Στο τραπέζι και η περιοχή του Θέρμου για τη δημιουργία φυλακών στην Αιτωλοακαρνανία



Κοινωνός του ενδιαφέροντος του δήμου Θέρμου για την δημιουργία φυλακών στην περιοχή του κατέστη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Η δημοτική αρχή του Σπύρου Κωνσταντάρα ανακινεί το σχετικό ζήτημα υλοποιώντας παλαιότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με δεδομένο το γεγονός πως το σενάριο για δημιουργία φυλακών στην περιοχή του Αγγελοκάστρου διχάζει την εκεί τοπική κοινωνία.

Η δημιουργία βιομηχανικών φυλακών στο Νομό συζητείται τα τελευταία χρόνια ως ενδεχόμενο με κινητικότητα να καταγράφει σε αυτό το ζήτημα ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης αφότου διατέλεσε υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Χειροπιαστές εξελίξεις δεν υπήρξαν ωστόσο φέρεται το αρμόδιο Υπουργείο να έχει μελέτησει τη περίπτωση της δημιουργία φυλακών σε περιοχή που παραχωρεί ο Δήμος Αγρινίου και να είναι διατεθειμένο να προχωρήσει με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Η έκταση αυτή είναι στην περιοχή του Αγγελοκάστρου περί τα 100 στρέμματα. «Εκεί μπορεί να δημιουργηθεί η πρώτη βιομηχανική φυλακή, βασιζόμενοι στον νόμο 3339 του 2005 με την υποβολή σχετικού φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία της γενικής γραμματείας ειδικών επενδύσεων και τα λεγόμενα ΣΔΙΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία», ανέφερε ο κ. Καραγκούνης.

Οι αντιδράσεις στο Αγγελόκαστρο 

Στο Αγγελόκαστρο ωστόσο καταγράφηκαν έντονες αντιδράσεις και ενδεικτική υπήρξε επιστολή (σε Μητσοτάκη) του Σύλλογου Αγγελοκαστριτών Αθήνας που χαρακτήρισε «εξωπραγματική ιδέα της δημιουργίας Φυλακών στο χωριό μας, σε έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ιστορία, τη Φύση, τον Πολιτισμό, την Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων βασισμένων στη Μεσογειακή Διατροφή».

Σημείωσε εξάλλου ο Σύλλογος πως η περιοχή που προτείνεται αφορά μια γη υψηλής παραγωγικότητας: «Τη στιγμή που η συγκεκριμένη Γη αξιοποιείται από Τοπικούς Παραγωγούς και μπορεί να αξιοποιηθεί περεταίρω, προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειές τους και τους εργαζόμενους τους μέσω της παραγωγής Τροφίμων. Μία Γη στην οποία πλησίον της οι κάτοικοι, τα τελευταία χρόνια, έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια, δημιουργώντας σύγχρονα Κτήματα Εσπεριδοειδών και Ελιών, που εξάγονται στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης φέρνοντας πολύτιμο συνάλλαγμα στον Τόπο μας. Κι όλα αυτά ενώ υπάρχει αλλού άγονη Γη για την εγκατάσταση Φυλακών, που δεν θα επηρέαζε κανέναν».

Κοντά στη Χρυσοβίτσα η προτεινόμενη χωροθέτηση 

 Σε αυτό το πλαίσιο πλέον η δημοτική αρχή Θέρμου βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο δημιουργίας της φυλακής στη δική της περιοχή και προτείνει μια έκταση 60 περίπου στρεμμάτων κοντά στη Χρυσοβίτσα. Η παλαιότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και αναμένεται το ζήτημα να εξεταστεί.

Η ερήμωση των χωριών του Θέρμου και η συνεχόμενη διαρροή πληθυσμού απασχολεί τη δημοτική αρχή και αναζητά διάφορους τρόπους για την ανακοπή του φαινομένου.

«Η λειτουργία ενός σωφρονιστικού καταστήματος σε μια περιοχή βοηθάει την τοπική οικονομία, προσφέρει θέσεις εργασίας, είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο στην περιοχή και μεταξύ των άλλων προσφέρει και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή δεδομένου ότι θα υπάρχει και η σχετική αστυνομική παρουσία και μια σειρά δυνάμεων, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να πούμε ότι προσφέρει θέσεις εργασίας και προσφέρει και μια σημαντική οικονομική ενίσχυση στην τοπική κοινωνία δεδομένου ότι θα καταναλώνει προϊόντα και μια σειρά άλλων ανταποδοτικών οφειλών που προβλέπονται», είχε αναφέρει ο Λευτέρης Οικονόμου (όταν ήταν υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη) για το ενδεχόμενο δημιουργίας φυλακών στην Αιτωλοακαρνανία.

Σχόλια