Η Αργυρώ Μπεκατώρου υποψήφια βουλευτής Αχαΐας με το ΜΕΡΑ25

 


Αργυρώ Μπεκατώρου

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

Υποψήφια Βουλευτήρια Αχαΐας με το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη

Τμήμα  Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Τομέας Χημικών Εφαρμογών, Χημικής Ανάλυσης & Χημείας Περιβάλλοντος

Η Α. Μπεκατώρου είναι κάτοικος Πατρών (από το 1996), έγγαμη (σύζυγος Πυροσβέστη της 6ης ΕΜΑΚ), και μητέρα δυο κοριτσιών 10 & 12 ετών. 

Είναι Χημικός (Τμήμα Χημείας ΑΠΘ, 1995) και Διδάκτωρ Χημείας (Τμήμα Χημείας Παν/μίου Πατρών, 2001).  Από 2001 έχει εργαστεί στο Βρετανικό Παν/μιο του Ulster και στο Τμήμα Χημείας του Παν/μίου Πατρών ως μεταδιδάκτορας ερευνητής σε πλήθος ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε αντικείμενα της Χημείας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος. Έχει υπηρετήσει το Τμήμα Χημείας ως Λέκτορας ΠΔ 407/80 (2004, 2005), Λέκτορας (2006-2011), Επίκουρη Καθηγήτρια (2011-2018), και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (2018-2023). Το 2022 εξελίχθηκε στην βαθμίδα της τακτικής Καθηγήτριας του Τμήματος Χημείας με γνωστικό αντικείμενο «Χημεία & Τεχνολογία Τροφίμων». 

Οι ερευνητικές της δραστηριότητες αφορούν κυρίως εφαρμογές της τεχνολογίας ζυμώσεων στην παραγωγή τροφίμων και την αξιοποίηση αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων προς παραγωγή προϊόντων με υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία,  μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χαμηλό κόστος παραγωγής και προστιθέμενη αξία. Από το 2015 ασχολείται με την ανάδειξη της Κορινθιακής σταφίδας (ΠΟΠ Βοστίτσα), με έρευνα για την ανάπτυξη προϊόντων προστιθέμενης αξίας από το βιομηχανικό παρακράτημά της, ως ελάχιστη συμβολή στη βιωσιμότητα της καλλιέργειας αυτού του υψηλής ποιότητας και πολύτιμου για την Αχαΐα προϊόντος, την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων και οικονομίας, την προστασία της Μεσογειακής βιοποικιλότητας και την προβολή του Μεσογειακού προτύπου διατροφής. 

Στις Εθνικές εκλογές του 2019 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας, θεωρώντας την πολιτικό και ηθικό υπόδειγμα, που τίμησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στο λαό, όταν τα ιδρυτικά της μέλη παραιτήθηκαν από περιπόθητες θέσεις εξουσίας μετά την αλλοίωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2015 με την ψήφιση του 3ου Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τους ίδιους λόγους συστρατεύθηκε με συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο της  Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας, στις Περιφερειακές εκλογές του 2019, η οποία και εξασφάλισε την εκπροσώπηση της με δύο μέλη στο Περιφερειακό συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα πολωμένο πολιτικό περιβάλλον. 

Συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, στις εθνικές εκλογές της  21 Μαΐου, με τη συστράτευση του ΜέΡΑ25, της Λαϊκής Ενότητας-Ανυπότακτης Αριστεράς, και άλλων δυνάμεων και ανένταχτων αγωνιστριών/στών, που ενώθηκαν υπό την κοινή πεποίθηση ότι μόνο με ρήξη με τα καρτέλ της ολιγαρχίας, και το πολιτικό κατεστημένο που λυμαίνεται τη χώρα (προφασιζόμενο μνημονιακές δεσμεύσεις), μπορούν όλα να είναι αλλιώς προς όφελος του λαού. 

Στα θέματα που αφορούν την εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας, θεωρεί μείζονος σημασίας και αγωνιστικό χρέος οπουδήποτε διεκδικεί την ψήφο των Αχαιών, (1) την ερήμωση της υπαίθρου, (2) την έλλειψη κρατικής στήριξης, τη συρρίκνωση της πρωτογενούς παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος, (3) την ανάδειξη και βιωσιμότητα των μοναδικής ποιότητας και οικονομικής σημασίας καλλιέργειών της περιοχής (όπως η Κορινθιακή σταφίδα), (4) τις ελλείψεις (υποστελέχωση, υποβάθμιση, ιδιωτικοποιήσεις υπό το σκληρό νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα) των υποδομών υγείας και παιδείας, (5) την αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας, και θεμάτων ειδικών πληθυσμών, και (5) το brain-drain και to burn-out, ως απόρροια των παραπάνω, δηλαδή την διαρροή προς το εξωτερικό του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού που ενσωματώνει  υψηλή μόρφωση, εξειδίκευση και ευφυΐα, και την επαγγελματική εξουθένωση όσων μένουν στο σκοπίμως απαξιωμένο δημόσιο σύστημα. 

Σχόλια