Τελευταία μετωπική για το «κόμμα» Κασιδιάρη – «Ναι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αποχή από ΣΥΡΙΖΑ

Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, πιθανότατα, η τελευταία πριν την διάλυση της και την προκήρυξη των εκλογών, αναμένεται να εκπέμψει προεκλογικό άρωμα. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκρουστούν μετωπικά για την τροπολογία με την οποία επιχειρείται να μπει φρένο στην κάθοδο στις εκλογές του μορφώματος Κασιδιάρη.

Η ρύθμιση που κατατέθηκε την Παρασκευή αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία καθώς θα ψηφιστεί από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την αποχή είτε το «παρών» πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και της Χαριλάου Τρικούπη.


Παρέμβαση Τσίπρα

Λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας.

 Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την σημερινή συνεδρίαση δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, μεταδιδόταν ότι στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού δεν προβλέπεται η παρουσία του στη Βουλή.

Έκκληση Μητσοτάκη να ψηφιστεί η τροπολογία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να ομονοήσουν και να ψηφίσουν τη διάταξη. «Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία, είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δηλώνουν με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσεταιριστεί την «αντισυστημική» ψήφο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «βάλει χέρι» στην αντισυστημική ψήφο. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εμμένουν στην θεσμική αντιμετώπιση της υπόθεσης ασκώντας από την μια κριτική στην κυβέρνηση για «ερασιτεχνικούς χειρισμούς» και από την άλλη εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση στην Κουμουνδούρου ότι θυσιάζει τις βασικές δημοκρατικές αρχές για μικροπολιτικά και εκλογικά οφέλη.

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει γίνει ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με «τον θεσμικό ερασιτεχνισμό» της έχει γίνει ο «μεγαλύτερος χορηγός» της Ακροδεξιάς, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά της η Αξιωματική Αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει ότι η τροπολογία της κυβέρνησης θα οδηγήσει στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. «Γίνονται χορηγοί του Κασιδιάρη με αυτές τις θεσμικές βαναυσότητες. Θα πάμε να ψηφίσουμε το λάθος;», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενστάσεις αλλά «Ναι» από το ΠΑΣΟΚ

Στο ΠαΣοΚ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνουν ότι κινήθηκε πρόχειρα, ωστόσο θα υπερψηφίσουν την τροπολογία. «Εμείς στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μία εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές. Γιατί αυτό είναι προστασία της Δημοκρατίας» είπε στη Βουλή η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη.

«Υποκριτικό το άγχος και το ενδιαφέρον σας όταν μέχρι σήμερα δεν κάνατε το ελάχιστο ώστε να έχει ολοκληρωθεί η δίκη, να υπήρχε η αμετάκλητη καταδίκη των εγκληματιών, ναζιστών της Χρυσής Αυγής» ανέφερε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

«Είχε δίκιο ο Τζανερίκος. Δεν μπορεί μέχρι χθες, σε όλες τις αποφάσεις, να ήταν εντάξει και σήμερα να θέλει Ολομέλεια το Α1 Τμήμα» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

«Τον φασισμό τον τσακίζουμε στους δρόμους και στην κάλπη, όχι στα δικαστήρια!» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25.

Βενιζέλος: «Η τροπολογία δεν πάσχει από αντισυνταγματικότητα»

«Η ρύθμιση δεν είναι αντισυνταγματική ούτε ασύμβατη με το ΕΔΔΑ» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος (Σκάι) Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ορισμένα από τα επιχειρήματα που διατυπώνονται δημόσια θα χρησιμοποιηθούν, προκειμένου, μετά τις εκλογές, να γίνει προσφυγή για ακύρωση των εκλογών στο Εκλογοδικείο και ίσως μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών να γίνει και ατομική προσφυγή στο ΕΔΔΑ» και επεσήμανε πως «θα στερούσαμε κάθε ισχυρισμό μέσα από την απόφαση στην Ολομέλεια, που δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο συζήτησης».

«Όταν τα Ανώτατα Δικαστήρια κρίνουν ζητήματα συνταγματικότητας, αρμόδια καθίσταται η Ολομέλειά τους και μόνο, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Κάθε τμήμα μπορεί να πει αν ένας νόμος είναι συνταγματικός, αλλά αν υπάρξει κάποιος ισχυρισμός για στέρηση συνταγματικών δικαιωμάτων, καλό είναι η Ολομέλεια να λάβει απόφαση, αλλά δεν είναι αντισυνταγματικό να πάμε σε τμήμα», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: tovima.gr

Σχόλια