ΣΥΡΙΖΑ: Εξετάζουν ενδεχόμενο καθαίρεσης ΚασσελάκηΡαγδαίες εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση – Μπαράζ τοποθετήσεων κατά του διαγγέλματος Κασσελάκη – Προβληματισμένοι από τις εξελίξεις Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη, Ξενογιαννακοπούλου, Θεοχαρόπουλος

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός που επιχείρησε ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ανατρέψει πλήρως τους σχεδιασμούς που είχαν αποφασίσει χθες όλες οι τάσεις, δηλαδή να ασκήσουν σκληρή κριτική παραμένοντας εντός ΣΥΡΙΖΑ.


Μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» ωστόσο, αλλά και το εσωκομματικό δημοψήφισμα Κασσελάκη συνεδριάζουν εκτάκτως οι «6+6» που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου ενώ τοποθετήσεις στελεχών της ίδιας τάσης όπως του Νίκου Μπίστη δείχνουν τον βαθμό και την ένταση των αντιδράσεων.

bistis anartisi 5

Με τα τηλέφωνα να έχουν ανάψει, στα όσο συζητούν τις τελευταίες ώρες κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται ακόμη και το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης της δυνατότητας καθαίρεσης του προέδρου, ενδεχόμενο που αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω σε βραδυνή σύσκεψη που έχουν δρομολογήσει ορισμένα στελέχη του κόμματος.

Την μεγαλύτερη πίεση εσωκομματικά δέχεται αυτή τη στιγμή η τάση της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς είχε αποφασίσει την παραμονή της εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ταυτόχρονα την άσκηση σκληρής κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη.

Την ίδια ώρα δραματικές είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς δυσαρέσκεια επικρατεί, κατά ασφαλείς πληροφορίες, στις τάξεις των πάλαι ποτέ «προεδρικών» και κορυφαίων στελεχών του κόμματος, μετά την απόφαση του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη να προσφύγει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές τεσσάρων ιστορικών στελεχών του χώρου.

 Συγκεκριμένα, τα κορυφαία στελέχη φέρεται να παίρνουν αποστάσεις, καθώς τα ζητήματα των διαγραφών δεν αντιμετωπίζονται με δημοψηφίσματα, όπως εξηγούν, ιδίως όταν τα προς διαγραφή στελέχη έχουν ήδη αποχωρήσει, καθώς αυτές οι επιλογές συντηρούν τον κύκλο της εσωστρέφειας και της αποσάρθρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως εκτιμούν.

Ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη που φέρονται βαθιά προβληματισμένα από τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος είναι, κατά πληροφορίες οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κά, ενώ δεν αποκλείεται οι σχετικές συζητήσεις να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της σημερινής, μεγάλης για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, μέρας.

Αποστάσεις Ζαχαριάδη για το δημοψήφισμα: Υπάρχει η επιτροπή δεοντολογίας

Παράλληλα, στην Επιτροπή Δεοντολογίας αντί του εσωκομματικού δημοψηφίσματος εκτίμησε πως πρέπει να λυθεί το θέμα των διαγραφών στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο πρώην Βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Απαντώντας σχετικά με την πρόθεση την οποία ανακοίνωσε ο κ. Κασσελάκης να ζητήσει δημοψήφισμα από τη βάση για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως δεν το έχει δει. «Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία που οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το κόμμα. Όταν κάποιος αποχωρεί, δεν βρίσκω το λόγο να συνεχίσουν με κάθε μέτρο οι διαδικασίες των διοικητικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η διαδικασία των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων, κάθε είδους πειθαρχικού μέτρου στο κόμμα δεν είναι ζήτημα το οποίο τίθεται στην κρίση των μελών. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε την Επιτροπή Δεοντολογίας» προσέθεσε.

«Το ζήτημα δείχνει με έναν αρνητικό και οδυνηρό τρόπο να απεμπλέκεται και το ζήτημα είναι για τις επόμενες μέρες πως όλοι μας θα μπούμε σε μία ρότα, ο καθένας με τον τρόπο που θα επιλέξει να υπηρετήσει τις ιδέες του και τις αξίες του την επόμενη περίοδο σε μία φάση εξωστρέφειας, όχι εσωτερικών συγκρούσεων, όχι ομφαλοσκόπηση, όχι εσωτερικών ανταγωνισμών» επισήμανε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «πολύ αρνητική εξέλιξη» αναφορικά με την αποχώρηση των κ. Σκουρλέτη και Βούτση.

