Αναδιανομή εδρών στην Αιτωλοακαρνανία ; Ο ρόλος των Μικρών Κομμάτων !

 


53674ABC-6E7C-481D-97E8-8F6B2F38BE52


Γράφει-Σχολιάζει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Η Αιτωλοακαρνανία, ελέω ετεροδημοτών, κατάφερε να κρατήσει τις επτά βουλευτικές έδρες, αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα γίνει αναδιανομή τους. Κάποιο, ή κάποια κόμματα είναι πιθανόν να απολέσουν μία έδρα και κάποια άλλα να κερδίσουν.

Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν  σε πανελλήνια κλίμακα αλλά και σε επίπεδο Νομού τα 37 κόμματα, που διεκδικούν την ψήφο των Αιτωλοακαρνάνων στις εκλογές της Κυριακής. Ασφαλώς, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η τυχόν επτακομματική Βουλή.

Είναι γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία εμφανίζει κάποιες ιδιαιτερότητες στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος ,  που έχουν έρεισμα  στην ‘’πολιτική και εκλογική ιστορία ‘‘ της περιοχής.

Ποιες, όμως είναι αυτές οι ιδιομορφίες ;

Σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες της πολιτικής του Νομού, η ‘’Πρωτιά’’ είναι κάτι, που ‘’παίζεται,’’  ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παραδοσιακά και ως διάδοχη κατάσταση του παλαιού ΠΑΣΟΚ, έχει ισχυρή παρουσία στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με  δημοσκοπήσεις -για ίδιο λογαριασμό -υποψηφίων και κομμάτων, η απόσταση που χωρίζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ελάχιστη , ή σε κάποιες εξ αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να προηγείται.

Τα μικρά κόμματα, ρυθμιστές ;

Η νίκη του θεωρείται δεδομένη στην περίπτωση που το κόμμα ‘’ΝΙΚΗ’’ συγκεντρώσει ‘’υψηλά ‘’ ποσοστά, που θα πλησιάζουν το 4%, όπως παρουσιάζεται σε κάποιες τοπικές δημοσκοπήσεις. Το εν λόγω κόμμα, συντηρητικής υφής,  θα αφαιρέσει ψηφοφόρους, κυρίως, από τη ΝΔ.

 Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι ψηφοφόροι του κόμματος (; ) του Ηλία Κασιδιάρη, οι οποίοι θεωρείται απίθανο να ψηφίσουν ΝΔ, καθότι η Κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της,  απέκλεισε τους ‘’ΕΛΛΗΝΕΣ’’ από την κάθοδό τους στις εκλογές .

Οι ψηφοφόροι του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη θα στραφούν σε κόμματα, που δεν υιοθέτησαν την κυβερνητική πρωτοβουλία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι  ‘’υπάρχει γραμμή’’ από το κόμμα Κασιδιάρη να υπερψηφίσουν  οι οπαδοί του τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως πράξη αντεκδίκησης στο κυβερνητικό μπλόκο στους ‘’ΕΛΛΗΝΕΣ’’.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κασιδιάρης, σε μήνυμά του λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες κάλεσε τους οπαδούς του να μην ψηφίσουν ΝΔ, ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’,  ‘’ΕΑΝ’’ , ‘’ΝΙΚΗ’’ και Τζήμερο- Κρανιδιώτη.

Αυτό προκαλεί ανησυχία στις τάξεις της ΝΔ καθότι η ‘’ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ’’ στις εκλογές του 2015 είχε πάρει ποσοστό 6,99% ενώ οι δημοσκοπήσεις, σήμερα, φέρουν το κόμμα Κασιδιάρη να συγκεντρώνει από 4-5%. Ποσοστό που θεωρείται υπεραρκετό να επηρεάσει την ‘’πρωτιά’’ στην Αιτωλοακαρνανία, όπου σημειωτέον τα ποσοστά είναι υψηλότερα από άλλες περιοχές της χώρας, καθότι είχε εκλέξει βουλευτή σε προηγούμενες εκλογές. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην περίπτωση, που τα δύο πρώτα κόμματα έλθουν πολύ κοντά στα ποσοστά, θεωρείται βέβαιο ότι η ΝΔ θα χάσει μία έδρα από τις τρεις, που έχει σήμερα, χωρίς αυτή να την κερδίζει, απαραίτητα,  ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την έδρα , κατά πάσα πιθανότητα και με βάση πάντα τις τοπικές δημοσκοπήσεις, θα κερδίσει η ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ’’ του Κυριάκου Βελόπουλου. Μεγάλη έκπληξη θα αποτελούσε να την κερδίσει η ‘’ΝΙΚΗ’’, που οι δημοσκοπήσεις την φέρουν ανεβασμένη.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ θα διατηρήσουν τις έδρες τους ενώ έκπληξη, πρώτου μεγέθους, θα αποτελούσε το να κερδίσει δεύτερη έδρα το ΠΑΣΟΚ Κιναλ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν το συγκεκριμένο κόμμα ξεπερνούσε το 15%, πράγμα που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Αιτωλοακαρνανία, παραδοσιακά αποτελούσε προπύργιο του ΠΑΣΟΚ .

Οι τοπικές δημοσκοπήσεις φέρουν ισχυρές ανακατατάξεις στα πρόσωπα, που διεκδικούν τις βουλευτικές έδρες και είναι πολύ πιθανόν να σημειωθούν εκπλήξεις.

Όλα αυτά , όμως, λίγα εικοσιτετράωρα πριν κλείσουν οι κάλπες. Και όπως είθισται να λέγεται’’ η κάλπη είναι σαν την έγκυο γυναίκα, που δε γνωρίζει αν κυοφορεί αγόρι, ή κορίτσι.

Αυτό κάποτε ίσχυε απολύτως, αλλά και σήμερα μπορεί να ισχύει παρά το γεγονός ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης, το φύλλο του μωρού, είναι γνωστό με απόλυτη ασφάλεια.

Η κάλπη, ωστόσο, ποτέ δεν αποκλείει τις εκπλήξεις !

http://www.xiromeronewday.com/2023/05/blog-post_98.html

Σχόλια