Μισθολογικά πίσω η Ελλάδα σε σχέση με τον πληθωρισμό, σύμφωνα με έρευναΝέα έρευνα αναδεικνύει πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις «πρώτες» 10 χώρες του ΟΟΣΑ στις οποίες οι μισθοί έχουν συγκριτικά μείνει πολύ πίσω από τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Utility Bidder, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση των χωρών οι οποίες έχουν μείνει πίσω μισθολογικά σε σχέση με την αύξηση του πληθωρισμού, πίσω από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και το Μεξικό.

Αναλυτικά, η Ελλάδα έχει την μικρότερη μέση αύξηση των μισθών την τελευταία δεκαετία, με τον μέσο μισθό να αυξάνεται μόλις κατά 1,5%.

 Το 2022, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα 24.709 ευρώ, ενώ το 2012 βρισκόταν στα 24.339 ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει πως ο μέσος μισθός έχει καταγράψει αύξηση μόλις 370 ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τον τουρισμό και τα τελευταία χρόνια έχουν αποδειχθεί δύσκολα, δεδομένης της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα έχει και τον δεύτερο χαμηλότερο 10ετή πληθωρισμό ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, πίσω από την Ελβετία και μπροστά από το Ισραήλ, έχοντας καταγράψει αύξηση της τάξης του 7,4% σε περίοδο δεκαετίας.

newmoney.gr

Σχόλια