Δυτική Ελλάδα -Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Πέφτουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ -Έκπληξη με Αβραμόπουλο (πίνακες)


Χρίστος Βούζας

Συμμετρική μείωση των ποσοστών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με το 2019 καταγράφει το α΄ μέρος  της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr στη Δυτική Ελλάδα, που διεξήχθη από 27 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2023 με 1.454 ερωτηματολόγια.....

Συγκεκριμένα, τα δύο κόμματα χάνουν 4,5 ποσοστιαίες μονάδες το καθένα, με αποτέλεσμα η διαφορά τους να παραμένει στο 1% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (32,5 έναντι 31,5% της ΝΔ).

Κερδισμένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ(από 10,5 σε 12,5%) και το κόμμα Κασιδιάρη (από το 2,5 της ΧΑ το 2019 σε 4,5%), το οποίο μετρήθηκε, καθώς η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν την απαγόρευση του Αρείου Πάγου.
Αναφορικά με τους βουλευτές:

*Στην Αχαΐα:

– Στη ΝΔ δεν καταγράφεται καθαρό προβάδισμα κάποιου υποψηφίου, καθώς οι εκλεγμένοι τέσσερις βουλευτές του κόμματος, οι κ.κ. Κατσανιώτης, Τσιγκρής, Φωτήλας και η κα. Αλεξοπούλου, συγκεντρώνουν παρόμοια μεταξύ τους ποσοστά σταυρών, της τάξης του 30%-35%

-Στο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται η κα. Αναγνωστοπούλου και ο κ. Παναγιωτόπουλος,

-Στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προηγείται ο Μ. Σκανδάμης, ωστόσο την έδρα θα καταλάβει ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα.

*Στην Ηλεία:

-Στη ΝΔ η έκπληξη είναι ότι δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση ο πρώην Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τον, έναν από τους τρεις εκλεγμένους βουλευτες το 2019, Α. Νικολακόπουλο, ενώ ακολουθεί στην τρίτη θέση η, επίσης βουλευτής, Δ. Αυγερινοπούλου.

-Στο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με μεγάλη διαφορά ο νυν βουλευτής Δ. Καλαματιανός και ακολουθεί η Ζ. Αναστασοπούλου.

-Στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η επανεκλογή του Μ. Κατρίνη.

*Στην Αιτωλοακαρνανία:

-Στη ΝΔ η εκτίναξη του, επιλαχόντα το 2019, πρώην δημάρχου Ναυπάκτου Α. Παπαθανάση τον φέρνει στην δεύτερη θέση, ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο δεύτερος του 2019, Μ. Σαλμάς. Για την τρίτη, εκλόγιμη, θέση δίνουν μάχη στήθος με στήθος ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός και ο, πρώτος του 2019, Κ. Καραγκόυνης.

-Στο ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών και σύμβουλος του Α. Τσίπρα, Γρ. Θεοδωράκης, που κατεβαίνει πρώτη φορά υποψήφιος, κάνει την έκπληξη καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Τον ακολουθεί ο δεύτερος του 2019, Θ. Μωραΐτης και, ένα, επίσης, νέο πρόσωπο, Μ. Ζαμπάρας, ενώ ο , πρώτος του 2019, Γ. Βαρεμένος, φαίνεται ότι μένει αρκετά πίσω.

-Στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ , η πρώην περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Αγρινίου το 2019, Χρ. Σταράκα φαίνεται να κερδίζει τη μοναδική έδρα του κόμματος από τον εκλεγμένο βουλευτή του 2019, Δ. Κωνσταντόπουλο.

aftodioikis

Σχόλια