ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΒΒΑΣ : ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ

 



Αγαπητοί συγχωριανοί, συγχωριανές, φίλες και φίλοι,

Το Φωτογραφικό Λεύκωμα, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας ήταν ένα όνειρο ζωής.

 Η συγκέντρωση τόσων αναμνήσεων, τόσων χρόνων, τόσων προσώπων μέσα σ’ ένα βιβλίο με σκοπό να μάθουν οι νεώτεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι ήταν ένας άθλος που διήρκεσε 5 χρόνια περίπου και στέφθηκε με επιτυχία. 

Η προσπάθεια και η βοήθεια των συγχωριανών, που έδωσαν απλόχερα φωτογραφίες από το παρελθόν ψάχνοντας συρτάρια, άλμπουμ και μπαούλα, ήταν συγκινητική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η συγκέντρωση και η ταξινόμηση του υλικού δύσκολη, η αναγνώριση των προσώπων εξαντλητική με πολλές ώρες δουλειάς. 

Ο στόχος μας όμως έπρεπε να ολοκληρωθεί.

 Ένα λεύκωμα 204 σελίδων με ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία στην αρχή και εν συνεχεία με 421 φωτογραφίες με τις λεζάντες τους και τις ημερομηνίες τους χωρισμένες σε 10 θεματικές ενότητες, το οποίο περιέχει εικόνες από τη ζωή στο χωριό από παλιά μέχρι σήμερα, δείχνει τη μεγάλη αγάπη για τη Χρυσοβίτσα μας που τόσο αγαπήσαμε εμείς τα ξενητεμένα παιδιά της πρωτεύουσας.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. 

Έτσι και μια φωτογραφία είναι ικανή να ξυπνήσει μέσα σου χίλιες σκέψεις, χίλιες αναμνήσεις. Κάθε μια, μια ιστορία, μια ανάμνηση. Η εκκλησία, τα ξωκλήσια, το Κάστρο, το σχολείο, τα παλιά σπίτια, τα καφενεία, οι γιορτές, οι γάμοι, οι παρέες και οι εκδηλώσεις, όλα σου μιλούν για τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων. Θα δεις πρόσωπα γνωστά, φιλικά και συγγενικά (πολλά απ’ αυτά δεν υπάρχουν πια), τα κοιτάζεις και νομίζεις ότι θέλουν να σου μιλήσουν, να σε χαιρετήσουν, να σου πουν κάτι και να μάθουν.

Με τις φωτογραφίες αναδύονται ιστορίες ανθρώπινες, βαθιές, ποτισμένες πόθους και καημούς. Θυμίζουν τα ήθη, τα έθιμα, ζωγραφίζουν την ομορφιά του τόπου του αγαπημένου, κρατούν ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων που έδεσαν τη ζωή τους με το χωριό μας.

Ο Σύλλογός μας θέλησε να μας κρατήσει δεμένους με το παρελθόν αυτού του τόπου. Γι’ αυτό μας χάρισε αυτό το όμορφο λεύκωμα, που όταν θα το ξεφυλλίζουμε θα θυμόμαστε το παρελθόν με το οποίο είμαστε όλοι δεμένοι με αόρατες κλωστές που συνεχίζουν στο παρόν και θα μας ακολουθούν και στο μέλλον.

Είναι μακρύς ο κατάλογος των ευχαριστιών για την έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος.


Σχόλια