Η πανήγυρη του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

 


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα στην αναστάσιμη χαρά, το Αγρίνιο τιμά και φέτος τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου......

Στην ακολουθία του Όρθρου και την τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκαν στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό για την πρόσκληση να συμμετέχουν με τον Μητροπολίτη Πολυανής ως προσκυνητές σε αυτή την μεγάλη και ξακουστή σε όλη την Ελλάδα πανήγυρη του Αγίου Χριστοφόρου, που την κάνει μοναδική η πάνδημη συμμετοχή ολόκληρης της πόλης.

Αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Χριστοφόρου, λέγοντας ότι δεν ήταν ο συμπαθέστερος, ως προς τη μορφή, άνθρωπος, αλλά είχε μια καρδιά μικρού παιδιού. «Εκεί μετριέται ο άνθρωπος, στην καρδιά και στην ψυχή, στον έσω άνθρωπο» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας ότι, ο Χριστός θέλει από εμάς να του προσφέρουμε την καρδιά μας. Δεν μας θέλει δούλους, ούτε μισθωτούς που θα περιμένουμε το αντιμίσθιο, αλλά ζητά να τον αγαπήσουμε αληθινά και αυθεντικά.

«Ποιά καρδιά μπορεί να φέρει τον Χριστό» αναρωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος για να απαντήσει: «Η καρδιά που γνωρίζει την αλήθεια. Ο άνθρωπος που γνωρίζει την αλήθεια φέρει τον Χριστό όχι στους ώμους του αλλά στην καρδιά του και γίνεται εκφραστής της δικαιοσύνης του Θεού».

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τόνισε ότι ο Άγιος Χριστοφόρος μας καλεί όλους να αναλάβουμε έργα αγάπης, να γίνουμε και εμείς διάκονοι αγάπης για κάθε άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, όπως έκανε και ο ίδιος στη δική του ζωή.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τον Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο και τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ο οποίος έδωσε την ευλογία να έρθει στην φετινή πανήγυρη, ως πνευματική οικοδέσποινα, η Ιερά και Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Ξενιάς να ευλογήσει την πόλη και το λαό του Αγρινίου.

Ευχαρίστησε τους Εφημερίους του Ναού, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τις κυρίες της Φιλοπτώχου Διακονίας και όλα τα στελέχη της Ενορίας για την προετοιμασία της πανηγύρεως. Επιβραβεύοντας την μέχρι σήμερα εντατική και μεθοδική εργασία και προσπάθεια του νέου Προϊσταμένου του Ναού, του π. Ιωάννη Γκιάφη του απένειμε το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου προτρέποντάς τον με την ίδια ταπείνωση και τον ίδιο ζήλο να συνεχίσει την διακονία του.

Τα ιερά Αναλόγια διακόνησαν θαυμάσια χοροί ιεροψαλτών της περιοχής του Αγρινίου, με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη κ. Παναγιώτη Βίγλα και τον Λαμπαδάριο κ. Παναγιώτη Μήτσου.

Μεταξύ του πλήθους των πιστών που συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, Αντιδήμαρχοι, Πολιτευτές, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της περιοχής.

Η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν και στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου στο δασύλλιο του Αγρινίου, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. Στον παλαιό Ιερό Ναό μετέβη το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και τέλεσε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου και του Σωματείου Ραδιοταξί Αγρινίου, οι οποίοι έχουν ως προστάτη τους τον Άγιο Χριστοφόρο.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/rVLFsJvKoH3HFTF18

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως



Σχόλια