Αλέξανδρος Σάββας : Χαιρετισμός στο Β' Πανξηρομερίτικο Αναπτυξιακό Συνέδριο

 


Το Β' Πανξηρομερίτικο Αναπτυξιακό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Βόνιτσα στις 26 και 27/11/1988 από την ΟΠΣΥΞ επί προεδρίας Αλέξ. Σάββα και τα πρακτικά των δύο συνεδρίων (Α' και Β') εκδόθηκαν σε βιβλίο από την ΟΠΣΥΞ το 1989. (βλ. Πρακτικά Συνεδρίων στο βιβλίο της ΟΠΣΥΞ με τίτλο «Το Ξηρόμερο στο δρόμο της ανάπτυξης»).

Χαιρετισμός στο Β' Πανξηρομερίτικο
Αναπτυξιακό Συνέδριο1

κ. Βουλευτές, κ. Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορίου, κ. Νομάρχη, κ. Επιθεωρητή της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Διοικητή της 131 πτέρυγας μάχης, Πανοσιολογιότατε, κ. Πολιτευτές και Εκπρόσωποι των Κομμάτων, Εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στο 2ο Πανξηρομερίτικο Συνέδριο κι εκφράζω τη μεγάλη χαρά μου για την παρουσία σας και την συμμετοχή σας σ’ αυτή μας την εκδήλωση. Πρώτα απ’ όλα σαν πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΠΣΥΞ, κρίνω απαραίτητο να πω δυο λόγια για την Ομοσπονδία μας που έχει την ευθύνη οργάνωσης του Συνεδρίου, για τους σκοπούς της και γενικότερα για τους απόδημους Ξηρομερίτες.

Εμείς, οι απόδημοι Ξηρομερίτες που ζούμε στην Αθήνα, θύματα της αστυφιλίας, θεωρούμε πως αποτελούμε ένα υγιές έμψυχο δυναμικό που μπορεί να συμβάλει θετικά στην πρόοδο και προκοπή του Ξηρομέρου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι Ξηρομερίτες της Αθήνας τα τελευταία χρόνια ανασκουμπώθηκαν και πήραν απόφαση να βοηθήσουν ουσιαστικά την γενέτειρά τους.

Αποφάσισαν δηλαδή να ενωθούν σ’ ένα συλλογικό όργανο που έχει θέσει σαν βασικό του στόχο την αναβάθμιση της επαρχίας μας στους τρεις κύρια τομείς. Τον πολιτιστικό, τον κοινωνικό και τον οικονομικό. Έτσι, όλοι σχεδόν οι Ξηρομερίτικοι Σύλλογοι της Αθήνας, ύστερα από πολλές προσπάθειες πέτυχαν να ενωθούν και να κάμουν το όραμα πολλών ετών, πραγματικότητα. Οι Ξηρομερίτες από το 1982 έχουν στην Αθήνα την Ομοσπονδία τους, ένα Συλλογικό Δευτεροβάθμιο Όργανο που είναι αποφασισμένο ν’ αγωνίζεται σθεναρά για την παρουσίαση και επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το Ξηρόμερο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η Ομοσπονδία μας έχει να παρουσιάσει ένα πολύ μεγάλο έργο στους τομείς, της σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ των αποδήμων και της ανάπτυξης της επαρχίας. Δεν είναι όμως κατάλληλος ο χώρος για κάποιον έστω σύντομο απολογισμό. Στα πλαίσια λοιπόν των προσπαθειών που καταβάλει η ΟΠΣΥΞ για την ανάπτυξη της επαρχίας, αποφασίσαμε πρώτα στη Γενική Συνέλευση της 24.4.88 και ύστερα στην συνεδρίαση της Ε.Ε. της 13.6.88 να προχωρήσουμε στην διοργάνωση του 2ου Πανξηρομερίτικου Συνεδρίου, στην πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Βόνιτσα.

Μετά λοιπόν από κοπιαστική και επίμονη εργασία έξι μηνών υλοποιείται ένας μεγάλος στόχος της Ομοσπονδίας μας κι είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου, εμένα προσωπικά αλλά και όλων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Κεντρικού Συμβουλίου, καθώς και των Διοικήσεων των Συλλόγων Μελών που βρισκόμαστε μαζί σας σ’ αυτήν εδώ την συγκέντρωση. Για την πραγματοποίηση αυτής της κορυφαίας εκδήλωσης, εργάστηκαν πολλές ώρες αρκετοί συμπατριώτες και ξεπέρασαν τις δυσκολίες που δημιουργούν η μεγάλη απόσταση της γενέτειρας από την Αθήνα και η έλλειψη χρόνου, αφού όλοι είμαστε εργαζόμενοι.

Σ’ αυτή την προσπάθειά μας, ζητήσαμε και βρήκαμε από την αρχή, αμέριστη την συμπαράσταση και την βοήθεια υλική και ηθική της Τ.Α.,

ων μαζικών φορέων της επαρχίας μας, της Νομαρχίας και της Πολιτείας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Νομάρχη κ. Γιώργο Παπαϊωάννου, τον Δήμαρχο Βόνιτσας κ. Σπύρο Ασημάκη, τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Αστακού και Βόνιτσας, τον Διευθυντή της ΑΤΕ Βόνιτσας της ΕΤΕ Βόνιτσας και της ΑΤΕ Αστακού για τις οικονομικές ενισχύσεις που έδωσαν για την κάλυψη ορισμένων εξόδων του Συνεδρίου και την έκδοση των πρακτικών του σε βιβλίο.

Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους της ΟΠΣΥΞ, σας εκφράζω και πάλι τις μεγαλύτερες ευχαριστίες για την μεγάλη τιμή που μας κάνατε να παρευρεθείτε στο Συνέδριό μας και καλώ τον κ. Φώτη Μπάκα, ανώτατο Υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΠΣΥΞ, που έχει χρηματίσει παλαιότερα Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας, να κάνει την εισηγητική ομιλία για την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.



Σχόλια