέτευσης, άρδευσης, χωρίς να έχουμε λύσει τα θέματα στων σκουπιδιών. Υπάρχουν χρηματοδοτικάεργαλεία και η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την ΤΑ  θα θέσει σε εφαρμογή ένα συνολικό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής που σε πολλέςπεριπτώσεις είναι απαρχαιωμένες.

3οςπυλώναςΣτήριξη του Κοινωνικού Κράτους.

Στήριξη των Νοσοκομείων του Νομού, στήριξη των Κέντρων Υγείας, στήριξη των Δημόσιων Σχολείων, Βρεφονηπιακών και ΠαιδικώνΣταθμώνώστε ένα νέοζευγάρι να νιώθειτηνασφάλεια να παραμείνει και να κάνειοικογένειαστον τόπο μας.

4οςπυλώνας. Στήριξη και αναβάθμιση των ΓεωπονικώνΤμημάτων σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο ώστε να συνδεθούναρμονικά με την τοπική κοινωνία και οικονομία και να εισφέρουν στην έρευνα και την καινοτομία.

5ος πυλώναςΤουρισμός

Φίλες και Φίλοι η περιοχή των Οινιάδων, το ξέρετε καλύτερα από μένα είναι παράδεισος. Παράδεισος φυσικού τοπίου αλλά και ποικιλομορφίας, ενώταυτόχρονα διαθέτειένα τεράστιο ιστορικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό απόθεμα.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς:

Ø Τον Αχελώο;

Ø Τον φημισμένο βιότοπο στο Δέλτα του Αχελώου;

Ø Το Λούρο και το Διόνι;

Ø ToΑρχαίο Θεάτροτων Οινιάδων;

Ø Το μοναδικό αρχαίο ναύσταθμο το Νεώριο;

Ø Την Ι. Μ. Παναγίας Λεσινιώτισσας αλλά και τον βυζαντινό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, μέσα στο Λεσίνι, του 13ου αιώνα;

Ø Το δάσος του Φράξου

Ø Το σπήλαιο της Μάστρου

 

Και τόσα άλλα…

 

Αξιοθέαταπου μπορούν να αναδειχθούν και αξιοποιηθούν ιδανικά στο πλαίσιοενναλακτικών μορφών Τουρισμού.

 

Ξέρετε κυκλοφορεί η άποψη  ότι οι συνθήκες  Ramsar και Natura είναι αυτές που εμποδίζουν την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν είναιαλήθεια. Προφανώς και το ιδιαίτερο περιβάλλον της περιοχής δεν προσφέρεται για φαραωνικές κατασκευές ή μαζικό τουρισμό κάθε είδους. Επαναλαμβάνωόμως ότι οι Οινιάδες αλλά και συνολικά η περιοχή του διευρυμένου ΔήμουΜεσολογγίουείναι ιδανική για ανάπτυξηποικίλωνμορφώντουρισμού. Τουρισμός που θα φέρει ανάπτυξη, έσοδα και δουλειές στον τόπο μας αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύσει το μοναδικόφυσικόπεριβάλλον.

Αρκεί να το πιστέψουμε. Αρκεί να ενώσουμεδυνάμεις και να υπηρετήσουμε από κοινού ένα συνολικόσχέδιο για τον τόπο μας.

Ένα σχέδιο που θα κρατήσει τους νέους και τις νέες εδώ.

 

 

Φίλες και φίλοι, αγαπητοίσυμπατριώτες.

Σε 1 μήνα έχουμεεκλογές.

Σας καλώ όλους και όλες  να προσέλθετε και να ψηφίσετε.

Σας καλώ να βοηθήσουμε όλοι να απαλλαγεί η χώρα μας από μια επικίνδυνηκυβέρνηση.

Σας καλώ να ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ακόμη και αυτοί που είστε επιφυλακτικοί σαςκαλώ να δώσουμετην ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει μια φορά υπό κανονικέςσυνθήκες. Όχι με την τρόικα στο σβέρκο. Όχι με τα χέριαδεμένα.

Και να τον κρίνουμε αυστηρά. Αλλά δίκαια.

Διότι άλλοι χρεοκόπησαν τη χώρα.

Όχι εμείς.

Διότι άλλοι έφτιαξαν αυτό το αναξιόπιστοκαιαναποτελεσματικό κράτος.

Όχι εμείς.

Διότιοφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη χώρα. Με δικαιοσύνη και ίσιεςευκαιρίες για όλους.

Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ενώπιον σας ότι μαζίμετους άλλους άξιους συντρόφους πουστελεχώνουν το ψηφοδέλτιοτου ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία θα δώσουμε τη μάχη και θα κερδίσουμε.

Δεσμεύομαι όμως κυρίως ότι θα είμαι εδώ και την επόμενη μέρα. Δίπλα στους πολίτες και τα προβλήματά τους. Δίπλα σας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι πρώτος με διαφορά στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι πρώτος με διαφορά σε όλη τη χώρα.

22 Μαΐου με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό και μπροστάρη τον Αλέξη Τσίπρα πιάνουμε δουλειά.

Για μια καλύτερη Ελλάδα.

Με δικαιοσύνη παντού.

Για μια καλύτερη Αιτωλοακαρνανία.

Για τις Οινιάδες που θέλουμε και δικαιούμαστε!

Γεια σας και καλό μας αγώνα!


Σχόλια