Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Μεγάλο «ανακάτεμα» και ροτέισον 12 – 13 προσώπων


Αυτοδιοικητική «σφίγγα» αποδείχθηκε ο επανεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, αφού επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ της «Πελοποννήσου» την προηγούμενη Κυριακή, ότι όχι μόνο δεν έχει καταλήξει στα πρόσωπα τα οποία θα αξιοποιήσει σε θέσεις «κλειδιά», αλλά δεν έχει μιλήσει με κανέναν από τους επανεκλεγέντες ή νεοεκλεγέντες συμβούλους του, οπότε η όποια ονοματολογία έχει δει το φως της δημοσιότητας… δεν έχει την παραμικρή δόση αληθείας!

Ενδεικτικό του κλίματος στην Περιφέρεια είναι πως, μετά το δημοσίευμα της «Π», πολλοί εξ αυτών που διέρρεαν ότι έχουν τη διαβεβαίωση πως θα αναλάβουν κάποιο από τα πόστα ευθύνης, σταμάτησαν ξαφνικά να μιλούν επ’ αυτού σε φίλους και ψηφοφόρους τους, καθότι μέχρι και σήμερα ο Ν. Φαρμάκης δεν έχει μιλήσει με κανέναν και πολύ περισσότερο δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για τις τοποθετήσεις σε αντιπεριφέρειες ή στις θέσεις βοηθού περιφερειάρχη.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες της «Π», η ανακοίνωση αυτών που θα οριστούν στις παραπάνω θέσεις θα ανακοινωθούν από τον κ. Φαρμάκη στις 4 ή 5 Ιανουαρίου και αφού νωρίτερα και συγκεκριμένα την προσεχή Τετάρτη θα έχει προηγηθεί η εκλογή προέδρου του νέου περιφερειακού συμβουλίου και περιφερειακής επιτροπής, με πρόσωπα που είναι έτοιμος να υποδείξει στο Σώμα για την ανάλογη ψηφοφορία ο αρχηγός της πλειοψηφίας στην ΠΔΕ.

Οι ίδιες πληροφορίες της «Π», σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις Αντιπεριφέρειες, αναφέρουν ότι -μετά το νέο νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου Εσωτερικών- αυτοί που θα οριστούν θα ανέρχονται στους 12-13 αν και δίνεται το δικαίωμα για συνολικά 15, μεταξύ αυτών 3 άμισθων, όπως και 2 ή 3 βοηθών περιφερειάρχη.

Αλλαγές σε πρόσωπα και χαρτοφυλάκια

Το τελικό πλάνο, όσο κι αν αυτό περιλαμβάνει τη συνέχιση της θητείας κάποιων εν ενεργεία αντιπεριφερειαρχών, μετά βεβαιότητας θα αποτυπώνει τη βαθιά επιθυμία του Νεκτάριου Φαρμάκη, που συνοψίζεται στη φράση… «ανακάτεμα της τράπουλας»! Μάλιστα, το σκηνικό καθίσταται άκρως ενδιαφέρον, αφού αυτό το ανακάτεμα αναμένεται να’ναι μεγάλο, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε χαρτοφυλάκια.

Ενα δεύτερο συστατικό της νέας περιφερειακής αρχής ακούει στη φράση… «ροτέισιον», που στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει πως, οι επιλογές του κ. Φαρμάκη θα έχουν μια κάποια περιοδικότητα, δηλαδή αρκετοί από τους επιλεγέντες αντιπεριφερειάρχες ή βοηθούς περιφερειάρχη θα έχουν θητεία 1 ή 2 ετών, αφού στο βάθος της πενταετούς θητείας κάποιοι άλλοι θα τους διαδεχθούν.

 Η τελευταία ονοματολογία για τους αντιπεριφερειάρχες

Με βάση όλα μα όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα, πολύ κοντά στο να «κλειδώσει» η Αντιπεριφέρειά τους είναι οι τρεις λεγόμενοι «χωρικοί» αντιπεριφερειάρχες. Αυτοί αναμένεται να είναι:
– Χαράλαμπος Μπονάνος Αχαΐας
– Θανάσης Μαυρομάτης Αιτωλοακαρνανίας
– Νίκος Κοροβέσης Ηλείας
Ως παραμένοντες «θεματικοί» αντιπεριφερειάρχες -εκτός μεγάλου απροόπτου- διαφαίνονται οι:
– Φωκίων Ζαΐμης (Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας-Ερευνας)
– Ανδρέας Φίλιας (Οικονομικών)
– Βασίλης Γιαννόπουλος (Εργων από Ηλεία)
Στα νέα ονόματα του «παζλ» της νέας περιφερειακής αρχής φαίνεται να έχουν ένα ξεκάθαρο πρόκριμα και λόγω γνωστικού αντικειμένου οι:
– Αννα Μαστοράκου στη Δημόσια Υγεία
– Λυκούργος Σταυρουλόπουλος στο ΕΣΠΑ
– Δημήτρης Κατσακιώρης στη Διοίκηση
– Τάκης Αντωνόπουλος στον Αθλητισμό.

Νέος πρόεδρος ο Χρήστος Παΐσιος;

Σε ό,τι αφορά τον νέο πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, τα «φώτα» πέφτουν πάνω σε 4 δικηγόρους της πλειοψηφίας. Τους κ.κ. Τάκη Παπαδόπουλο (Πάτρα), Χρήστο Μπούνια (Αιγιάλεια), Βασίλη Γιαννόπουλο (Ηλεία) και Χρήστο Παΐσιο (Αιτωλοακαρνανία). Ο τελευταίος όλα δείχνουν ότι θα είναι αυτός που θα προταθεί από την ομάδα της πλειοψηφίας.

Ως προς τις άλλες θέσεις του προεδρείου, ο αντιπρόεδρος υποχρεωτικά από την παράταξη του Σπύρου Σκιαδαρέση θα προκύψει από αυτήν την τελευταία στιγμή, ο δε γραμματέας υποχρεωτικά από την παράταξη του Κώστα Καρπέτα θα αναδειχθεί λίγο πριν τις αρχαιρεσίες του ΠΣ, οπότε συνεδριάζει η ομάδα και όλοι είναι εν δυνάμει υποψήφιοι εκτός των επικεφαλής.

Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος-pelop.gr 

Σχόλια