ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ- Να ακυρωθεί η μεταφορά μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας

 

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη μεταφορά μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από το Διόνι Μεσολογγίου στην περιοχή Καμπλάφκας του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου, έχει ως εξής:

«Μετά την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος (Ιανουάριος 2023) για την ίδρυση της ΠΟΑΥ Εχινάδων νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουσες μονάδες εγκατεστημένες στην τοποθεσία Διόνι Μεσολογγίου μεταφέρονται ήδη κοντά στο παραλιακό μέτωπο Αστακού - Μύτικα, με την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία ΔΙΟΝΙ ΑΕ καταλαμβάνει παραχωρημένα 20 στρέμματα θαλάσσιου και χερσαίου χώρου (έχουν πάρει έγκριση μεταφοράς δύο ακόμη μονάδες) στη θέση Καμπλάφκα Αστακού.

Από μόνη της αυτή η εξέλιξη αποκαλύπτει ποιον "βολεύει" το "επιτελικό" κράτος που συχνά - πυκνά επικαλείται η κυβέρνηση και ποια ανάπτυξη οραματίζεται, αλλά και πώς θωρακίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων της ιχθυοκαλλιέργειας, ενός κλάδου μονοπωλημένου που παράγει κατά 80% για εξαγωγές, την ώρα που ο λαός μας αγοράζει το ψάρι πανάκριβο.

Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής, που βιώνουν καθημερινά την περιβαλλοντική υποβάθμιση της θαλάσσιας περιοχής από τις υπάρχουσες μονάδες, είναι ανάστατοι και βρίσκονται σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή ενός τέτοιου εγχειρήματος, απαιτώντας να καταργηθεί το ΠΔ για την ΠΟΑΥ. Τονίζουν σε όλους τους τόνους τις αρνητικές συνέπειες στον βυθό της θάλασσας που πρόκειται να επεκταθούν και να επηρεάσουν την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς μπροστά στα κέρδη που επιδιώκει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στους ομίλους, αγνοεί ακόμα και την κείμενη προστατευτική για την Ποσειδωνία νομοθεσία.

Τέλος, η συγκεκριμένη εξέλιξη δυσχεραίνει την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής για αναψυχή, θαλάσσια μπάνια, αλλά και των χιλιάδων απλών παραθεριστών που απολαμβάνουν παραδοσιακά τις διακοπές τους σ’ αυτή την περιοχή, ενώ βάζει επιπλέον εμπόδια στην επιβίωση των βιοπαλαιστών ψαράδων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν:

- Ώστε να ακυρωθεί άμεσα η μεταφορά μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας και να καταργηθεί το ΠΔ για την ΠΟΑΥ.

- Για τις επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών».

Σχόλια