Αστακός : Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

 


Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Αγωνιστές στην Επανάσταση του 1821

Ζάρας Ιωάννης, Μπογαζιάνος Γεώργιος, Προίκας ή Πρόικας ή Πρίκος Στράτος, Τσίπας Στέργιος κ.ά.


Πεσόντες στους πολέμους

Βαλκανικοί πόλεμοι (1912-1913):Γιαννούλης Κων. Γεράσιμος, Κρόκος ή Κρόνιος Κυριάκος, Λαϊνάς Μιχαήλ.

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918): Αποστολόπουλος Γ. Τηλέμαχος, Γαλάνης Μιχ. Δημήτριος, Γουλές Αθ.Ιωάννης, Καμπάς Σπυρίδων, Καρβούνης Παντελής, Κύργιος Απ.Γεώργιος, Μαρίνης Γ.Νικόλαος, Μεσσήνης Δ.Λάμπρος, Μήλας Φ.Ευάγγελος, Μήλας Φ. Κων/νος, Μπεσίρης Δημ.Ανδρέας, Μπίκας Ιω.Νικόλαος, ΠαπαδάτοςΕυστρ. Νικόλαος, ΤζουμερκιώτηςΑν. Νικόλαος, ΤζουμερκιώτηςΙω. Σωτήριος, ΤζωρτάτοςΒασ. Ζώης, ΤόμπαςΠαν. Νικόλαος.

Μικρά Ασία (1919-1922): ΒλασόπουλοςΔιον. Χρήστος, Δεμεράκης Κων/νος, Δεμερούκης Σπ. Κων/νος, Δενδρινός Παναγιώτης, ΔημάκοςΔημήτριος, ΚαρβούνηςΑνδρ. Γεώργιος, ΛιβάνηςΙω. Γεώργιος, ΜαγγίναςΕυστ. Λοβέρδος, ΜαρίνηςΓ. Ευάγγελος, ΜουσουλήςΓερ. Γεώργιος, Τάσης Απ. Κων/νος, ΤόμπαςΙω. Ζώης.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1940-1941): ΑποστολάτοςΓερ. Δημήτριος, ΚελεπούρηςΓ. Ευάγγελος, Τσάμης Δημ. Λάμπρος, Τσικλητήρας Ροβ. Ιωάννης, Φάρος Μιχ. Δημήτριος.

Αγωνιστές νεοτέρων πολέμων, των οποίων τα ονόματα είναι χαραγμένα στη στήλη πεσόντων του Αστακού, χωρίς άλλα διευκρινιστικά στοιχεία: ΓκέμοςΜ. Γεώργιος, Θεοδοσάτος Σ. Δημ., ΘεοδοσάτοςΣ. Γεώργιος, ΚαπετανάκηςΒ. Κων/νος, ΚαρβούνηςΑ. Κων/νος, ΚούκαςΔ. Ηλίας, ΛιαπάκηςΒ. Γεώργιος, ΛύσαρηςΝ. Γεώργιος, ΜπάκαςΒ. Ιωάννης, ΝτίνοςΝ. Κων/νος, ΣκούμπαςΑ. Παναγιώτης, ΤσάμηςΕ. Μιχαήλ, Τσιλιγιάννης Π. Δημήτριος και ΧολέβαςΧ. Φώτιος.


Παντελής Καρασεβδάς

Ολυμπιονίκης, πολεμιστής, πολιτικός.

Ο Παντελής Αναγν. Καρασεβδάς γεννήθηκε στον Αστακό το 1876. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Το 1896 λαμβάνει μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, στο αγώνισμα της σκοποβολής. Πρωτεύει στο αγώνισμα της «τυφεκιοβολής» των 200 μ. και κηρύσσεται Ολυμπιονίκης. Το 1897 βρίσκεται στην Κρήτη, όπου δίνει το «παρών» στην επανάσταση του νησιού κατά των Τούρκων. Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 είναι ενταγμένος στη Γ΄ Συνταγματαρχία του Σμολένσκυ και τραυματίζεται σε μάχη. Φοιτά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και το 1904 συμμετέχει στο Μακεδονικό Αγώνα, όπου επίσης τραυματίζεται. Λαμβάνει μέρος το 1912 στην εκστρατεία και απελευθέρωση της Σάμου και το 1912-1913 στους Βαλκανικούς πολέμους και κατά τη μάχη της Μανωλιάσας τραυματίζεται βαρύτατα. Το 1914, επικεφαλής αντάρτικου σώματος με 600 Αιτωλοακαρνάνες, που στη συνέχεια φθάνει τους 1.000 περίπου άνδρες, αγωνίζεται ως Ταγματάρχης δυναμικά για την αυτονόμηση της Β. Ηπείρου. Στο τέλος του ίδιου έτους μεταβαίνει στη Γαλλία και πολεμά στο Βερντέν. Το 1915 συμμετέχει στην εκστρατεία των Δαρδανελλίων και κατά το 1918 ανδραγαθεί στο Σκρα, όπου και πάλι τραυματίζεται. Για τους πέντε τραυματισμούς του παρασημοφορήθηκε. Μάλιστα στο χέρι του φορούσε ένα βραχιόλι με τις σφαίρες που είχε βγάλει από το σώμα του. Εκλέχτηκε πολλές φορές βουλευτής Αιτωλ/νίας με το κόμμα των Φιλελευθέρων δίπλα στο μεγάλο Ελευθέριο Βενιζέλο. Το 1944 πήρε μέρος στη Βουλή των Κορυσχάδων της ΠΕΕΑ.

Με τις αγορεύσεις του στη Βουλή βοήθησε να λυθούν χρόνια προβλήματα, όπως της παραχώρησης των κτημάτων Μαραθιάς και Βαμβακά στην Κοινότητα Αστακού, της αποξήρανσης του έλους του Λεσινίου κ.ά. Διετέλεσε μεγάλος αθλητικός παράγοντας και υπήρξε πρόεδρος του Παναθηναϊκού καθώς και του Π.Γ.Σ. από το 1924-1935 και μέλος της ΕΟΑ. Στις 14/3/1946 πέθανε στο Αγρίνιο με μόνο εισόδημά του τη σύνταξή του κι έφυγε χωρίς τιμές και τυμπανοκρουσίες.

Αλέξανδρος Σάββας 




Σχόλια