Αιτωλοακαρνανία: Στα «κάγκελα» οι ιδιοκτήτες ακινήτων

 Αιτωλοακαρνανία: Στα «κάγκελα» οι ιδιοκτήτες ακινήτων

  • Παραμένει το πλαφόν 3% στις αυξήσεις μισθωμάτων καταστημάτων

  • «Το Υπουργείο Οικονομικών προστατεύει μόνο την μεγάλη ιδιοκτησία και το Δημόσιο»

Για απαράδεκτη και αντικοινωνική πρακτική κάνουν λόγο οι ενώσεις και η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων σε όλη την χώρα αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, αναφορικά με την τρίτη παράταση του πλαφόν 3%, ακόμη και στα διατηρητέα!

Όπως λένε, για τα επαγγελματικά ακίνητα, συνεχίζεται η επιβολή ανώτατου ορίου στις αναπροσαρμογές μισθωμάτων την ώρα που στην κατοικία τα ενοίκια αυξάνονται με φρενήρη ρυθμό.

Ο Χρήστος Καμποσιώρας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας (ΕΝΙΑΚΑ) Χρήστο Καμποσιώρα ανάλογο πλαφόν είχε εφαρμοστεί και φέτος, αλλά και το 2022. Η χρονική επέκταση του πλαφόν στις αυξήσεις ενοικίων έγινε με το επιχείρημα της προστασίας των επαγγελματικών μισθωμάτων από την μεγάλη αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πάνω από 10% ).

Οι ιδιοκτήτες, όμως, θεωρούν ότι η συνέχιση του πλαφόν με ΔΤΚ 3% δημιουργεί τεράστιες αδικίες σε βάρος ιδιαίτερα των καλόπιστων εκμισθωτών, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται, γιατί είχαν διατηρήσει χαμηλά τα μισθώματά τους επί σειρά ετών, και τώρα «τιμωρούνται» για τη στάση τους αυτή.

Οι επαγγελματικοί φορείς από την πλευρά τους όμως τονίζουν πως η παράταση της ισχύος του εν λόγω μέτρου θα αποτελέσει ένα ανάχωμα για τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν σε μια δυσχερή συγκυρία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας

Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας(ΠΟΜΙΔΑ), δικηγόρος κ. Στράτος Παραδιάς:

«”Βόηθα με φτωχέ να μη σου μοιάσω” θυμίζει για μια φορά ακόμη η διάταξη που εμφανίστηκε στην τελεσιγραφική  “διαβούλευση” σχεδίου νόμου του ΥΠΟΙΚ με την οποία παρατείνεται και για το 2024 το πλαφόν 3% στις αυξήσεις των εμπορικών μισθωμάτων της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, ακόμη και στα διατηρητέα ακίνητα όπου υφίσταται συνταγματική υποχρέωση προστασίας τους, και όπου για μια φορά ακόμη εξαιρούνται ρητά οι μισθώσεις με εκμισθωτή:

α) Ανώνυμες Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας,

β) εταιρείες που ανήκουν σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων,

γ) επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικού κέντρου, επιφανείας τουλάχιστον 15.000 τ.μ.

δ) εταιρείες που ανήκουν κατά 100% στο Δημόσιο, και στις θυγατρικές εταιρείες τους.

Η ρύθμιση αυτή είναι μια απαράδεκτη παρέμβαση αντικοινωνικού χαρακτήρα αφού στρέφεται εναντίον της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, μονομερής και χωρίς κανένα αντίβαρο υπέρ της, όπως η αναγκαία πλέον μείωση της φορολογίας των μισθωμάτων, ενώ ταυτόχρονα αφήνει στο απυρόβλητο τη μεγάλη ιδιοκτησία και το Δημόσιο!

Το ακόμη όμως πλέον επικίνδυνο είναι ότι, ιστορικά, στο χρονικό βάθος τέτοιων μέτρων αναγκαστικής δέσμευσης του ύψους των μισθωμάτων, προστίθεται μοιραία και η αναγκαστική παράταση της διάρκειας των μισθώσεων αυτών… Ο συνδυασμός των δύο αυτών μέτρων αποτελεί το επάρατο “Ενοικιοστάσιο”, που ίσχυσε επί δεκαετίες στη χώρα μας εξ αιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που κατέστρεψε και ερείπωσε κυριολεκτικά το παλαιότερο κτιριακό δυναμικό της χώρας μας επί δεκαετίες…

Η παρέμβαση αυτή ξεκίνησε το 2021, όταν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είχε υπερβεί το 10%. Σήμερα που έχει υποχωρήσει στα επίπεδα περί το 3%, δεν υφίσταται πλέον λόγος συνέχισης της επιβολής του, και αυτό παρά μόνον η ικανοποίηση συντεχνιακών αιτημάτων, σε βάρος της περιουσίας της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας της χώρας μας.

Το μέτρο αυτό, χωρίς κανένα αντίβαρο υπέρ των θυμάτων του, σε προσωπική βάση φέρνει σε απόγνωση σημαντικό αριθμό εκμισθωτών οι οποίοι από τα ποσά των μισθωμάτων που εισπράττουν υποχρεούνται να καλύψουν το βαρύτατο φόρο εισοδήματος, του οποίου δεν άλλαξε στο παραμικρό η «δημευτική» κυριολεκτικά κλίμακα ενοικίων, που φθάνει έως και το 45% χωρίς αφορολόγητο, τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος αυξήθηκε δραματικά για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 400.000 ευρώ, τις δανειακές υποχρεώσεις όσων αγωνίζονται να είναι συνεπείς σε αυτές, παρότι αυξήθηκαν σημαντικά τα επιτόκια το τελευταίο διάστημα και την πολυδάπανη επερχόμενη υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους, επί ποινή εξαέρωσης της αξίας τους.

Αντίθετα για την πλευρά των ευνοουμένων από τη ρύθμιση αυτή επαγγελματιών, έχει ληφθεί και λαμβάνεται σωρεία πλουσιοπάροχων μέτρων ενίσχυσής τους.

Με άλλο άρθρο του ίδιου σχεδίου νόμου παρατείνεται για μια φορά ακόμη όχι μόνον η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων πολλών φυσικών αλλά και κοινωφελών νομικών προσώπων της χώρας που είναι ιδιοκτήτες κινηματογράφων και θεάτρων, αλλά και η απαγόρευση οποιασδήποτε αύξησης των μισθωμάτων τους, συνεχίζοντας το ιδιότυπο «Ενοικιοστάσιο» που έχει επιβληθεί σε βάρος τους, και αδιαφορώντας για το πως θα καταβληθούν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις…

Η άποψη μας, που θεμελιώνεται στην πολυετή εμπειρία μας, είναι ότι η αγορά των επαγγελματικών μισθώσεων αυτορυθμίζεται πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα μέσα από τη συνεννόηση των ενδιαφερομένων πλευρών, παρά από κάθε είδους κρατικές παρεμβάσεις, που, παρότι προσωρινές, αναπόφευκτα φέρουν μέσα τους το σπέρμα των μακροχρόνιων και καταστροφικών ενοικιοστασιακών πρακτικών του παρελθόντος, οι οποίες ερείπωσαν κυριολεκτικά το κτιριακό δυναμικό της χώρας μας…

Γι’ αυτό ζητούμε να αποσυρθούν οι απαράδεκτες αυτές διατάξεις από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

Σχόλια