«Το λέω εγώ αυτό που εν πάση περιπτώσει έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και μέσα στο κόμμα διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, αποχρώσεις θα έλεγα, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε πολλά χρόνια σύντροφοι, φίλοι, υπάρχει αγάπη μεταξύ μας. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη και θέλω να πω ότι αν πραγματοποιηθεί, σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί δίαυλοι επικοινωνίας και οι ψυχολογικοί δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. Το λέω αυτό γιατί έχω ζήσει ήδη δύο διασπάσεις στη ζωή μου. Μια στον Συνασπισμό το 2010 και η άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όπου υπήρχε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ψυχολογική επαφή. Με πολλούς από αυτούς ξανασμίξαμε μετά από χρόνια με αγάπη και συντροφικότητα και ήταν σαν να μην είχε περάσει μια μέρα. Πάντα ένας πολιτισμένος πολιτικός χωρισμός εάν κάποιος κρίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε από ένα σημείο και πέρα, είναι προτιμότερος από τη λεκτική βία, τη λεκτική ένταση και τη λεκτική πίεση από κάθε πλευρά. Γι’ αυτό συνιστώ σε όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα ζητήματα είναι πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάσπαση είναι μια εξέλιξη που στην παρούσα φάση δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να αποτραπεί. «Μακάρι να μπορούσε να αποτραπεί. Νομίζω ότι χάθηκαν ευκαιρίες από όλες τις πλευρές. Ιδίως θέλω να πω από την πλευρά που φαίνεται να αποχωρεί, τις τελευταίες εβδομάδες, να μη γίνει αυτή η διάσπαση. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεδομένης της απόφασης αυτών των αγαπημένων συντρόφων και συνοδοιπόρων, το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία και πώς θα είναι η σχέση μας την επόμενη μέρα. Εγώ λέω να μείνουμε στο πολιτικό και στο ιδεολογικό, ιδίως άμα αυξηθεί η απόσταση, νομίζω ότι είναι και πιο εύκολο να ομαλοποιηθεί αυτή η κουβέντα» συμπλήρωσε.

Ως προς την παρέμβαση Δραγασάκη και το κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει ενωτικά, ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε πως έχουν ειπωθεί πολλά τις τελευταίες βδομάδες για το πώς να μην έφταναν τα πράγματα στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. «Δυστυχώς όμως έχουμε φτάσει ως εδώ. Νομίζω ότι ένα σημείο κλειδί ήταν οι δηλώσεις των τεσσάρων στελεχών, οι οποίες οδήγησαν σε αυτή την πρόταση για πειθαρχικά μέτρα, οι οποίες μέχρι και τώρα δεν έχουν ανακληθεί. Εάν κάποιος πιστεύει στο περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων, όπως εκφωνήθηκαν, στην πράξη δεν μπορεί να συνεχίσει την πολιτική συνύπαρξη με κάποιον με τον οποίον πιστεύει αυτά τα πράγματα» τόνισε.

Όσο για τις ευθύνες που καταλογίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Τσίπρα, ερωτηθείς ο κ. Ζαχαριάδης αν τελικά «φταίει για όλα» ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, απάντησε τα εξής. «Για να είμαι εξαιρετικά σύντομος, όχι. Το αντίθετο. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε και έχει μία εξαιρετικά θετική συμβολή στο χώρο μας. Είναι σημείο αναφοράς για τον προοδευτικό, το δημοκρατικό και τον αριστερό κόσμο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στον κόσμο. Παρακαλώ όλους να σεβαστούμε την απόφαση που πήρε περίπου 100 μέρες πριν να φύγει από την ηγεσία του κόμματος και να παρεμβαίνει με όποιο τρόπο επιλέγει ο ίδιος ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά, μέσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης ή μέσα από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία στη Βουλή των Ελλήνων και να κάνουμε όλοι μία προσπάθεια να αποδείξουμε ότι στην πολιτική μας σταδιοδρομία και διαδρομή είμαστε κάτι παραπάνω που μπορεί να υπάρξει και χωρίς να είναι ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του κόμματος. Ας δείξουμε ότι και εμείς έχουμε ένα ανάστημα, μέχρι εκεί που φτάνουμε. Προφανώς δεν μπορούμε να φτάσουμε στον Αλέξη, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να ακυρώσουμε και τις παρουσίες μας χρησιμοποιώντας για όλα ότι φταίει κάποιος άλλος».

Γιατί ο Κασσελάκης τράβηξε το χαρτί του δημοψηφίσματος και πώς το «καίει» η Ομπρέλα

Τις εξελίξεις πυροδότησε το διάγγελμα του Στέφανου Κασσελάκη σχδετικά με την την υλοποίηση της απόφασής του να διαγράψει τα τέσσερα ιστορικά στελέχη του κόμματος, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα, απόφαση την οποία ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενόσω ήταν στην Αμερική.

Η επιλογή της ενεργοποίησης του Άρθρου 24 του Καταστατικού του κόμματος, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος δεν είναι, ωστόσο, τυχαία, καθώς απαντά στην αδυναμία διαμόρφωσης πλειοψηφίας υπέρ των διαγραφών στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με την τελευταία να αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα για την όποια ποινή.

Συγκεκριμένα, για να περάσουν οι διαγραφές από την Κεντρική Επιτροπή χρειάζεται η γνωμοδότηση από το 50+1% των μελών του καθοδηγητικού οργάνου, αλλά και πλειοψηφία 2/3 στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που αποφαίνεται τελικά για τις ποινές. Καθώς τα παραπάνω δεν φαίνεται να υπάρχουν μέχρι σήμερα λόγω συναισθηματικού φορτίου απέναντι στα τέσσερα ιστορικά στελέχη, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε την οδό του εσωτερικού δημοψηφίσματος, σε μια απόφαση που ελήφθη αργά χθες το βράδυ και σε πολύ στενό κύκλο συνεργατών του.

