Πόρισμα για νέο δικαστικό χάρτη: Κατάργηση Εφετείου-ενα Πρωτοδικείο με πιθανή έδρα το Αγρίνιο Την κατάργηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς στο Αγρίνιο (συγχώνευση με Πάτρα) και την συγχώνευση των Πρωτοδικείων Μεσολογγίου και Αγρινίου προτείνονται μεταξύ άλλων στο πόρισμα – πρόταση της ομάδας εργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας.

Στο πόρισμα (σελ.5) «φωτογραφίζεται» και η περίπτωση Μεσολογγίου – Αγρινίου και αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο η έδρα του νέου Πρωτοδικείου να είναι στο Αγρίνιο, ως πολυπληθέστερο κέντρο.


Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει κύκλος αντιδράσεων και αναζωπύρωσης τοπικιστικών αντιπαραθέσεων, όπως επίσης ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει η Κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως την κατάργηση 50 περιφερειακών Ειρηνοδικείων, με την μεταφορά των υπηρετούντων εκεί σε πολυδύναμα δικαστήρια που θα σχηματιστούν στις έδρες των Πρωτοδικείων και μεταφορά δικαστηριακής ύλης (υποθέσεων) από τα Πρωτοδικεία σε αυτά, είχε προτείνει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συμβληθεί με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι εκπρόσωποι των οποίων, μετά τη συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων υπέβαλλαν το σχετικό πόρισμα, «το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα», σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΕνΔΕ (Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων) στις αρχές του μήνα.

Παράλληλα, έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτελούμενη από Δικαστές, Δικηγόρους και Υπηρεσιακούς παράγοντες για την υποβολή σχετικών προτάσεων

Με πληροφορίες από το messolonghinews

Σχόλια