Ζητά «εξαίρεση» για την Αιτωλοακαρνανία ο Κ. Καραγκούνης: Να μείνουν και τα δυο Πρωτοδικεία

 

Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραγκούνης με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα για ένα θέμα που τις τελευταίες ημέρες έχει αναστατώσει το νομό Αιτωλοακαρνανίας και αφορά το θέμα του δικαστικού χάρτη και ειδικότερα τη βούληση της κυβέρνησης σχετικά με την διατήρηση τόσο για το Πρωτοδικείο Ι.Π. Μεσολογγίου και το Πρωτοδικείο Αγρινίου.

Στην τελευταία συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με θέμα τους δικαστικούς χάρτες, στην οποία παρευρέθηκαν βουλευτές καθώς και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων  ο κ. Καραγκούνης είχε επισημάνει στον κ. Μπούγα ότι  ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι σχεδόν η μισή Στερεά Ελλάδα σε έκταση, γι’ αυτό και επιβάλλεται να παραμείνει τόσο το Εφετείο όσο βεβαίως και τα δύο Πρωτοδικεία του νομού.


Ο βουλευτής στην σημερινή επικοινωνία με τον Υφυπουργό επεσήμανε ακόμη πιο έντονα την επιτακτική ανάγκη της παραμονής και του Πρωτοδικείου της Ι.Π. Μεσολογγίου στην πρωτεύουσα του νομού  αλλά και την παραμονή του Πρωτοδικείου Αγρινίου στην μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του νομού. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής παράμετροι.

«Πρώτα από όλα η λειτουργικότητα της δικαιοσύνης καθώς  τα δύο ανωτέρω Πρωτοδικεία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην διασφάλιση πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τις τοπικές κοινωνίες.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η γεωγραφική κατανομή, διότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας  είναι ο μεγαλύτερος νομός στην χώρα με ιδιαίτερο γεωμορφικό ανάγλυφο  που δυσκολεύει για τους πολίτες την πρόσβαση στις δικαστικές δομές», ανέφερε.

Πέρα των ανωτέρω ο κ. Καραγκούνης επεσήμανε στον Υφυπουργό ότι μπορεί να υπάρξει εξαίρεση στο νομό και να παραμείνουν τα δυο Πρωτοδικεία, αφενός για το Πρωτοδικείο Αγρινίου επειδή καλύπτει πληθυσμιακά το μεγαλύτερο μέρος του νομού και αφετέρου για το Πρωτοδικείο της Ι.Π. Μεσολογγίου τόσο για γεωγραφικούς όσο και για ιστορικούς λόγους.

Ο κ. Καραγκούνης στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επισημάνει τα ίδια επιχειρήματα για την αναγκαιότητα παραμονής και των δυο Πρωτοδικείων και στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Σχόλια