Σήμα αποφασιστικότητας

Την απόφαση για δημοψήφισμα πυροδότησε, κατά πληροφορίες, η επιθυμία του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι «δεν κάνει πίσω» στις διαγραφές, σε μια επίδειξη αρχηγικής ισχύος, όπως του ζητούσαν, άλλωστε, δημόσια τις τελευταίες ημέρες με παρεμβάσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα και ένθερμοι υποστηρικτές του.

Σημειωτέον ότι «διαγραφή με τα 1.000, χωρίς πολλά πολλά λόγια, απλά. Δεν θες, όπως λέει και μία ψυχή, »στην ευχή της Παναγίας και στο διάολο”. Μαζί δηλαδή, πηγαίνεις στην ευχή της Παναγίας και εκεί δεξιά είναι και ο διάολος, κάνεις στροφή και έφυγες. Να σταματήσουν οι μοιρολογίστρες να κλαίνε εκεί πέρα» είχε αναφέρει σχετικά σε podcast του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Λάκης Λαζόπουλος, για να επανέλθει εν νέου σήμερα. «Άκουσα τον Τσακαλώτο να λέει ότι «άλλο που δεν μας βγήκε η απλή αναλογική, εμείς δεν θα πάμε πίσω». Πες μου τι αρχηγός μπορεί να φτιαχτεί από αυτή τη σκέψη. Στο θέατρο αν δεν έρθουν οι θεατές δεν βρίζουμε τους θεατές αλλάζουμε το έργο, κατεβάζουμε το έργο δεν το πάμε για δεύτερη χρονιά. Δεν πάμε για δεύτερη χρονια τα άδεια μας καθίσματα» περιέγραψε ο κ. Λαζόπουλος, συμπληρώνοντας πως «η μανία να συνεχίζεις να ανεβάζεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονία την αποτυχημένη παράσταση με άδεια καθίσματα λέγεται αριστερόστροφη μαλακία, χρόνια μαλακιότητα, λιπώδης σκέψη ή μη επίγνωση της απογνώσεως».

«Στέφανε, ή κερδίζεις ή μας χάνεις» είχε προειδοποιήσει προ ημερών τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραϊτης, σχολιάζοντας σε ανάρτησή του πως “Δε θα είναι, λοιπόν, μία Κεντρική Επιτροπή διαγραφών αυτή του Σαββατοκύριακου. Γιατί στο κεφάλι τους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 30-35% και τον παίρνει να χάσει άλλες 5-6 μονάδες μέχρι να γίνουν -κάποτε- οι διαγραφές! Οι άνθρωποι δεν είναι καλά”. “Όποιος δεν μπορεί να το δει, ας πάψει να ασχολείται με την πολιτική όχι μόνο ως στέλεχος ή βουλευτής αλλά ακόμα και ερασιτεχνικά: Αυτό το Σαββατοκύριακο ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει ή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ή θήκη της Ομπρέλας”, κατέληγε ο κ. Μωραϊτης, ενώ υπέρ της “σκληρής” γραμμής, δηλαδή των διαγραφών χωρίς αστερίσκους φέρεται να έχουν ταχθεί και τα περισσότερα από τα στελέχη της ομάδας των “νεοπροεδρικών”, όπως η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία είχε ζητήσει να προχωρήσουν οι διαγραφές χωρίς δισταγμό.

Η διαδικασία, οι δυσκολίες και οι σκέψεις για άμεση αποχώρηση

Ωστόσο, η απόφαση αποχώρησης της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθιστά αχρείαστο το εσωκομματικό δημοψήφισμα, το οποίο η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε, καθώς κανείς δεν ήταν βέβαιος μέχρι σήμερα το πρωί για το τι ακριβώς θα έπραττε η μειοψηφία, δεδομένου ότι τα ξημερώματα αποφάσισε να δώσει το παρόν στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Επιπλέον, επιμέρους ενστάσεις έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ώρες για το εάν είναι αντικαταστατικό ή όχι να διεξαχθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα με αντικείμενο διαγραφές μελών, όταν για μια τέτοια περίπτωση προβλέπεται ακριβής διαδικασία από το Καταστατικό.

Παράλληλα, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, ψηφιακού μέσω της πλατφόρμας iSyriza (όταν το Μητρώο Μελών είναι κατά πληροφορίες σε φάση επικαιροποίησης και χρειάζεται περίπου δύο μήνες για να τελειοποιηθεί) ή δια ζώσης προβλέπεται η συμμετοχή ΜΟΝΟ των εν ενεργεία μελών και όχι η εγγραφή νέων, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση το δημοψήφισμα θα διενεργούνταν άμεσα, αν δεν μεσολαβούσε η έξοδος της «Ομπρέλας».

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της Ομπρέλας να ξανασκέφτονται τις τελευταίες ώρες τον αρχικό τους σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε αλυσιδωτές αποχωρήσεις μελών της από σήμερα ως το τέλος των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής και να συζητούν – μετά την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος – την άμεση και μαζική αποχώρησή τους από το κόμμα.

protothema.gr

Σχόλια