Ψηφαλάκια τέλος... Και τώρα αναγκαστικές εισπράξεις από του οφειλέτες των Δήμων !

 Ευκαιρία ο Δήμος Ξηρομέρου να εντοπίσει-αν δεν τις γνωρίζει ήδη-  όλες τις παράνομες συνδέσεις ύδρευσης, να ελέγξει τη σωστή λειτουργία των μετρητών και να επιβάλλει, επιτέλους, τη νομιμότητα . Τώρα , που οι εκλογές τέλειωσαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων θα πρέπει να κάνουν αυτό, που  είχαν υποχρέωση να κάνουν, προ πολλού. 

Δεν μπορεί να είμαστε τα θύματα της ανομίας, όσοι  ανταποκρινόμαστε , κανονικά, στις οικονομικές μας υποχρεώσεις, προς το Δήμο και κάποιοι άλλοι να τυγχάνουν ασυδοσίας. 

Η κοροϊδία κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.....


dimarxeio-astakou-neo2

Οι Δήμοι θα ξεκινήσουν , σύντομα, να εισπράττουν με  αναγκαστικά μέτρα κάθε οφειλή των Δημοτών, πάνω από 50 ευρώ, σε εφαρμογή της κείμενης Νομοθεσίας, που είχε ''ξεχασθεί''  και δεν εφαρμοζόταν λόγω των βουλευτικών και εν συνεχεία των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Οι οφειλές, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο  και έχουν οδηγήσει τους Δήμους σε οικονομικό αδιέξοδο. 

Στο Δήμο του Ξηρομέρου οι οφειλές από απλήρωτα τέλη ύδρευσης κ.α έχουν ξεπεράσει, σύμφωνα με πληροφορίες,  τις 800.000 ευρώ, δημιουργώντας μείζον πρόβλημα για τα έσοδά του και την ίδια τη λειτουργία του. Πάντως, επίσημη πληροφόρηση για το οφειλόμενο ποσό δεν υπάρχει και δεν αποκλείεται να υπερβαίνει το προαναφερθέν ποσό. 

Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι ένας μεγάλος αριθμός Δημοτών δεν καταβάλλει τα τέλη ύδρευσης και , συνήθως, πρόκειται για τους   μεγαλύτερους καταναλωτές νερού.

Στο Δήμο υπάρχουν, προφανώς, όλα τα στοιχεία για οφειλές και οφειλέτες, που τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης, σε βάρος των νομοταγών πολιτών που καταβάλλουν κανονικά τα τέλη ύδρευσης.


Όπως αναφέρεται στο News ta  νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο επιβάλλει στους Δήμους να προβούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης βεβαιωθέντων εσόδων για οφειλές άνω των 50 ευρώ, εφαρμόζουν οι οικονομικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό νόμο, οι δήμοι εξασφαλίζουν την είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε (5) ετών, που αρχίζει από τη λήξη του έτους της ταμειακής τους βεβαίωσης.
Προκειμένου λοιπόν να επιτευχθεί η είσπραξη των εσόδων για οφειλές άνω των 50 €, οι Δήμοι υποχρεούνται στη χρήση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Η συνηθέστερη επιλογή είναι η κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού από τα Τραπεζικά Ιδρύματα στα οποία έχουν λογαριασμούς οι πολίτες.
Εκ της νομοθεσίας δεν απαιτείται η ενημέρωση των δημοτών στις περιπτώσεις κατάσχεσης χρημάτων.
Οι Δήμοι παρέχουν στους δημότες τη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής χρεών σε 12 – 24 δόσεις σύμφωνα με την πάγια ρύθμιση του Ν. 4646/2019. Για την ένταξη στην ρύθμιση απαιτείται σχετική αίτηση ή ηλεκτρονικό αίτημα του δημότη με συνημμένα δικαιολογητικά το Ε9 και το Εκκαθαριστικό Σημείωμα της ΑΑΔΕ του προηγούμενου έτους.

http://www.xiromeronewday.com/2023/10/blog-post_99.html

Σχόλια