Αλέξανδρος Σάββας : Φωτογραφικό Λεύκωμα Χρυσοβίτσας






ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

Ομιλία – αποφώνηση στην παρουσίαση
του Φωτογραφικού Λευκώματος

Αγαπητοί συγχωριανοί, συγχωριανές, φίλες και φίλοι,

Το Φωτογραφικό Λεύκωμα, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας ήταν ένα όνειρο ζωής. Η συγκέντρωση τόσων αναμνήσεων, τόσων χρόνων, τόσων προσώπων μέσα σ’ ένα βιβλίο με σκοπό να μάθουν οι νεώτεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι ήταν ένας άθλος που διήρκεσε 5 χρόνια περίπου και στέφθηκε με επιτυχία. Η προσπάθεια και η βοήθεια των συγχωριανών, που έδωσαν απλόχερα φωτογραφίες από το παρελθόν ψάχνοντας συρτάρια, άλμπουμ και μπαούλα, ήταν συγκινητική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η συγκέντρωση και η ταξινόμηση του υλικού δύσκολη, η αναγνώριση των προσώπων εξαντλητική με πολλές ώρες δουλειάς. Ο στόχος μας όμως έπρεπε να ολοκληρωθεί. Ένα λεύκωμα 204 σελίδων με ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία στην αρχή και εν συνεχεία με 421 φωτογραφίες με τις λεζάντες τους και τις ημερομηνίες τους χωρισμένες σε 10 θεματικές ενότητες, το οποίο περιέχει εικόνες από τη ζωή στο χωριό από παλιά μέχρι σήμερα, δείχνει τη μεγάλη αγάπη για τη Χρυσοβίτσα μας που τόσο αγαπήσαμε εμείς τα ξενητεμένα παιδιά της πρωτεύουσας.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Έτσι και μια φωτογραφία είναι ικανή να ξυπνήσει μέσα σου χίλιες σκέψεις, χίλιες αναμνήσεις. Κάθε μια, μια ιστορία, μια ανάμνηση. Η εκκλησία, τα ξωκλήσια, το Κάστρο, το σχολείο, τα παλιά σπίτια, τα καφενεία, οι γιορτές, οι γάμοι, οι παρέες και οι εκδηλώσεις, όλα σου μιλούν για τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων. Θα δεις πρόσωπα γνωστά, φιλικά και συγγενικά (πολλά απ’ αυτά δεν υπάρχουν πια), τα κοιτάζεις και νομίζεις ότι θέλουν να σου μιλήσουν, να σε χαιρετήσουν, να σου πουν κάτι και να μάθουν.

Με τις φωτογραφίες αναδύονται ιστορίες ανθρώπινες, βαθιές, ποτισμένες πόθους και καημούς. Θυμίζουν τα ήθη, τα έθιμα, ζωγραφίζουν την ομορφιά του τόπου του αγαπημένου, κρατούν ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων που έδεσαν τη ζωή τους με το χωριό μας.

Ο Σύλλογός μας θέλησε να μας κρατήσει δεμένους με το παρελθόν αυτού του τόπου. Γι’ αυτό μας χάρισε αυτό το όμορφο λεύκωμα, που όταν θα το ξεφυλλίζουμε θα θυμόμαστε το παρελθόν με το οποίο είμαστε όλοι δεμένοι με αόρατες κλωστές που συνεχίζουν στο παρόν και θα μας ακολουθούν και στο μέλλον.

Είναι μακρύς ο κατάλογος των ευχαριστιών για την έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος.

Ευχαριστώ την Τέτη Σώλου, που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια.

Ευχαριστώ τον Ταξιάρχη Σάββα για ένα προηγούμενο CD με φωτογραφίες επενδυμένο με μουσική.

Ευχαριστώ το Δ.Σ. του Συλλόγου και τα μέλη του Συλλόγου που βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στην έκδοση.

Ευχαριστώ τους 42 συγχωριανούς, των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στην τελευταία σελίδα του λευκώματος, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου και παραχώρησαν τις φωτογραφίες τους.

Ευχαριστώ τους χορηγούς (τους επιχειρηματίες Απόστολο Πανταζή, Παρασκευά Κρικρή, την οικογένεια Ιωάννη Ράπτη και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξηρομέρου «Η ΕΝΩΣΗ» για τις προσφορές τους ύψους 3.000 € που μείωσαν σημαντικά το κόστος και έτσι μπορεί και διατίθεται το λεύκωμα στο ποσό των 20 ευρώ το καθένα.

Ευχαριστώ τον συμπατριώτη Παν. Κοντό, καθηγητή Παν/μίου, που κάθε φορά μας βοηθά στις παρουσιάσεις που επιχειρούμε παρέχοντας δωρεάν την φιλόξενη αυτή αίθουσα και βεβαίως την πολύτιμη προσφορά του ως συντονιστής της εκδήλωσης.

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της ΟΠΣΥΞ κ. Δημήτρη Στεργίου και το υπόλοιπο ΚΣ της ΟΠΣΥΞ καθώς και το Δ.Σ. της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

Ευχαριστώ τους εισηγητές της εκδήλωσης, τον κ. Παναγιώτη Τρυφιάτη και τον κ. Παν. Λαζαρόπουλο.

Ευχαριστώ όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας απόψε και

Τέλος ένα θερμό ευχαριστώ σ’ όλους όσους αγαπούν και νοιάζονται τη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΒΒΑΣ


1 Η παρουσίαση διοργανώθηκε στις 4/4/2014 στη Στοά του βιβλίου στην Αθήνα από τον Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «τα Κόροντα», την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (ΟΠΣΥΞ) και την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.). Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της ΑΙ.ΠΟ.Ε. Παν. Κοντός και χαιρετισμό απηύθυναν: ο αντ/δρος του Συλλόγου Κώστας Γεωργούλας, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Β. Σάββα κι ο πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ Δημήτρης Στεργίου. Ομιλητές ήτα: ο Παναγιώτης Τρυφιάτης π. πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ κι ο Παναγιώτης Λαζαρόπουλος – συγγραφέας. (βλ. εφημ. «ΧΡΥΣΟΒ. ΝΕΑ», φύλ. 188, σελ. 1 και 4).



Σχόλια