Από πού αντλεί το δικαίωμα ο κ. Τάγκας, που επιχειρεί να εκφοβίσει τους πολίτες και τους συναδέλφους του Προέδρους ;

 53674ABC-6E7C-481D-97E8-8F6B2F38BE52


Γράφει- Σχολιάζει ο Θωμάς Μπαρμπαρούσης

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι το νερό του Ξηρομέρου, δεν πίνεται ! Και αυτό το γνωρίζουν, περισσότερο από τον καθέναν, οι κάτοικοι της περιοχής, που καταφεύγουν στα εμφιαλωμένα νερά, ή προμηθεύονται νερό από τα  βυτία, τόσο για να πιουν όσο και για να μαγειρεύουν.

Το νερό της βρύσης είναι ‘’σκληρό’’ γεμάτο άλατα και άλλα μικροσωματίδια και ως εκ τούτου εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Φταίνε γι αυτό οι γεωτρήσεις, από τις οποίες αντλείται νερό από βάθος 150 μέτρων και άνω και τις περισσότερες φορές  η στάθμη του νερού βρίσκεται κάτω  από την επιφάνεια της θάλασσας;

 Φταίνε τα πετρώματα, όπου το νερό είναι αποθηκευμένο, ή διερχόμενο ;  Φταίει κάτι άλλο, και τι;

Όλα αυτά είναι αντικείμενο μελέτης των ειδικών.  Αλλά οπωσδήποτε υπεύθυνο, σε μεγάλο βαθμό, είναι το παμπάλαιο , διάτρητο και εν γένει κακοσυντηρημένο δίκτυο.

Η υπόθεση ‘’ακατάλληλο νερό’’ , ασφαλώς και δεν είναι τωρινή, αλλά των τελευταίων 30, ή και σαράντα ετών. Δηλαδή, εμφανίστηκε και, σταδιακά οξύνθηκε ,με την  άντληση νερού από τις γεωτρήσεις, αφού, καθώς φαίνεται, η εδαφολογική σύσταση δεν εξασφαλίζει ποιοτικό νερό, κατάλληλο για πόση.

Το σημαντικό όμως είναι ότι  προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και φυσικά η τωρινή, ελάχιστα έπραξαν για τη λύση του μείζονος αυτού θέματος και ως εκ τούτου είναι υπόλογες στην κοινωνία του Ξηρομέρου γι αυτή τους την απραξία.

 Και αν σήμερα το πρόβλημα έχει αυτές τις κοινωνικές διαστάσεις, είναι βέβαιο, ότι, σύντομα θα  αναδειχθεί σε επιτακτικό για τους Ξηρομερίτες, που με το πέρασμα του χρόνου διαπιστώνουν την μεγέθυνσή του.

Και ενώ θα περίμενε κανείς η Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα και να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο σταδιακής έστω  επίλυσής του, αντ αυτού επιμένει στην στρεβλή και ανεύθυνη θέση ότι το νερό είναι κατάλληλο και άρα δεν υφίσταται πρόβλημα, που να χρήζει αντιμετώπισης.

Μόλις πριν λίγες ώρες διάβασα με έκπληξη τις θέσεις του Προέδρου της Κοινότητας Αγραμπέλου  κ. Δημ. Τάγκα και υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με το ψηφοδέλτιο του κ. Τριανταφυλλάκη, για καταλληλότητα του νερού του χωριού του –χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει αν ο ίδιος πίνει το νερό της βρύσης, ή όχι .

 Ίσως είναι από τους ελάχιστους Ξηρομερίτες που έχει αυτή την άποψη, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό, αν πράγματι πίνει νερό από το δίκτυο, ή εμφιαλωμένο, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ξηρομεριτών.  Ο ίδιος- ξεκαθαρίζω- ότι έχω πάψει να πίνω νερό βρύσης εδώ και , περίπου, σαράντα χρόνια, δηλαδή από τότε, που στο δίκτυο της Μαχαιράς άρχισε να ρέει το νερό της γεώτρησης. Αντίθετα, στην Αθήνα, πίνω νερό μόνο βρύσης.

Τι ποιο μεγαλύτερη απόδειξη για  την ακαταλληλότητα του νερού ,  ότι οι πάντες στα καφενεία των χωριών τους, ή της παραλίας του Αστακού,-όλοι, μα όλοι- καταναλώνουν το εμφιαλωμένο νερό και ουδείς νερό της βρύσης; Αυτή είναι η προσωπική μου μαρτυρία , που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τα ίδια τα μαγαζιά δεν σερβίρουν, παρά μόνο εμφιαλωμένο νερό και ποτέ βρύσης.

Το χειρότερο, όμως απ όλα το γεγονός ότι ο κ. Τάγκας κατηγόρησε  με ωμό τρόπο τόσο τον Πρόεδρο του Προδρόμου κ. Παπούλια- που διατύπωσε την άποψη ότι το νερό του Προδρόμου και του Αγραμπέλου είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση- όσο και οποιονδήποτε άλλο διασπείρει-κατά την άποψή του- ψευδείς ειδήσεις για την ποιότητα του νερού του χωριού του.

