Αντώνης Βλαχόπουλος: Ο τελευταίος ναυπηγός του Αιτωλικού Αιτωλικό ήταν ανέκαθεν ένας μοναδικός ψαρότοπος, όπου τα έσοδα των νοικοκυριών προέρχονταν κυρίως από την αλιεία που ήταν η κύρια ασχολία των κατοίκων.

Τα διάφορα αλιευτικά σκάφη κατασκευάζονταν στο ναυπηγείο του Βλαχόπουλου που βρίσκονταν στο άκρο της νοτιοδυτικής πλευράς της πόλης.

Ο Αντώνης Βλαχόπουλος υπήρξε ο τελευταίος ναυπηγός που λειτούργησε το ναυπηγείο από το 1984 έως το 2017, που απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών.


Τελευταία που επισκέφθηκα τον χώρο του ναυπηγείου πρόσεξα ότι δεν υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του αλλά μόνο ένα τρεχαντήρι που φέρει το όνομα “Αντώνης Βλαχόπουλος”.

Έμαθα την ιστορία του πλεούμενου αυτού που ήταν το τελευταίο που άρχισε να κατασκευάζει ο Αντώνης αλλά δεν πρόφτασε να το ολοκληρώσει λόγω του πρόωρου θανάτου του.

ιτελές αυτό πλεούμενο άρχισε να φθείρετε αλλά μία ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών του Αιτωλικού, που έχει αναπτύξει αξιόλογη δράση σε πολλά επίπεδα στη πόλη, με προσωπική εργασία αποκατέστησε και ολοκλήρωσε το τρεχαντήρι που το ονόμασε “Αντώνης Βλαχόπουλος”.

Η συγκινητική αυτή πρωτοβουλία είναι αξιόλογη όχι μόνο γιατί έχει αφιερωθεί στη μνήμη ενός εκλιπόντος συμπολίτη τους που προσέφερε τόσα πολλά στο τόπο του, αλλά συγχρόνως αποτελεί και την αρχή για την δημιουργία ενός υπαίθριου μουσείου που θα συμπεριλάβει και άλλα πλεούμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ψαράδες του Αιτωλικού.

Πριν από 20 περίπου χρόνια είχα πάρει μία συνέντευξη από τον αείμνηστο Αντώνη. Έψαξα το αρχείο μου, την βρήκα και σας την παρουσιάζω… Τέλος να επισημάνω οι συμπολίτες του φρόντισαν να μείνει αθάνατος με την υπεροχή αυτή πρωτοβουλία τους.

https://iaitoloakarnania.gr/2024/01/antonis-vlachopoylos-o-teleytaios-naypigos-toy-aitolikoy/
Σχόλια