Η λεμονάδα από τον Αστακό...

 

ΗΧρυσαυγή Μπαµπούρη και ο Κώστας Λίχνος αποφάσισαν το 2015 να ασχοληθούν µε την αγροτική παραγωγή. Πειραµατίστηκαν µε διαφορετικές καλλιέργειες στην αρχή όπως η ελιά και το φραγκόσυκο ...

Ακολούθησε η φύτευση περίπου 20 στρεµµάτων µε περίπου 1.000 λεµονιές στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, κίνηση που συνέπεσε µε χρονική περίοδο όπου η τιµή του λεµονιού είχε «χτυπηθεί» έντονα. 

Εν τέλει προτίµησαν να εισέλθουν στη µεταποίηση του λεµονιού, παράγοντας συσκευασµένη λεµονάδα, η οποία τους έδωσε τη δυνατότητα να επεξεργάζονται και να πωλούν το σύνολο των παραγόµενων ποσοτήτων σε καταστήµατα µεταποίησης µε τη µορφή συµπυκνώµατος χωρίς την προσθήκη χρωστικών ή συντηρητικών ουσιών.

«Βρεθήκαµε εν µέσω µίας περιόδου όπου ήταν µία από τις χειρότερες για το νωπό λεµόνι στην Ελλάδα. Ξεκινήσαµε φυτεύοντας τα δέντρα και όταν ήταν έτοιµα να αποδώσουν, αντιµετωπίσαµε τις πολύ χαµηλές τιµές εκείνης της περιόδου. 

Κατόπιν αυτού σκεφτήκαµε ότι κάτι θα έπρεπε να κάνουµε για να βρούµε διέξοδο στην κατάσταση που είχαµε να αντιµετωπίσουµε. ∆ηµιουργήσαµε µία οικοτεχνία και πραγµατοποιήσαµε µελέτη HACCP, προκειµένου να παράγουµε λεµονάδα µε τις προδιαγραφές ποιότητας που απαιτούνται. 

Ακολούθως, προχωρήσαµε στη µεταποίηση και την τυποποίησή της σε µπουκάλι. Επί της ουσίας δηµιουργήσαµε συµπύκνωµα λεµονάδας, για το οποίο απαιτείται ένα λίτρο χυµού λεµονιού, το οποίο µας προσφέρει τέσσερα λίτρα λεµονάδας µε την προσθήκη νερού στο έτοιµο συµπύκνωµα. 

Η λεµονάδα πωλείται σε καταστήµατα εστίασης. Η διάρκεια ζωής του στο ψυγείο είναι έως και 12 µήνες, όταν η συσκευασία είναι σφραγισµένη και έναν µήνα εντός ψυγείου µετά το άνοιγµα της συσκευασίας».

download.jpg

Από τέσσερις ποικιλίες συμπύκνωμα λεμονάδας που πωλείται 15 ευρώ το λίτρο

Oι ποικιλίες λεµονιού που αξιοποιούνται είναι Interdonato, Nouvel Athos µία ποικιλία µε αντοχές ακόµα και σε θερµοκρασίες -10 βαθµών Κελσίου καθώς και λεµονιές Λαπήθου και Ζαµπετάκη.

 Η παραγωγή ανέρχεται σε συνολικά 20 τόνους λεµονιού ετησίως, ενώ η τιµή χονδρικής για το συµπύκνωµα λεµονάδας είναι στα 15 ευρώ το λίτρο. 

Το προϊόν που συσκεύασαν οι δύο παραγωγοί φέρει την ετικέτα «Αστακιώτικη Λεµονάδα» και διοχετεύεται σε περιοχές όπως η Λευκάδα, η Βόνιτσα, η Κεφαλονιά και ευρύτερα σε περιοχές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον Αστακό, ενώ η οικοτεχνία διαθέτει τα προϊόντα της και από το e-shop που έχει δηµιουργήσει.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εισχωρήσει ένας νέος παραγωγής και µεταποιητής στην αγορά. Απαιτείται διαφήµιση, σοβαρότητα και καλό προϊόν.

 ∆εν είναι πλέον δυνατόν να ξεγελάσει το κοινό, το οποίο είναι αρκετά εκπαιδευµένο και ξέρει να διαχωρίζει τα ποιοτικά προϊόντα», λέει ο παραγωγός.

Πειραµατική φάρµα µε γαϊδουράκια

Όπως επισηµαίνει ο Κώστας Λίχνος η Λεµονοφάρµα δηµιούργησε για ένα χρονικό διάστηµα και µία πειραµατική φάρµα µε 12 γαϊδουράκια, προχωρώντας στην παραγωγή σαπουνιού µε γάλα γαϊδούρας και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 

Μία προσπάθεια, η οποία δεν συνεχίστηκε αφενός λόγω του υψηλού κόστους πρώτων υλών και συντήρησης µίας τέτοιας µονάδας καθώς και λόγω του γεγονότος ότι ο Αστακός βρίσκεται σε σηµαντική απόσταση από µεγάλα αστικά κέντρα, όπου η Λεµονοφάρµα θα µπορούσε να διαθέσει το φρέσκο γάλα, µε αποτέλεσµα να καταφύγει εν τέλει στην παραγωγή του υψηλής ποιότητας σαπουνιού, ποσότητες από το οποίο συνεχίζει ακόµα και σήµερα να πουλάει στην αγορά παρά τη διακοπή λειτουργίας της φάρµας. 

https://veloutsanews.blogspot.com/2023/06/blog-post_426.html

Σχόλια