Δια βάζοντας τις δηλώσεις του  κ. Τάγκα, ομολογώ ότι ένοιωσα απειλούμενος....όπως και πολλοί άλλοι συμπολίτες !

Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς- απείλησε τους πάντες που έχουν διαφορετική άποψη για το αν είναι πόσιμο, ή όχι τον νερό με ποινικές διώξεις, επικαλούμενος το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα, που επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις σε όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. Μόνο, που το συγκεκριμένο άρθρο ΠΚ, ουδεμία σχέση έχει με τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα τοπικά προβλήματα, αλλά με άλλα ζητήματα, που ρητώς αναφέρονται και σχετίζονται με θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, μείζονος αξίας και σημασίας για τη χώρα, την οικονομία της , την ελληνική κοινωνία  κ.α.

Την ίδια στιγμή αγνόησε τις Διατάξεις του Συντάγματος αλλά και του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα,  με βάση την ερμηνεία του οποίου, θα αποτελούσε παράβαση καθήκοντος  και καταστρατήγηση  του όρκου του, για τον Πρόεδρο της Κοινότητας, ο οποίος δεν θα αναδείκνυε και δεν θα πρόβαλε  πρόβλημα, που απασχολεί την Κοινότητά του και τους κατοίκους της.

Πέραν τούτου υπάρχει μια αντίφαση σε αυτά τα οποία κατά καιρούς έχει πει, για το εν λόγω ζήτημα, ο κ. Τάγκας και η οποία είναι καταφανής στο προσωπικό του f/b.

Ειδκότερα σε μια από τις αναρτήσεις του στο f/b στις 4 Αυγούστου 2022 αναφέρει :

''Εδώ και μερικά χρόνια είχαμε ενδείξεις  ότι ο αγωγός λόγω των επικαθήμενων αλάτων  άρχιζε και βούλωνε σε διάφορα σημεία με αποτέλεσμα να υπήρχαν  συνεχώς θέματα σωστής υδροδότησης στα σπίτια, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπήρχε μεγάλη ζήτηση νερού''. 

Τα ερώτημα που ανακύπτει  για τους αναγνώστες των δηλώσεών του είναι: Πότε λέγει την αλήθειά ο κ. Τάγκας , το 2022 που αναγνωρίζει ότι ο αγωγός έχει φράξει από τα άλατα, ή τώρα που ισχυρίζεται ότι το νερό δεν έχει πρόβλημα αλάτων, όπως, αντίθετα,  υποστηρίζει ο Πρόεδρος Προδρόμου κ. Παπούλιας ; Που βρίσκεται η αλήθεια και που το ψέμα ; Καλό θα ήταν να το μάθει ο λαός του Ξηρομέρου, μιας και πλησιάζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή αντιμετώπιση ζητημάτων , που αφορούν την κοινωνία και τον Δήμο Ξρομέρου, που εισάγει ‘’καινά δαιμόνια’’ στη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής και της ίδιας της τοπικής  Κοινωνίας.

Τα ερωτήματα, που ανακύπτουν  είναι αμείλικτα και χρήζουν άμεσης απάντησης και αντιμετώπισης, αρμοδίως :

--Από πού αντλεί το δικαίωμα  ο κ. Τάγκας, που επιχειρεί να εκφοβίσει τους πολίτες και τους συναδέλφους του Προέδρους ;

Γιατί, αν δεν πρόκειται για προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης, γιατί άλλο πρόκειται ;

Κατά την ταπεινή μου άποψη,  η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί, αν όχι ατόπημα ολκής, εσκεμμένη προσπάθεια τρομοκράτησης Πολιτών, ενόψει μάλιστα Βουλευτικών και Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η υπόθεση, θαρρώ ξεφεύγει από τα όρια της καλόπιστης κριτικής και του διαλόγου στα πλαίσια της εξεύρεσης λύσης αποδεκτής σε ένα μείζον θέμα, όπως αυτό του πόσιμου νερού και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αρμοδίως.

Άραγε, για όλα αυτά, τι λέει ο κ. Τριανταφυλλάκης, στο Συνδυασμό του οποίου περίοπτη θέση κατέχει ο κ. Τάγκας;

Νίπτει τας χείρας του ;

 Ή προσπαθεί να μεταθέσει το μείζον πρόβλημα της ύδρευσης  στην επόμενη Δημοτική Αρχή ;

Ειρήσθω εν παρόδω, ότι ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ‘’ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΝΕΑ ΜΕΡΑ-ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ’’ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ιδρυτική του Διακήρυξη για το μείζον πρόβλημα της ύδρευσης του Ξηρομέρου και το κατατάσσει στις πρώτες προτεραιότητές του για αντιμετώπιση.

 http://www.xiromeronewday.com/2023/05/blog-post_13.html

Σχόλια

  1. Ο κύριος πρόεδρος από το αγραμπελο γιατί δεν απαντά στον κύριο μπαρμπαρουση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου